olimpijske igre 2020

Letnica 2020 bo v zgodovini verjetno ostala zapisana, kot eno najbolj kaotičnih in nepredvidljivih sezon v zgodovini športa, tako na klubski kot na državni ravni. Tako zelo pričakovane 32. novodobne Olimpijske igre, ki naj bi jih gostil japonski Tokio, so morale priznati premoč epidemiji Covid s številko 19. Ali bodo japonske oblasti uspele izpeljati prestavljene igra in kaj vse se bo to postavilo na glavo, pa se verjetno v teh negotovih časih sprašuje čisto vsak športni navdušenec. Zanimivo pa je, da so bile do sedaj Olimpijske igre odpovedane že petkrat, vse seveda med leti 1916 in 1944, zaradi svetovnih vojn. Nas čaka podobna zgodba tudi v Tokiu?

Poletne olimpijske igre 2020 se začnejo 23. julija 2021

Prestavljene Olimpijske igre naj bi se uradno začele prihodnje leto in sicer v petek 23. Julija 2021. Zaradi prestavitve pa so se zamaknile oz. podaljšala tudi nekatere kvalifikacijska tekmovanja in turnirji, ki se bodo odvijali v koncu letošnjega leta in nadaljevali v prvi polovici leta 2021. Kot zanimivost pa lahko omenimo, da je sama pandemija vplivala neposredno tudi na naslednje zimske olimpijske igre, saj so se tudi kvalifikacije za discipline kot so hokej na ledu, prestavile skoraj za celo leto.

stadium tokio

Zamaknjene oz. spremenjene so bile tudi nekatere starostne omejitve pri določenih disciplinah npr. pri boksu in nogometu, so starostno omejitev povečali za eno leto, da športniki v različnih disciplinah, ki so v letu 2020 ustrezali vsem kriterijem ne bi bili oškodovani. Pri disciplinah kot so atletika, kolesarstvo, dvigovanje uteži, košarka in pri judu pa se je kvalifikacijski sistem dodobra preuredil.

Finančni tajfun se stopnjuje

Finančna škoda, ki naj bi jo prizadejala sama prestavitev iger bo po vseh izračunih znašala med 5 in 6 milijardami evri. Na pomoč pa je japonski prestolnici takoj priskočila japonska vlada, saj je v organizacijo iger delno vpleten tudi japonski premier. Zapleta se tudi z olimpijskimi prizorišči in objekti, saj naj bi bil njihov namen oz. sama okupacija objektov že planirana za druge dogodke. Tudi olimpijska vas, ki je sestavljena iz več kot 20 stolpnic je deležna kritik, saj naj bi bilo kar 1000 luksuznih stanovanj prodanih že v naprej, kupci najnovejših stanovanj pa bodo s selitvijo kot vse kaže morali počakati vsaj še eno leto.

olimpijske igre 2020 tokio

Čeprav ima Tokio zagotovljeno finančno podporo japonske vlade, celoten proračun iger pa znaša skoraj 12 milijard evrov. Zanimivo je da je skoraj ena četrtina sponzorjev od projekta odstopilo oz. se ni strinjala s popravki in dodatnimi sponzorskimi stroški. Torej Tokijske olimpijske igre 2020 zaenkrat ostajajo pri 57 sponzorjih, mednarodni olimpijski komite pa je v premostitveni sklad dodal še dodatnih 750 milijonov evrov.

olimpijske igre 2020

Popotresni sunek preložitve bo vplival na ves šport

Prilagoditve, ki jih bo občutil ves športni svet so bile vidne že nekaj mesecev po objavi preložitev samih iger. Svetovna atletska organizacija je že začela prilagajati urnik svojih dogodkov in tekmovanj, saj naj bi svetovno prvenstvo v ameriškem mestu Eugene, moralo počakati do 2022. Prilagoditve urnikov svojih tekmovanj so sporočile tudi Evropska košarkarska organizacija Fiba za svoje evropsko prvenstvo in prav tako Mednarodna plavalna zveza Fina za svetovno prvenstvo, ki bo najverjetneje tudi prestavljeno v naslednje leto. Kaj to pomeni za nadaljnja športna tekmovanja in kako bo zamik vplival še na ostale panoge, pa bo verjetno znano do konca leta.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja