aloe vera

Človek je že zelo zgodaj ugotovil, da ima aloe vera prav posebno zdravilno in regeneracijsko moč. Nič čudnega, da se danes še vedno zelo pogosto uporablja tudi v kozmetiki. Na voljo so številni preparati za lajšanje bolečin in vnetij na koži. Še posebej prav pridejo za vlaženje in hlajenje od sonca opečene kože. Na spletnem naslovu https://www.hisa-zdravja.si/kozmetika-in-nega/aloe-vera/ si lahko pogledate bogat nabor izdelkov, ki vključujejo tako kreme in gele.

Kako aloe vera izgleda?

Gre za približno en meter visok grm z odebeljenim steblom. Njeni listi so široki in zadebeljeni. Prepoznamo jo po temno zelene barvi z rahlim sivkastim posipom ter visečimi rdečkastimi cvetovi. Na močnem soncu bodo njeni listi porumeneli, njihove konice pa se lahko posušijo. Kot mnoge druge rastlinske vrste, tudi aloe vera raste v sožitju z drevesnimi glivami, ki na koreninah simbiotično pomagajo rastlini pri absorbciji mineralnih snovi.

alo vera rastlina

Njena uporaba v kozmetiki in zdravstvu skozi zgodovino

Zgodovina nas uči, da ima aloe vera v kozmetiki zelo dolgo tradicijo. Uporabljali so jo že stari Sumerci, ki sicer veljajo za prvo pravo človeško civilizacijo, ki se je razvila v Mezopotamiji pred več kot pet tisoč leti. Od njih so jo kasneje prevzeli stari Egipčani. Kot je razvidno iz več kot tri tisoč let starega zapisa na papirusu, so jo uporabljali kot losjon za nego kože in jo imenovali rastlina nesmrtnosti.

Njena širitev po celem svetu

V kasnejših stoletjih se je razširila proti vzhodu, kjer so jo Arabci poznali pod imenom puščavska lilija. Hindujci so ji rekli tihi zdravilec, Kitajci pa so jo poznali kot zdravilo ravnovesja. Grki in Rimljani so jo uporabljali za zdravljenje ran in po neki legendi je Aleksander Veliki ravno zaradi plantaž na katerih je rasla aloe vera osvojil starodavno Sokotro, da bi z njo zdravil svoje vojake. Rimljani so jo uporabljali kot pomemben element zvarka za odvajanje, ki je ostal zelo priljubljen skozi celoten srednji vek. V petnajstem stoletju so španski jezuiti našli stare grške zapise in znanje o tej rastlini ponesli tudi v Ameriko.

aloe vera hiša zdravja

Sodobna uporaba v zdravilne in kozmetične namene

Kot rečeno se je aloe vera skozi zgodovino pogosto uporabljala kot odvajalo. Pri tem so zaužili cele liste skupaj s skorjo, kar se je pogosto izkazalo kot tvegano, zato se je te rastile kasneje prijel negativen sloves. Vse do dvajsetega stoletja je bila potisnjena na stran, dokler se ni uveljavila uporaba zgolj sredice listov. V tem času so pričeli tudi bolj učinkovito shranjevati njen sok, ki se sicer precej hitro kvari. Dandanes se z uporabo konzervansov trajnost soka sicer podaljša, vendar kljub temu izgubi nekaj zdravilnih vrednosti.

aloe vera gel

Poleg številnih zdravilnih sestavin vsebuje tudi precej hranilnih snovi, ki so v prvi vrsti namenjeni za zdravljenje kožnih poškodb kakršni so mehurji, piki insektov, glivična vnetja, ozebline, sončne opekline in podobne poškodbe. Poleg tega pa se uporablja tudi za boj proti alergijskim reakcijam kakršne so herpes in akne. V kozmetični industriji se njeni izvlečki prodajajo predvsem v obliki pilul, spreja, losjonov, napitkov, želejev in krem. Zaradi njenega grenkega okusa so ti preparati sicer nekoliko obdelani, da so za množice bolj privlačni.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja