tehnike učenja

Vsak učenec, dijak in študent se sooča s tako imenovanim načinom tehnike učenja in branja, ki jim pomaga do boljšega pomnjenja ter lažjega premagovanja vsakodnevnih aktivnosti, oz. šolskimi obveznostmi. Iz generacije v generacijo pa se dogaja, da so mladi vedno manj zavzeti za učne navade in pa tudi šolski sistem je zahtevnejši in vedno več je snovi.

načini učenja

Zato, da bi sebi kot učencu, ali svojim otrokom, zagotovili dobro navado in lažje pomnjenje snovi, smo vam pripravili nekaj že znanih tehnik, med katerimi se boste ali pa se bo vaš otrok zagotovo našel. S tem se bo dvignila produktivnost, nastala bo večja motivacija in tudi šolski dnevi bodo veliko lažje prebavljivi.

tenike učenjaa

Tehnike učenja in branja v 9 tipih

Glede na to, kakšen tip ste, vam bodo tudi odgovarjali drugačni načini in tehnike učenja. Predstavljamo vam 9 zasnov, preko katerih se boste v enem ali dveh zagotovo našli.

 • Prva: s poslušanjem

Ena najmočnejših metod je seveda razlaga, poslušanje oz. predavanje, ki ga lahko poslušate, gledate v živo ali preko različnih kanalov. Še boljše si boste zapomnili, če boste nekomu snov ponovili, in si pregledno zapisali kak odstavek.

 • Druga: iz pisnih gradiv

Ali drugače: učenje z branjem. Bralne sposobnosti delimo na strategije pred začetkom (iskanje gradiva, aktiviranje predznanja, spoznavanje zgodbe), branje z ožjim smislom (branje z razumevanjem, ugotavljanje bistva ter označevanje in zapis pomembnih informacij) in strategija po branju (povzetek, poročilo o prebranem).

načini učenja1

 • Tretja: z zapiski

Ima kartice ali lističe papirja, na katere zapišemo ključne besede ali le en podatek, ki prikliče večji obseg snovi. To je odlična tehnika, ki simulira možganske celice, saj se nekaj dogaja, mi pišemo in oni so aktivni. Dobra tehnika za pomnjenje letnic, formul, novih besed. Dobra praksa je, da je na eni strani zapisana ključna beseda na nasprotni strani pa odgovor ali kak namig.

 • Četrta: z miselnimi vzorci

So vrsta slikovnega prikaza, preko katerega si skuša strukturirati določene informacije ter si jih organizirati na način, da si jih tudi lažje zapomni. Torej iz sredine – glavnega ključa, letnice in podobno, se vlečejo puščice z vsemi odgovori, ki so zanj pomembni.

 • Peta: palača spomina

Tehnika pomnjenja ali metoda lokusov. To je način, pri katerem je pomemben vrstni red. Z njim lahko natreniramo spomin, da si dolgoročno zapomni vrstni red ali pa kombinacijo raznih podatkov.

različni načini učenja

 • Šesta: Rime, asociacije

Podobno vizualizaciji, je način tehnike učenja z asociacijo. To je koncept na podlagi neke podrobnosti, ki ga povežete z že naučenim znanjem. Na primer zelo uporabne so razne rime, kot so: pred, ki, ko, ker, da, če vejica skače.

 • Sedma: vizualizacija

Snov se včasih veliko lažje razume, če si jo predstavljamo. Sploh pri različnih formulah, številih in postopkih. Ko se učite iz zvezkov, učbenikov in raznih knjig, si poskusite zapomniti sliko kot celoto, skupaj z besedilom.

 • Osma: z deljenjem znanja drugim

Za nekatere zelo močna metoda, je ta, da se naučene informacije, podelijo poslušalcem. Predvsem tisto, kar je treba razumeti in obrazložiti s svojimi besedami. Torej s pripovedovanjem do lažjega pomnjenja. Tukaj je priporočljivo tudi skupinsko debatiranje in ponavljanje snovi, saj to sprosti stres in pospeši učenje.

 • Deveta: postopek mnemotehnike

Strategija, kjer se nesmiselne vsebine pretvarjajo v smiselne, da jih lažje razumemo. Možgani si lažje zapomnijo vizualne podobe, zato si lahko na primer razna števila, zapomnimo kot predmete: število 1 kot palico, število 4 kot smreko, število 8 kot znak za neskončnost in tako naprej. Lahko je tudi uporaba kratic, fraz ali stavkov, s katerimi si zapomnimo nepovezane informacije.

tehnike učenja2

Kakšen tip učenca ste?

Glede na to, kako si zapomnite snov oz. pesmi, razdelke in pomembne stvari, se vas razdeli v skupino tipov. Poznamo 3 tipe:

 1. Vizualni tip: uporablja tehniko lističev ali kartončkov, ki si jih obesi po sobi, mizi, ogledalu in jih prebere vsakič, ko pride ali zapusti sam prostor.
 2. Avditivni tip: posname npr. glagole ali pregibe in jih oblikuje v pesem, obliko rapa ali podobne zvrsti, ki jo potem glasno ponavlja.
 3. Kinestetični tip: glasno ponavljanje besed, oblik glagolov, in podobno ter konstantno gibanje po prostoru.

Najdite svojo najljubšo tehniko ali jih preizkusite več in uživajte ob hitrem in kakovostnem učenju.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja