varstvo pri delu

Vsako podjetje mora hoče ali noče upoštevati zakon, pa čeprav se veliko podjetnikov tega otepa kolikor le gre in je mogoče. Sicer si lahko privoščite, da kakšnega zakona ne spoštujete, vendar se zavedajte, da vas kazen praviloma stane veliko več, kot če bi vse uredili. Kakor koli že, v vsakem primeru pa poskrbite za varnost pri delu, saj si zagotovo ne želite, da bi prišlo zaradi nespoštovanja zakona do kakšnih poškodb vaših zaposlenih povsem po nepotrebnem.

Če spoštujete zakon in poskrbite za varnost in zdravje pri delu vaših zaposlenih, to sicer ne pomeni, da zagotovo ne bo prišlo do poškodb ali druge bolezni, se pa vsekakor zmanjša možnost za to, saj zaposlenega seznanite, kje so težave, na kaj mora paziti, hkrati pa tudi sami kot delodajalec točno veste, na čem morate delati, da bi nevarnost čim bolj zmanjšali kot to le gre. Sicer jasno vedno ne gre, vendar pa vam urejena varnost pri delu vseeno velikokrat pokaže pomanjkljivosti, strokovnjaki, ki varnost pri delu uredijo, pa vam lahko tudi svetujejo, kako se lahko varnost pri delu v vašem podjetju poveča.

Varnost in zdravje pri delu je na tak način vsekakor možno povečati s temi ukrepi, vsekakor pa jih morajo spoštovati in izvajati tudi zaposleni, saj v nasprotnem primeru ne pomagajo še tako zelo velika prizadevanja delodajalca, vendar pa je vsaj delodajalec opravil varnost pri delu in naredil vse tisto, kar je bilo v njegovi moči. Zato resnično nikakor ne varčujte na tem področju in poskrbite za varnost pri delu za vsakega zaposlenega.

varnost pri delu

Usposabljanje za varnost pri delu opravite ob pravem času

Ob zaposlitvi novega človeka na posamezno delovno mesto vsak delodajalec, ki se ukvarja s kadrovskimi zadevami, točno ve, da je treba opraviti ogromno enega dela, prav tako pa je tudi ogromno enih opravkov, ki jih je treba narediti in to še preden človek sploh začne z delom. Ko pa človek nastopi z delom, pa je najprej treba opraviti usposabljanje za varnost pri delu.

Vsekakor je to najbolje urediti kar prvi dan nastopa na delovnem mestu, saj nikjer ne piše, da se delavec ne more poškodovati že prvi dan na svojem delovnem mestu, zato vsekakor to načrtujte v naprej. Spet, če bo delavec usposabljanje za varnost pri delu uredil še pred nastopom dela, pa bo še posebej dobro, saj s tem preprečite morebitne poškodbe v naprej in lahko zaposleni že prvi dan na delovnem mestu začne bolj resno z delom. Tako ali tako pa mora delodajalec nujno vedeti tudi to, da je treba za varnost pri delu poskrbeti ob prvi zaposlitvi na delovno mesto, pa tudi če se delavca prezaposli na drugo delovno mesto, če se uvede nova tehnologija v podjetje in če se delovni proces tako spremeni, da se s tem spremeni tudi varnost pri delu. Nikakor pa jasno delodajalec ne sme pozabiti tudi na to, da se za varnost pri delu ne poskrbi samo enkrat in v navedenih primerih, temveč tudi za podaljševanje na vsakih nekaj let kot je to treba narediti v skladu z zakonom za vsako posamezno delovno mesto in ravno to delodajalci najbolj pogosto pozabljajo.

varnosti pri delu

Varnost pri delu za s.p.

Imate svoje podjetje, in sicer ste samostojni podjetnik in ne veste, katere dokumente vse in odločbe morate pridobiti? Menite, da ste naredili že vse, za varnost pri delu pa niste popolnoma prepričani, če jo morate urediti? Žal, kljub temu, da se marsikateremu samostojnemu podjetniku zdi, da varnost pri delu za samozaposlene pa res ni smiselna, pa je.

Sicer se res lahko opazi ogromno vprašanj na spletu na to temo, saj večini samostojnih podjetnikov to nekako ni logično in zato sprašujejo tako na najrazličnejših forumih kot tudi časopisih in ostalih medijih, kjer je možnost pridobitve brezplačnega odgovora, vendar pa se zavedajte, da varnost pri delu za samozaposlene tudi naredi uradna in pristojna oseba, torej ne podjetnik sam in ta oseba lahko podjetniku predstavi vse točne nevarnosti, ki nanj prežijo pri opravljanju dejavnosti. Nikakor pa ne pozabite še na eno dejstvo, nikjer ne piše, da je v s. p. – ju zaposlen le njegov ustanovitelj.

Zaposlenih je vsekakor lahko bistveno več, kar pomeni da po logiki, da za s. p. varnost pri delu ni potrebna, za nobenega zaposlenega ne bi varnosti urejali, kar pa je seveda jasno in logično vsem. Po drugi strani pa ni nujno, da posameznik ustanovi samo obliko podjetja kot samostojni podjetnik, temveč se lahko odloči tudi za druge pravne oblike, za katere pa vsak ve, da je zanje varnost pri delu pa treba urediti, pa čeprav se morda zdi še vseeno logično ustanoviteljem to povsem nepotrebno, da morajo narediti sami zase.

delo

Varnost pri delu vključuje tudi preiskave delovnega okolja

V podjetju je pred zaposlitvijo ali pa spremembo delovnega procesa potrebno urediti kar veliko stvari. Tako je varnost pri delu sicer ozek izraz, ki ga mora delodajalec urediti ob zaposlitvi in spremembah procesa, vsekakor pa varnost pri delu obsega veliko enih stvari, ki jih je treba urediti. Marsikomu se tako zdi skoraj da nesmiselno, da strokovnjaki za varnost pri delu delajo preiskave delovnega okolja, ki vključujejo izmero toplote na posameznem delovnem mestu, saj vemo, da temperatura ne sme biti previsoka v prostoru ali pa prenizka, meri se tudi svetlost, če je preveč temno in je treba gledati kakšne majhne črke, potem to nikakor ni zdravo delovno okolje in varnost pri delu ni zagotovljena v celoti, prav tako pa se meri tudi hrup.

Preiskave delovnega okolja so torej za varnost pri delu osnova in to je treba zagotoviti ko se uvede novo delovno mesto, če se karkoli v podjetju spremeni, prav tako pa tudi v primeru če se kakšen delavec pritoži, če tako zahteva kakšen inšpektor in pa tudi v primeru kakršnih koli postopkov. Je pa vsekakor treba tu dodati, da je treba za varnost pri delu poskrbeti vsake tri leta in vse skupaj ponoviti, saj je jasno, da se v tem času marsikaj spremeni. Kljub temu, da pa na varnost pri delu pozablja ogromno delodajalcev in zanjo poskrbijo še posebej za pisarniško delo šele po pozivu inšpektorjev, pa to nikakor ni pametna poteza, saj je korist vsekakor na strani tako delodajalca kot tudi delavca.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja