varstvo pri delu izpit1

Kot lastnik podjetja zagotovo veste, da je občasno potrebno med zaposlenimi izvesti preizkuse znanja s področja varnosti in zdravja pri delu. To pomeni, da mora vsak zaposleni vsaj enkrat na dve leti opraviti za varstvo pri delu izpit, s katerim dokazuje, da je seznanjen z vsemi potrebnimi ukrepi, ki zagotavljajo varno opravljanje delovnih zadolžitev.

Najboljši način za ustrezno pridobivanje in osveževanje znanj je za varstvo pri delu izpit, o čemer si podrobneje lahko preberete na tej povezavi: https://www.projekt-varnost.si/varstvo-pri-delu-izpit. S pridobljenim teoretičnim znanjem in uspešno opravljenim preizkusom vsak zaposleni v vašem podjetju zagotavlja, da je primerno strokovno usposobljen za opravljanje svojih nalog.

varstvo pri delu (2)

Kdaj je potrebno opravljati za varstvo pri delu izpit?

Zmotno je prepričanje, da sta izobraževanje in preizkus potrebna samo ob prvi zaposlitvi. Res je, da ga morate opraviti ob sklenitvi zaposlitve, a ga boste znova morali opraviti tudi v primeru premestitve na drugo mesto, saj bodo tam drugačni pogoji in drugačne zahteve. S tem pa se tudi spremenijo oziroma prilagodijo potrebni ukrepi za večjo varnost.

Ker pogosto prihaja do sprememb v delovanju podjetja, to s sabo prinese tudi spremembe na področju varnosti. Zato je za varstvo pri delu izpit potreben ob vsakokratni uvedbi novih sredstev oziroma ob začetku uporabe nove tehnologije.

varstvo pri delu izpit

Izobraževanje lahko organizirate skupinsko ali za posameznike

Najpogosteje se izobraževanje in za varstvo pri delu izpit izvajata v skupinah, kar še posebej velja za proizvodna podjetja, saj v teh podjetjih veliko število zaposlenih svoje zadolžitve opravlja na enakih mestih, kjer so vzpostavljeni enaki pogoji. V tem primeru se lahko s ponudnikom izobraževanj dogovorite za skupinsko izobraževanje.

Možna pa je tudi izvedba izobraževanja za posameznike, če je to bolj primerno glede na tip nalog in zadolžitev, ki jih zaposleni opravlja. Izobraževanje in preizkus znanja se običajno izvajata v prostorih podjetja. Pri iskanju ustreznega ponudnika izobraževanj bodite pozorni, da najdete strokovnega in izkušenega izvajalca, ki vam bo tudi zagotovil dosegljivost in ažurnost.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja