masažni valji 1.1

Trampolin ter masažni valj iz kompaktne pene sta dve priljubljeni orodji, ki se pogosto uporabljata v rekreativni in rehabilitacijski vadbi. Vsako od teh dveh orodij ponuja edinstvene prednosti, ki prispevajo k izboljšanju fizične pripravljenosti, povečanju fleksibilnosti ter zmanjšanju bolečin in napetosti v mišicah. Pri ponu    dnikih, kot je npr. Fitnesshop, poizvedimo, kakšni modeli so na voljo (klikni tukaj za več informacij), v nadaljevanju pa podrobneje preverimo, kakšne so njune koristi, načini uporabe ter kako ju lahko vključimo v vsakodnevno vadbeno rutino.

masažni valji 3.1

Kakšne prednosti ima trampolin?

Če uporabljamo trampolin za kardiovaskularno vadbo z majhnim učinkom, znano tudi kot “rebounding”, bomo na varen in zabaven način prispevali k našemu zdravju. Njegovo koristnost lahko povzamemo v naslednjih točkah:

 • Ena njegovih glavnih prednosti je izboljšanje kardiovaskularne kondicije. Skakanje na njem namreč poveča srčni utrip in spodbuja krvni obtok, kar krepi srce in pljuča.
 • Poleg tega pripomore k izboljšanju ravnotežja in koordinacije ter k splošni motorični sposobnosti, saj zahteva stalno prilagajanje telesa za ohranjanje stabilnosti. Deluje na trebušne, nožne, zadnjične in globoke hrbtne mišice.
 • Prav tako je trampolin učinkovit pri izgubi teže in porabi kalorij. Kratki, intenzivni intervali skakanja lahko povečajo presnovo in pomagajo pri izgorevanju maščob.
 • Lahko stimulira limfni sistem in pomaga pri odstranjevanju toksinov, bakterij in odmrlih celic iz telesa.
 • Obenem bomo manj obremenjevali sklepe kot pri teku ali skakanju po trdi podlagi, kar je še posebej koristno za ljudi z bolečinami v sklepih ali tiste, ki okrevajo po poškodbah. Ker podpira jakost in tvorbo kosti, je lahko dobra izbira, če imamo osteoporozo.

Primeren je za vse starostne skupine, tako za otroke kot starejše, in za vse ravni telesne pripravljenosti, saj vadbo lahko prilagodimo individualnim potrebam. Vsekakor pa se posvetujmo z zdravnikom, v kolikor smo v preteklosti že imeli različne operacije ali imamo obstoječe zdravstvene težave.

masažni valji 1.2

Vaje, ki jih omogoča trampolin

Poskusimo izvajati čim več različnih gibov, da ne bomo uporabljali ves čas istih mišic. Vaje lahko segajo od preprostih skokov do bolj zapletenih rutin, kot so skoki z zasuki, visoki dvig kolen in razni poskoki. Pomembno je, da začnemo počasi in postopoma povečujemo intenzivnost treninga, da se izognemo poškodbam. Pričnemo z ogrevanjem, in sicer z majhnimi poskoki v višini zgolj 1 do 2 cm. Nato lahko nadaljujemo z osnovnim tekom, pri čemer kolena na začetku dvigujemo le nekaj centimetrov, postopoma pa lahko nadaljujemo z višjimi dvigi kolen. Poskusimo lahko tudi npr. z vajo, pri kateri 20 sekund skačemo z večjim ali 10 sekund z manjšim naporom, ki mu sledi počitek, vse skupaj pa ponovimo sedemkrat. Več vaj lahko najdemo preko različnih video vsebin ali se posvetujemo z osebnimi trenerji.

trampolin2

Kakšno uporabnost ima masažni valj iz kompaktne pene?

Masažni valj je pripomoček za samomasažo, ki deluje na mišično fascijo, to je vezivno tkivo oziroma ovojnica, ki obdaja mišice, in ki pomaga:

 • sprostiti mišice
 • izboljšati fleksibilnost oziroma mehčati otrdelost,
 • zmanjšati togost,
 • preprečiti nastanek miofascialnih adhezij pri izgradnji novih mišičnih vlaken oziroma sproščati vozle
 • ter zakrčenost.

Z njim na ta način tako tudi zmanjšujemo bolečine in izboljšamo prekrvavitev, kar pospešuje regeneracijo po treningu. Če ga redno uporabljamo, lahko pomaga preprečiti poškodbe in izboljša splošno gibljivost, saj povečuje elastičnost mišic in sklepov. Poleg tega njegova uporaba deluje sproščujoče, kar prispeva k zmanjšanju stresa in izboljšanju splošnega počutja.

trampolin 1.1

Kdaj uporabljamo masažni valj?

Masažni valj, ki je na voljo v različnih velikostih, oblikah in stopnjah trdnosti, uporabimo:

 • takoj po vadbi (še pred raztezanjem), saj pomaga pri sprostitvi in pospešuje obnavljanje,
 • lahko pa tudi pred njo, saj pomaga pripraviti telo na fizične napore.

Mehkejši so primernejši za začetnike, trdnejši pa za športnike. Lahko ga vključimo pred, med ali po opravkih ali službi oziroma vsakič, ko čutimo bolečine. Pri uporabi je pomembno, da se osredotočimo na mišične skupine, ki so bile najbolj obremenjene med treningom, kot so kvadricepsi, zadnjica, meča in hrbet. Tehnika uporabe vključuje počasne, enakomerne gibe po dolžini mišice. Če naletimo na bolečo točko ali vozlič, se osredotočimo na to področje in uporabimo rahlo pritiskanje, dokler bolečina ne popusti. Priporočljivo je, da postopek izvajamo redno, vsaj nekajkrat na teden, za doseganje najboljših rezultatov.

trampolin

Kako se dopolnjujeta trampolin in masažni valj?

Kombinacija obeh nam lahko prinese izjemne rezultate pri splošni telesni pripravljenosti in dobrem počutju, zlasti če ju vključimo v svojo vsakodnevno rutino:

1) Tako lahko na primer začnemo s 5-10 minutami skakanja, da ogrejemo telo in povečamo srčni utrip. Nato izvedemo glavni del vaj.

2) Zaključimo z 10-15 minutami počasne samomasaže vsake mišične skupine po 30 do 60 sekund, da dosežemo sprostitev in spodbudimo obnavljanje.

Kot omenjeno, predhodno preglejmo ponudbo pri različnih podjetjih, kot je Fitnesshop in podobno, da bomo izbrali izdelek, ki nam bo najbolj pisan na kožo – klikni na to povezavo. S pravilnim kombiniranjem teh in podobnih pripomočkov namreč lahko naredimo celovit pristop k zdravju in dobremu počutju z bolj aktivnim in kakovostnim življenjskim slogom.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja