lahkonocnice slovenske pravljice

Številne študije kažejo, da ima poslušanje in prebiranje zgodb, naj gre za slovenske pravljice ali tuje ljudske pripovedke, številne koristi za otrokov razvoj. Branje ne le izboljša otrokovo bralno pismenost in njegove jezikovne spretnosti ter veča otroški besedni zaklad, otrokom pomaga tudi, da se razvijejo v ustvarjalna, inteligentna ter empatična bitja.

Ko vam utrujajoč delavnik kakšen večer v tednu ne dopušča, da bi z otrokom prebrali zgodbo ali dve, lahko obiščete spletno stran https://www.lahkonocnice.si/, kjer so vam v okviru projekta Lahkonočnice povsem brezplačno na voljo raznolike zvočne slovenske pravljice, ki jih soustvarjajo sodobni pisatelji, pravljičarji in ilustratorji.

Zakaj prebiranje in poslušanje zgodb?

Zakaj je branje tako zelo pomembno? Pravljice so odličen način za učenje in usvajanje novih besed in gradnjo besedišča, pripomorejo tudi k otrokovim sposobnostim izražanja misli, čustev ter idej, poslušanje ali prebiranje pravljičnih zgodb pa številnim otrokom pomaga tudi, da zvečer lažje ter mirneje zaspijo. Poleg spodbujanja otrokove domišljije s pripovedovanjem zgodb o različnih pravljičnih junakih in njihovih stiskah spodbujamo tudi otrokov čustveni razvoj.

Tako tuje kot slovenske pravljice pomembno doprinesejo k oblikovanju vrednot, naj gre za pogum, modrost, dobroto ali hvaležnost, s katerimi se pravljični junaki borijo proti zlobi, nevoščljivosti, prevzetnosti ali strahopetnosti.

slovenske pravljice¸lahkonocnice

Slovenske pravljice, ki so primerne za vsakogar

Na strani so vam na voljo številne in raznolike zgodbe, med katerimi bo vsak otrok zlahka našel novega najljubšega literarnega junaka. Slovenske pravljice na strani Lahkonočnice so napisali sodobni slovenski pravljičarji različnih generacij – od Dima Zupana in Boštjana Gorenca do Žige Gombača in Anje Štefan – z igrivimi podobami pa jih opremljajo mladi slovenski ilustratorji.

slovenske pravljice lahkonočnice

Slovenske pravljice lahko poslušate v interpretaciji znanih slovenskih igralcev in igralk, poleg znanih pravljičarjev pa slovenske pravljice na strani pripovedujejo tudi starostniki iz domov za starejše občane iz Fužin, Trebnjega, Postojne in drugih slovenskih mest.

Slovenske pravljice za lahko noč: kjerkoli in kadarkoli

Poleg kvalitetnih pravljičnih vsebin projekt nedvomno odlikuje tudi njegova dostopnost. Ne le, da so vse pravljice na strani povsem brezplačne, do njih lahko dostopate kjerkoli in kadarkoli, vse, kar potrebujete, sta le pametni telefon ali računalnik ter internetna povezava.

Na strani lahko izbirate med raznolikimi pravljicami različnih dolžin in tem ter jih razvrščate glede na priljubljenost, avtorje, ilustratorje ali pripovedovalce. Odločite se lahko za poslušanje logopedskih zgodb ali izberete tiste pripovedi, ki tematizirajo raznolikost človekovih čustev ter medosebne odnose.

mravljiček potepinček

Lahko noč, nestrpnost in sovraštvo!

Med raznolikimi pravljicami na spletni strani lahko izberemo tudi take, ki otrokom na prijazen in razumljiv način pomagajo razumeti drugačnost. Ob pravljicah Toma Kočarja, Sebastijana Preglja, Damjana Kende in Boštjana Gorenca lahko otrokom na njim dostopen način pomagate pristopiti k drugačnosti, naj gre za ljudi druge narodnosti in spola, takšne, ki govorijo drugačen jezik, ali pa ljudi, ki živijo v slabših razmerah, naj gre za vojno, revščino ali nasilje.

Poslušanje zvočnih zgodb tako lahko izkoristite tudi za to, da otroku pomagate oblikovati vrednote, ki jim pripisujete pomen, naj gre za strpnost, empatičnost ali spoštovanje drugačnosti.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja