varstvo pri delu (3)

Kot lastnik podjetja je vaša dolžnost, da svojim zaposlenim zagotovite vse pogoje za nemoteno opravljanje dela. Med te sodijo tako ustrezna delovna sredstva in pripomočki kot tudi vsa potrebna znanja, ki zagotavljajo, da je poskrbljeno za varnost na delovnem mestu. To pa je tudi določeno z zakonodajo, ki od vseh delodajalcev zahteva, da zaposleni opravijo za varstvo pri delu izpit, s katerim dokazujejo, da so usposobljeni za preprečevanje nesreč na delovnih mestih.

Tudi potem, ko delavec ali vajenec že ima ustrezno dokazilo o opravljenem izpitu, je zakonsko obvezno preverjanje usposobljenosti za varno delo na vsaj dve leti. Še posebej pa je potreben za varstvo pri delu izpit za študente, ki šele opravljajo prakso oziroma opravljajo usposabljanje na delovnem mestu.

Poleg tega pa mora delavec imeti na voljo brezhibno delujoče stroje, naprave in podobna delovna sredstva, da lahko nemoteno opravlja svoje delo. Za varilce, ki delajo v zelo zahtevnih pogojih, so nujni zanesljivi in kakovostni varilni aparati in drugo orodje, ki mora obenem biti dovolj zmogljivo za vsakodnevne naloge.

varilni aparati1

Ali je potreben tudi za varstvo pri delu izpit za študente?

V slovenski zakonodaji je določeno, da mora vsak na novo zaposleni delavec imeti opravljen za varstvo pri delu izpit. To pomeni, da ga mora opravljati vsak zaposleni ob sklenitvi delovnega razmerja, ne glede na njegov delovni status. Opravljati pa ga mora tudi vsak delavec, ki ga nameravajo premestiti na drugo delovno mesto. V tem primeru mora že pred premestitvijo imeti opravljen za varstvo pri delu izpit.

Enako velja tudi v primeru uvajanja kakršnihkoli sprememb v delovnem procesu, ki bi lahko povzročile bistvene spremembe delovne varnosti. Tudi, če delavec ostane na enakem delovnem mestu in še naprej opravlja enako delo, a vodilni začnejo z uvajanjem novih tehnoloških posodobitev ali delovnih sredstev, bo moral ravno tako znova opravljati za varstvo pri delu izpit, če bo želel še naprej opravljati svoje delo.

Vsaka sprememba delovnih pogojev namreč močno spremeni pogoje za delo, zato mora zaposleni vsakič znova dokazovati svojo usposobljenost in pridobitev ustreznih znanj. Za enostavnejšo organizacijo se vodje podjetij najpogosteje odločajo za organiziranje posebnih izobraževanj in usposabljanj, ki potekajo v večjih skupinah, ki jih izvajajo strokovno usposobljeni izvajalci. Po opravljenem usposabljanju pa se za zaposlene odredi še točen termin za izpit za varstvo pri delu, ki se običajno izvaja v prostorih podjetja.

varstvo pri delu1 (2)

Visokokakovostni in zmogljivi varilni aparati in drugo orodje

Varno delo pa svojim zaposlenim lahko zagotovite tudi z zanesljivimi in zmogljivimi delovnimi stroji in napravami, ki za delovanje uporabljajo najsodobnejšo invertersko tehnologijo. Ta zagotavlja visoko zmogljivost in izjemno zanesljivo delovanje, kar je še posebej očitno pri razrezu aluminijastih zlitin in nerjavnega jekla. Idealni pa so predvsem za varjenje legiranih, nerjavnih in ogljikovih jekel.

Opremljeni so tudi z napetostno zaščito, kar zagotavlja dodatno varnost in zanesljivost, poleg tega pa imajo še kontrolno lučko napajanja ter termično in napetostno zaščito. Za nadzor uporabe in delovanja je na voljo preprosta nadzorna plošča, ki omogoča uporabniku prijazno uporabo. Različni varilni aparati imajo še sistem hlajenja z ventilatorjem, omogočena pa je tudi brezstopenjska prilagoditev varilnega toka.

varilni aparati2

Kje se najbolj obnesejo in kaj zmorejo?

Nekateri modeli so izredno lahki in ne tehtajo več kot tri kilograme. Kljub svoji lahkotnosti pa so izredno robustni in zmogljivi. Za lažje delo že od začetka vklopa poskrbi funkcija hot start, ki poveča tok ter s tem bistveno poenostavi opravljanje dela.

Na trgu se med najzanesljivejše uvrščajo vrhunski varilni aparati blagovne znamke Hugong, ki imajo večdesetletne izkušnje s patentiranjem in razvijanjem širokega nabora opreme. Visokokakovostni inverterski stroji so lahko različnih vrst, npr. MIG/MAG, TIG in MMA, kar je odvisno predvsem od vrste dela, ki ga nameravate z njimi opraviti.

varilni aparati3

Kako se kakovost odraža na ceni?

Cene se lahko začnejo že pri slabih 200 evrih, kolikor približno stanejo manjši, lahkotnejši varilni aparati. Dosežejo pa lahko tudi do 5.000 evrov ali več, odvisno od tega, kakšen model je najustreznejši glede na potrebe in namen uporabe. Poleg tega je seveda predvsem odvisno od moči, koles ter številnih drugih značilnosti, ki vplivajo na stopnjo zmogljivosti in delovanja naprave.

Kljub morda višji ceni za najzmogljivejše modele se bolj splača ostati zvest kakovosti, ker se dolgoročno to zagotovo bolj obnese. Zato so nedvomno najboljši varilni aparati prav tisti, ki omogočajo obdelovanje različnih materialov. Tako lahko z eno napravo obdelujete vse od ogljikovega do nerjavnega in legiranega jekla ter aluminija in aluminijskih litin.

varstvo pri delu2

Velika prednost je predvsem njihova vsestranskost

Sodobni varilni aparati omogočajo številne različne kombinirane načine uporabe. Prednost pri tem je seveda ta, da tako lahko delavec z eno napravo lahko opravi več različnih del. Isti model torej lahko omogoča delovanje MMA in TGI pulzno, pri čemer pulzni način zagotavlja minimalni vnos toplote, obenem pa se naprava hitreje ohlaja.

Ta način uporabe je priporočljiv povsod tam, kjer je potrebna obdelava tankih materialov, kjer je potrebno ohraniti popoln videz materiala. Možne pa so še različne druge metode uporabe, ki jih lahko strokovno usposobljeni delavec uporablja pri svojem delu. Vsestranski varilni aparati tako s svojimi številnimi edinstvenimi lastnostmi ponujajo najboljše razmerje med kakovostjo in ceno.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja