novoletne lučke.1.pnq

Veseli december je tu! Nekateri se tega časa veselijo že mesece prej, drugi se zavedo, da je že december, šele ko zasvetijo novoletne lučke, mesta pa se prelevijo v pravljične dežele. Kakorkoli, december je čudovit čas, obdan s toplino, druženjem, dobro hrano, zabavo in obdarovanjem. Čeprav smo cel december v pogonu, urejamo zadnje službene zadeve, kupujemo darila in pripravljamo vse za praznike, pa je najlepši čas ravno tisti dan, ko okrasimo domačo smrečico, prižgemo lučke in pod njo nastavimo darila, za praznično mizo pa se zbere vsa družina ali prijatelji. Seveda pa ni daleč za tem drugi pomemben dan, ko s šampanjcem nazdravljamo novim izzivom in zmagam.

novoletne lučke

Naj zasijejo božični okraski in novoletne lučke

December je mesec, ki ima tak pridih čarobnosti. Mesta zaživijo, skoraj vsak dan spremlja pestro dogajanje, ljudje se več družimo, grejemo ob kuhančkih ter občudujemo okrasitve in lučke. Če vam je toplo ob vsem tem vzdušju, si ta duh pričarajte tudi v svojem domu in ga okrasite v prazničnem vzdušju. Pa kaj, če je šele začetek decembra! Postavite smrečico in okrasite stanovanje, prepevajte božične pesmi, glejte božične filme in se razvajajte z božičnimi piškoti. Izkoristite prijeten čas in vzdušje, januar ponavadi ni tako vesel.

Pravočasno po božičnih nakupi

December velja za nori mesec v nakupovalnih centrih in marsikdo se jim zaradi gneče izogiba v velikem loku. Če ste eden izmed teh, se po nakupih odpravite dovolj zgodaj, morda že v novembru, ali pa darila enostavno naročite prek spleta. Predčasno nakupovanje oz. nakupovanje prek spleta pa ni praktično samo zaradi časa in stresa, ki si ga prihranite, temveč tudi zaradi zaloge na policah. Namreč, na spletu je ponudba veliko večja kot v fizičnih prodajalnah, težje pa se tudi zgodi, da določenega izdelka ne najdete oz. ga zmanjka. V kolikor pa ga, pa prodajalci hitro poskrbijo za nove zaloge. Če ste pohiteli z nakupom daril, pa seveda ne odlašajte na zadnji trenutek z zavijanjem.

novoletne lučke.1

Ni prazničnega vzdušja brez dobre hrane

Seveda ni prazničnega vzdušja brez tradicionalne hrane in pijače. Eden najbolj priljubljenih oblik druženja v tem času je druženje ob kuhančku, ki spravi iz hiše še tiste najbolj zmrzljive. V zadnjem času postajajo popularni tudi grog in kuhan gin, za sladkosnede pa seveda vroča čokolada na tisoč in en način. Ena izmed jedi, ki je za ta čas že skoraj tradiconalna, je biftek, ki ne sme manjkati na nobeni praznični mizi. Seveda poleg drugih dobrot, kot so francoska solata, pršut, potica in piškoti. Ravno božična in silvestrska večerja sta dva kulinarična vrhunca tega časa, za katera se še posebej potrudimo s svojimi kuharskimi sposobnostmi.

novoletne lučke1

Tradicionalni običaji

Božič je največji krščanski praznik in kar je zanimivo, da kljub temu, da morda nismo najbolj vzorni verniki, ki bi redno obiskovali cerkev, še vedno spoštujemo in izvajamo različne običaje, ki so značilni za ta čas. Začnemo z adventnim venčkom in prižiganjem svečk, marsikaterega otroka obišče sveti Miklavž, na predbožični večer okrašujemo smrečico in postavljamo jaslice, ob polnoči pa se odpravimo k polnočnicam. In tudi ti tradicionalni običaji, ki jih prenašamo iz roda v rod, delajo ta čas tako prijeten in čaroben.

In ni novega leta brez dobre družbe

Če božič največkrat preživljamo v družbi družine, pa je silvestrovo čas za prijatelje in dobro zabavo. Marsikdo na ta večer pripravlja velik žur do jutranjih ur, s katerim na najboljši možni način stopijo novim izzivom naproti. Drugi se odpravijo na silvestrovanje na prostem, ki ga ponavadi spremlja glasba, topla pijača in ognjemet. Tretji pa so nekoliko bolj zadržani in ta večer preživijo skupaj s svojimi drugimi polovicami, v pižami, pred televizijskim sprejemnikom, z gledanjem najljubših filmov. Ne glede na to kateri tip ste, v nobenem primeru na ta večer ne smejo manjkati šampanjec, vaša najljubša oseba in silvestrski poljub.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja