spomladna nega trave

Zagotovo ste že kdaj videli čudovito zelenico okrog hiše in si želeli, da bi tudi vaša izgledala tako. Čeprav mislimo, da lepa zelenica potrebuje le košnjo in občasno zalivanje,  pa ta ni samoumevna in zahteva kar nekaj vzdrževanja in oskrbe. Hitro se zgodi, da ptice in veter vanjo vnesejo tujerodne rastline, mednjo se razraste mah, ne prizanašajo pa ji niti letni časi in otroci, ki vsako poletje bosi tekajo po njej. Prezračevanje trave kdaj, če ne zdaj. Čeprav se skrb za zelenico v večini opravlja spomladi, pa jo moramo tudi jeseni pripraviti na zimsko spanje. Kdaj prezračiti travo in kako se lotiti celotnega postopka, da bo vaša zelenica gosta, zelena in bujna, pa preberite v nadaljevanju.

Opravilo, ki bi ga morali ponoviti vsako leto

Poleg košnje, zalivanja in gnojenja tudi zračenje kdaj pa kdaj dobro dene zelenici. S tem ji zrahljamo zemljo in korenine, več zraka v zemlji pa izboljša njeno rast. Zaradi tega postopka zelenica raste hitreje in bolj na gosto, manj pa je tudi plevela in mahu. Opravlja se ročno z različnimi pripravki, od vil, bodičastih čevljev ali s strojem za ventrikulacijo. Prezračevanje trave kdaj lahko tudi izpustite, vendar je za lepo angleško zelenico postopek priporočljivo opravljati enkrat na leto, običajno nekje aprila.

spolmlad

Kdaj prezračiti travo?

Če s postopkom niste seznanjeni, je morda čas, da vaši zelenici privoščite malce razvajanja. Namreč, plast zemlje pod zelenico se pod težo dežja, snega in različnih obremenitev prične sesedati, količina prostora med delci zemlje pa se zmanjšuje, kar ovira dotok zraka in hranil. Zaradi tega zelenica lahko začne veneti, rumeneti, gniti ali na določenih deli v celoti propadati. Če je treba prezračevanje trave kdaj opraviti, je pomlad najboljši čas za to, ko je zemlja po zimskem spanju najbolj strnjena.

Najbolj primeren čas je okrog aprila, ko se dnevne temperature dvignejo nad 5 stopinj, zemlja pa ni preveč vlažna. Vendar pa se priprave začnejo že jeseni. Takrat pograbimo listje, pred zimo zelenico še enkrat pokosimo ter pripravimo na zimski počitek. Na tak način si pripravimo teren, da bomo spomladi imeli vse pripravljeno in čim manj dodatnega dela. Sneg, nizke temperature, zmrzal in različne plesni v tleh od odpadlega lista namreč lahko povzročijo razrast plevela ali mahu, zelenica pa spomladi ne bo niti približek tega, kar je bila prejšnjo leto. V tem primeru vam ne preostane nič drugega, kot ponovno sejanje.

nega trave okrog hiše

Prezračevanje trave kdaj uporabiti kateri način?

Obstajata dva načina, veliko pogostejše površinsko in globinsko prezračevanje trave kdaj pa kdaj. Pri prvem se ustvarjajo plitve luknjice v tla (do 4 cm), uporablja pa se pri plitvem zbijanju tal, na primer zelenici na dvorišču ali pri mladi zelenici, stari med 2 in 3 leta. Globoka metoda zračenja se uporablja na peščenih in glinastih tleh, v globje luknje pa je potrebno nasuti tudi šoto ali kompost, kar zemljo dodatno razrahlja.

urejen travnik

Pomlad je tu, kako se lotiti zelenice?

Opravilo je potrebno prilagoditi prevladujočim vremenskim razmeram. Če je zemlja presuha, zelenico najprej namakajte, če pa je premokra, pa počakajte, da se posuši. Najprej je potrebno odstraniti staro listje, odpadle veje, poravnati krtine in uničiti mah in plevel. Najbolj primerno je ročno odstranjevanje, s čimer odstranite rastlinje s korenino vred, poleg tega pa ne kontaminirate zemlje za prihajajoče poganjke. Plevel in nezaželene rastline lahko odstranite tudi s strojem za vertikuliranje trate. S tem se zrahlja zgornja plast zemlje, korenine pa dobijo zrak.

Če spomladi pravilno poskrbimo za obnovo zelenice, je čez poletje potrebno le še vzdrževanje s košnjo in zalivanjem. S prvo spomladansko košnjo ne čakajte predolgo, saj se lahko zelenica preveč razraste in ko jo boste pokosili, bo preveč razredčena. Prav tako ne kosite povsem do tal. Spomladi zelenica raste hitreje, zato je treba kositi skoraj vsak teden, poleti pa na približno 10 dni.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja