borilne veščine

Tako malo je potrebno, da iz telesa sprostite negativno energijo, slabo voljo in vse, kar se v vas nabira skozi dan. Udarjanje in brcanje v boksarske vreče (https://www.fitnesshop.si/boksarske-vrece) velja za zelo terapevtsko, poleg tega pa skrbite tudi za vaše zdravje in formo. Borilne veščine so že od nekdaj način za spoznavanje samega sebe in svojih zmožnosti, zato so idealen način za sprostitev vseh tistih, ki imajo stresno delo in naporni urnik. Ker gre za intenzivno vadbo celega telesa, ne boste rabili udariti velikokrat, da bi začutili mišice, za katere niste niti vedeli, da jih imate. Tako kot po vsaki vadbi je tudi po tej potrebno poskrbeti za čimprejšnjo regeneracijo mišic, najhitreje in najučinkoviteje bo to storil magnezij. Ravno magnezij je tisti element, ki poskrbi za zmanjševanje utrujenosti, hitrejšo regeneracijo mišic in hitrejšo presnovo.

boksarske vreče

Zakaj so borilne veščine dobre za počutje in telo?

V številnih kulturah urjenje tradicionalnih borilnih veščin ni pretepanje in nasilje, temveč filozofija in način življenja. Skozi urjenje borilnih veščin posameznik trenira svoj um, gradi stabilnost, odločnost in samozavest ter spoznava samega sebe. Lahko bi rekli, da imajo borilne veščine terapevtski učinek.

Po drugi strani pa borilne veščine bistveno pripomorejo k fizičnemu počutju. Z njimi lahko nadomestimo različne fizične pomanjkljivosti, slabo koordinacijo, treniramo šibke mišice in povečamo gibljivost. So šport, pri katerem trenira celo telo, zanj pa ne potrebujemo drage opreme. Številne borilne veščine kot so Tai Chi in Aikido so umirjene borilne veščine, ki se osredotočajo predvsem na izvajanje posameznih vaj, dihanje in um, medtem ko so judo, taekwondo, karate in podobni bolj dinamični in tako odlični za pridobivanje kondicije in oblikovanje postave.

Prednost borilnih veščin je tudi ta, da so kontaktni šport, kar pomeni, da jih lahko trenirate sami ali v skupini, kar povečuje možnosti za socialne stike, druženje in spoznavanje ljudi s podobnimi interesi.

borilne veščine1

Nepogrešljiv dodatek vsake telovadnice

Za trening številnih borilnih veščin so boksarske vreče nepogrešljiv pripomoček za vadbo. Te so lahko različnih oblik in velikosti, odvisno od športa, ki ga treniramo. Za samostojni trening so zagotovo najbolj priljubljene viseče. Te so odlične, saj ne zavzamejo veliko prostora, po želji jih lahko pospravimo in skrijemo, z njihovo pomočjo pa potrebujemo le nekaj minut, da se pošteno preznojimo in natreniramo telo. Ker se velikokrat uporabljajo za trening rok in zgornjega dela telesa, je za izogib poškodbam pomembna pravilna tehnika udarjanja in gibanja. Poleg visečih so tu še samostoječe, velikokrat primernejše za treniranje nožne tehnike.

boksarske vreče1

Kako izbrati pravo obliko velikost boksarske vreče?

Če že imate nekaj izkušenj z borilnimi veščinami, morda že veste kaj iščete. V kolikor ste popolni začetnik, pa potrebujete nekaj predznanja in več informacij o delovanju same opreme. Poleg vrste boksarske vreče (viseča ali samostoječa) sta pomembna še velikost in teža. Potem pa so tu še ostale zadeve kot je zunanja plast, polnilo, način pritrditve ipd.

Najprej se morate vprašati, za kaj kupujete boksarkse vreče – za občasno udarjanje, za trening, za zabavo, za urjenje ročne ali nožne tehnike ipd. Od tega je odvisno, kakšno boste izbrali. Kot smo že omenili, viseče boksarske vreče so najbolj univerzalne, primerne za vse našteto. Potem je tu velikost. Za vsakega posameznika je primerna različna velikost. Za trening ročne tehnike so dovolj že boksarske vreče dolžine 100 cm, v kolikor želite temu dodati še brcanje, izberite večjo, med 120 do 180 cm. Tiste, manjše od 100 cm so primerne predvsem za otroke.

Daljša kot je, težja je, kar pomeni, da je tudi bolj stabilna. Zaradi tega je nihaj ob močnem udarcu manjši, kar omogoča, da lahko zaporedoma lahko izvedete več udarcev. Za treniranje ročne tehnike so primerne že tiste s 30 kg, medtem ko za trening tako ročne kot nožne tehnike ne izberite boksarske vreče z manj kot 35 kg.

 

Uživajte magnezij za hitrejšo regeneracijo

Borilne veščine so intenzivna in naporna vadba, v kateri sodelujejo vse mišične skupine. Za čim hitrejšo regeneracijo in vrnitev nazaj na trening si pomagajte z različnimi napitki, ki sproščajo in hranijo mišice. Eno od nepogrešljivih prehranskih dopolnil skoraj vsakega športnika je magnezij. Tega lahko uživamo naravno, preko prehrane (oreščki, žitarice, stročnice, krompir, kava, čaj, banane …), vendar je potrebno poiskati takšne vire, s katerimi ga zaužijemo dovolj za zadostitev dnevnih potreb. Za enega najbolj učinkovitih velja magnezij iz morske trave.

magnesium

Za normalno delovanje telesa in regeneracijo mišic je magnezij izjemnega pomena, in sicer:

  • prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti,
  • prispeva k ravnotežju elektrolitov,
  • prispeva k sproščanju energije pri presnovi,
  • prispeva k delovanju mišic,
  • prispeva k ohranjanju zdravih kosti ipd.

magnezij

Ne pozabite na zdravo prehrano in redno vadbo

Redna telesna vadba in uravnotežena prehrana sta ključ do boljšega počutja, želene postave in navsezadnje zdravja. Zavedajte se, da se nič ne spremeni čez noč in da je bolj kot intenzivnost in količina vadbe pomembna vztrajnost. Redno gibanje, čim manj pregreh pri prehrani in uživanje vseh mineralov, ki jih z vadbo izgubimo (magnezij, železo, vitamin B, sol ipd.), je ključ do tega, da boste v treningu uživali in napredovali.
regeneracija mišic

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja