multiple skleroza

Hrana je več kot le sredstvo za potešitev lakote. Vse, kar gre skozi želodec, se rezultira tudi v našem počutju in zdravju. Ali ste vedeli, da se skoraj tričetrt imunskega sistema nahaja v prebavilih, kjer za nas skrbijo najboljši probiotiki? Posledica hitrega življenjskega sloga, nenehnega stresa, premalo gibanja in uživanja s hranili osiromašene hrane so številne bolezni, ki so še nekaj desetletij nazaj bile redkost. Utrujenost, mišična oslabelost in težave z vidom so prvi znaki multiple skleroze (več si lahko preberete na https://www.mojams.si/simptomi-ms). Čeprav gre za neozdravljivo bolezen, pa so zadnje raziskave pokazale, da lahko ravno probiotiki bistveno pomagajo pri iskanju zdravila za MS.

hranan in multiple skleroza

Vpliv hrane na naše počutje in zdravje

Hiter tempo življenja nas sili v slabe navade. Zaužijemo preveč procesirane hrane, belega sladkorja in moke ter premalo vlaknin, sadja, zelenjave in rib. Zaradi natrpanega urnika velikokrat nimamo časa kuhati sami, zato raje prigriznemo kaj nezdravega, naročimo dostavo ali gremo v restavracijo. Z vsem tem ni nič narobe, če je to bolj izjema kot pravilo.

Po uživanju nezdrave hrane, ki je bogata s sladkorjem, soljo in maščobami, najprej opazimo spremembe na našem počutju. Postanemo nezadovoljni, razdražljivi in utrujeni. Dolgoročno lahko slabe prehranske navade vplivajo na pojav sodobnih bolezni, kot so povišan holesterol in krvni tlak, sladkorna bolezen, osteoporoza, bolezni srca in ožilja, pojavijo pa se lahko različne avtoimune bolezni, kot so znaki multiple skleroze, bolezen ščitnice, chronova bolezen, lupus ipd.

probiotiki

Kakšni so znaki multiple skleroze?

Prvi znaki multiple skleroze se največkrat pojavijo med 20. in 40. letom starosti, pogosteje pri ženskah kot pri moških. Ker gre za avtoimuno bolezen osrednjega živčevja, bolezen največkrat prizadene možgane in hrbtenjačo. Imunski sistem napada nevrone v telesu ter s tem povzroči poškodbe zaščitne ovojnice oz. mielina, kar pripelje do motenj pri prenašanju signalov po živčevju. Najpogostejši znaki multiple skleroze so tako izguba občutka za ravnotežje, telesno koordinacijo ter izguba vida in spomina. Simptomi so zelo raznoliki in pri vsakem bolniku drugačni.

Najpogostejši znaki multiple skleroze, o katerih poročajo bolniki, so: utrudljivost, težave z gibanjem, težave z ravnotežjem in koordinacijo, bolečine zaradi poškodovanega živčevja, mišična oslabelost, težave z vidom (dvojni vid, zamegljen vid, začasna izguba ali barvna slepota), pozabljivost, težave s koncentracijo, težave z mehurjem in prebavo, anksioznost in depresija ter težave s spolnostjo.

multple skleroza

Do boljšega počutja s spremembo življenjskega sloga

MS je avtoimuna bolezen, ki je še vedno neozdravljiva. Kljub temu pa so bolnikom na voljo zdravila za upočasnitev bolezni in lajšanje težav. Zdravljenje je odvisno simptomov, teže bolezni in tipa MS, največkrat pa se z njimi vpliva na imunski sistem. Za upočasnitev napredka bolezni lahko največ naredimo sami. V kolikor bolezen odkrijemo dovolj zgodaj, lahko bolniki prav tako uživajo kakovostno življenje kot zdravi ljudje.

Po postavljeni diagnozi se bolniki največkrat odločijo za temeljito spremembo načina življenja. To največkrat vključuje več telesne aktivnosti, več izzivov za možgane, opustitev kajenja in pitja alkohola ter spremembo prehrane. Predvsem hrana lahko vidno izboljša počutje bolnikov, saj vpliva na raven energije in počutje. Kar 60 do 70 % našega imunskega sistema se nahaja gastrointestinalnem traktu, s katerim se borimo proti virusom, bakterijam in drugim škodljivim snovem, ki vstopijo v naše telo. Glavne zvezde tam so probiotiki, ki skrbijo za sintezo vitaminov, aminokislin in protimikrobnih snovi.

multiple skleroza 1

Kaj imajo skupnega probiotiki in MS?

Probiotiki so majhne bakterije v črevesju, ki so nepogrešljive za normalno delovanje telesa. Ker so avtoimunske bolezni v zadnjih letih vse pogostejše, se vedno več znanstvenikov pri njihovem zdravljenju obrača na izvor vnetja, največkrat na črevesje in bakterije v njem. Ker je MS opredeljena kot vnetni imunski napad mielina, se znanstveniki vedno bolj sprašujejo, če je mogoče s pomočjo koristnih bakterij ublažiti simptome bolezni.

Raziskovalci na kliniki Mayo v Ameriki so odkrili, da ima ena izmed bakterij, Prevotella histicola, izjemen vpliv na zaviranje bolezni. Raziskave gredo v smer, da bi lahko ravno probiotiki bili ključ do zdravljenja te avtoimune bolezni, za katero samo v Sloveniji trpi 2500 ljudi. Bolniki jih lahko uživajo v naravni obliki v živilih mlečnega izvora, lahko pa se jih uživa tudi v obliki prehranskih dodatkov oz. kapsul.

probiotiki1

Kakšni so najboljši probiotiki?

Ne samo, ko se pojavijo znaki multiple skleroze, probiotiki so rešitev za številne druge zdravstvene težave. Najpogosteje so zaradi porušenega ravnovesja bakterij v črevesju to prebavne težave, napihnjenost, zaprtost, utrujenost in slab imunski sistem. Do neravnovesja pa pride zaradi stresa, prehrane in uživanja zdravil.

Na trgu je ogromno ponudbe in niso vsi enako dobri. Pri izbiri bodite pozorni na to, da izberete kakovosten izdelek, kar se kaže v količini živih kultur v kapsuli in edinstvenih sevih. Za primerjavo, kakovostni probiotiki imajo v eni kapsuli tudi do 20 milijard živih kultur. Poleg tega je pomembno, da imajo posebno kapsulo, ki jim omogoča, da se aktivirajo šele, ko pridejo v črevesje. Dobro je tudi, da izberete takšne, ki so stabilne in odporne za shranjevanje pri sobni temperaturi ter ne vsebujejo gensko spremenjenih organizmov.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja