printer

Delo od doma se je začelo kot začasni ukrep, vendar se je hitro prelevilo v nov trend in tudi po epidemiji veliko delodajalcev še vedno dopušča bolj fleksibilno obliko domačega dela. Če ste tudi sami izkusili tak način dela, ste na neki točki zagotovo opazili, da poleg računalnika in interneta potrebujete priročno pisarniško opremo, kot je na primer barvni laserski tiskalnik, tudi fotokopirni stroji postanejo kdaj pa kdaj nepogrešljivi. Da boste lahko še naprej uživali v privilegiju dela od doma, vam ni treba zapraviti premoženja. Iskanja pisarniške opreme se lotite preudarno, le tako boste dobili to, kar res potrebujete. V nadaljevanju preberite, kako izbrati najboljšo opremo za vaše potrebe.

printanje službenih dokumentov

Kakšna je razlika med printerji na trgu?

Za razlike med printerji smo povprašali strokovnjake podjetju Anderwald, ki se ukvarja z njihovo prodajo.

Brizgalni oz. inkjet printerji so naprave, ki brizgajo mikroskopsko majhne kapljice tekočega črnila na papir in tako ustvarjajo sliko. So cenovno ugodni, manjši in primerni za printanje tako črno-belih dokumentov kot visokokakovostnih barvnih fotografij. Največkrat se uporabljajo za domačo rabo oz. tam, kjer printanje ni vsakodnevna aktivnost. Čeprav je začetna investicija nakupa nizka, pa so inkjet printerji dolgoročno večji strošek, saj je potreben nakup kartuš. Trajanje teh je odvisno od pogostosti uporabe printerja. Poleg tega je pri inkjet printerju pomembna kakovost papirja, ki ga je treba izbrati glede na namen tiska.

Nekoliko bolj napredni je barvni laserski tiskalnik, ki za printanje uporablja princip statične elektrike. Visokokakovosten print proizvaja tako, da žarek pomika naprej in nazaj po cilindrskem bobnu, ki je občutljiv na svetlobo. Boben nato zbere črnilo in sliko nanese na papir. Ključna razlika v primerjavi z inkjet printerjem je ta, da barvni laserski tiskalnik zmore veliko večji obseg printanja v hitrejšem času poleg tega pa zagotavlja stalno kvaliteto izpisa. Ravno zaradi tega je nepogrešljiva oprema vsake pisarne. Je nekoliko dražji, vendar na dolgi rok zanesljivejši, cenejši in okolju prijaznejši.

laserski barvni tiskalnik

Printer izberite glede na namen uporabe

Ob pogledu na vso poplavo printerjev na trgu, lahko hitro postanemo zmedeni. Ponudbe je ogromno, razlike so majhne, cene pa variirajo. Marsikdo se znajde v dilemi, ali naj izbere cenejši inkjet printer ali se odloči za dražji barvni laserski tiskalnik? Naj izbere klasično funkcijo printanja ali takšnega, ki so tudi skenerji in fotokopirni stroji v enem? Katero znamko naj izbere in koliko denarja naj odštejem za printer?

Odgovor je dokaj preprost – izbira naj bo odvisna od količine printanja. V kolikor ga boste uporabljali le občasno, za printanje dokumentov, bo inkjet printer čisto dovolj. Če boste printali pogosto in velike količine dokumentov, pa je morda bolj smotrna izbira barvni laserski tiskalnik. Morda je res dražji, vendar boste prihranili na stroških vzdrževanja in predvsem času. V slednjem primeru boste zagotovo na neki točki rabili tudi funkcijo kopiranja, zato lahko iščete tudi printerje s funkcijo, ki jih imajo tudi fotokopirnimi stroji.

printerji

Kakšen je dober barvni laserski tiskalnik?

Čeprav so bili dolgo časa rezervirani le za večje pisarne, pa vedno bolj postajajo nepogrešljivi tako v domačem gospodinjstvu kot manjših podjetjih z nekaj zaposlenimi. Morda najprej marsikdo podvomi v njegov nakup, saj je dolgo časa veljalo, da se za žive in pisane printe veliko bolje obnese inkjet printer. Vendar je tudi tukaj tehnologija napredovala, tako da se lahko v kakovosti barvnega printanja brez težav postavijo ob bok inkjetu.

Poleg cene so med pomembnejšimi dejavniki pri izbiri tudi možnost kopiranja, skeniranja, možnost formatov ter hitrost. Barvni laserski tiskalnik za delovno okolje je sposoben v 1 minuti proizvesti med 15 do 100 strani, odvisno od zahtevnosti printanja. In na delovnem mestu, kjer bi lahko rekli, da je printer eden izmed zaposlenih, je to zelo pomemben podatek.

fotokopirni stroj

Kaj pa fotokopirni stroji?

Za domačo rabo bo zadostoval že boljši printer s to funkcijo, za delovno okolje in pisarno pa so fotokopirni stroji nepogrešljivi. Čeprav po velikosti fotokopirni stroji zavzemajo več prostora in so si na videz vsi zelo podobni, pa so med njimi velike razlike v delovanju in mehanizmu.

Fotokopirni stroji za domačo rabo morajo biti večopravilni, majhni in hitri. Pomembna je tudi ločljivost slike, kakovost in hitrost kopiranja. Fotokopirni stroji za pisarniško rabo pa morajo zahtevati še dodatnim kriterijem kot so: mehanizem, možnost izbire različnih formatov, zanesljivost, samodejno hranjenje papirja, največje število kopij na cikel ter možnost izbire dodatnih možnosti, na primer povezovanje preko zunanjega polnilnika, nastavitve preko računalnika, brezžične povezave ipd.

opravka printerja

Kje izbrati vaš nov pisarniški pripomoček?

Kot smo že omenili, ponudbe na trgu je veliko in ne zagotavljajo vse naprave enake kakovosti in trajnosti. Za nakup se odločite pri pooblaščenem prodajalcu, ki bo vam znal pravilno svetovati glede na vaše potrebe in še bolj pomembneje, ki vam nudi servis v primeru okvare naprave. Dodatni plus pri izbiri je tudi podatek, da imajo v ponudbi priznane znamke. Pri nakupu večjih naprav pa je dobro, če so vam pripravljeni pomagati z dostavo v pisarno in z nastavitvijo programske opreme. Vse omenjeno najdete tudi pri podjetju Anderwald, ki je uradni prodajalec in serviser za pisarniško opremo.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja