zakaj otrok histerično joka

Edina oblika komunikacije najmlajših poteka preko solz in kričanja, ker drugih poti še ne poznajo. Notranji občutki, kot so vroče, mrzlo, umazana plenica, krči, lakota in žeja ga zbujajo tja do 6. meseca starosti od tod naprej pa se prične boleča rast zob in mnogo drugih motečih faktorjev, čeprav včasih manjka le glas in dotik staršev, da ga pomiri. Kadar dojenček histerično joka, moramo biti pozorni na sam zvok, saj nekatere uporablja pogosteje kot druge. Potolažimo ga tako, da ga vzamemo iz posteljice in spremljamo njegove odzive na naše umirjanje situacije.

lačen otrok

Lačen si full drugačen

Ker ima majhen želodček ne more naenkrat pojesti toliko, da bi bil sit celo noč. Sesanje ga izmuči in zato poje manj mleka, kot bi umetnega po steklenički. Dojenje je seveda najboljša in najbolj zdrava odločitev za njegov razvoj, s časom, ko pa želodec pridobi na prostoru, tudi več časa spi, saj se ne zbuja več tako pogosto zaradi lakote. Kadar otrok ponoči histerično joka zaradi hrane, je njegov zvok glasen s kratkimi premori, ki jih  izkoristi za vdihe.

Ko na plano prihajajo prvi zobki

Nič čudnega ne bo, če otrok ponoči histerično joka, saj je to precejšnje nelagodje zanj. Če mu dlesni namažemo s posebnim gelom, mu ta hladi mesto bolečine, vsi mi pa to lažje prenašamo. Tudi nakup grizal ali pa samo plastični zamašek na zaprti flaški bo pomagal, da bodo čim prej  našli smer na površje. Izraščanje traja približno eno leto, masaža dlesni pa mu pomaga, da jo hitro predre. Povečano slinjenje, manj spanja, razdraženost, trše grizenje, temno rdeče dlesni in topla lička so pokazatelj, da prihajajo mlečni zobje.

zakaj otrok histerično joka2

Dojenček histerično joka še zaradi drugih dejavnikov

Sčasoma se vsak starš nauči razlikovati njegove ‘’klice’’ oziroma opozorila ob nepravilnostih. Zmoti ga lahko že oblačilo, ki mu na določenem mestu povzroča tiščanje. Ko ga neznan ali preglasen zvok prestraši, ga moramo pomiriti s svojim glasom, ki naj bo miren. Kadar smo pod stresom novorojenček našo živčnost čuti in nas opozori, naj se sami spravimo v red. Rad ima premikajoče stvari in žive barve, zato moramo poskrbeti, da je v njegovi okolici dovolj zabave, drugače bo včasih zakričal tudi iz dolgočasja ali pa od utrujenosti, ker se je preveč zabaval. Napolnjena plenica, mogoče že malce vneta ritka zaradi tega in s tem jeza, ker je ne more odstraniti sam, lahko celi družini skrajša spanec, ko otrok ponoči histerično joka.

Naj se počuti varnega

Če le ne gre za kakšno bolezen je kar nekaj načinov, kako ga umirimo. Vožnja z avtomobilom sredi noči brez cilja za pomiritev malčka, je pogosta zgodba, ki jo slišimo. Enim je sicer dovolj trepljanje po hrbtu ali ritki ter nežno zibanje v kombinaciji s petjem, drugim ne pomaga nobena preverjena metoda. Važno je, da se odzovemo, ko nas potrebuje, ne da se samo sprašujemo, zakaj otrok ponoči histerično joka, saj se bo tako počutil varno in bo lažje zaspal, čez leta pa bo prej postal samostojen. Včasih kakšna mamico položi v zibelko svojo majico, da ima otrok občutek, da je ves čas ob njem, saj se v začetku svojega življenja zanaša na svoj voh, ki mu jo pomaga prepoznati.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja