urejanje okolice

Urejanje okolice ima za končni izgled skoraj tako pomembno kot arhitektura samega stanovanjskega objekta. Dobro načrtovanje, premišljena zasaditev in izbira kakovostnih materialov okrog hiše so tisti, ki lahko popolnoma spremenijo izgled, bivanju pa dodajo kakovost in pridih narave. Med ključne elemente ureditve okolice spada tudi tlakovanje dvorišč, ki je še vedno ena najbolj priljubljenih metod za urejanje dovozov, sprehajalnih poti in teras. Poleg tega številni okolico popestrijo z drevesi, gredami, potkami in drugimi elementi, za dekoracijo katerih postajajo vse bolj priljubljeni prodniki. V nadaljevanju vam razkrivamo najbolj drzne ideje za tlakovanje dvorišč ter nekaj idej za okrasitev s prodniki.

Tlakovanje dvorišč je še vedno eno najbolj popularnih

Ta način urejanja dovozov, vhodov in teras je je že od nekdaj priljubljen ne samo zaradi svoje estetske vrednosti in pridiha naravnosti, temveč tudi zaradi izjemne funkcionalnosti. So izjemno obstojni, odporni na obrabo, mehanske obremenitve, zmrzal in vročino. Ker gre za prepustni material, ne zadržuje vode in toplote kot na primer asfalt ali beton. Na voljo so v različnih materialih, barvah, oblikah, velikosti in tekstur. Njihova prednost je tudi to, da omogoča precej enostavno sanacijo. Ko se nekoliko pogreznejo ali talna površina nekoliko razmaje, jih odstranite, utrdite in izravnate podlago ter položite na novo.

Čeprav je tlakovanje dvorišč zamudno opravilo in v primerjavi z nekaterimi drugimi možnostmi nekoliko dražje, pa je priljubljeno tudi zato, ker ima dolgo življenjsko dobo in zahteva malo vzdrževanja. Obstojnost in življenjska doba sta seveda odvisna od izbora materialov in izvedbe, občasno pa je iz njih potrebno odstraniti mah ali rastlinje, ki se razraste med fugami, na novo nasuti mivko v fuge ter z visokotlačnim čistilcem odstraniti umazanijo, alge in mikroorganizme, ki so se nabrali čez čas.

Kako se lotiti polaganja?

Za tlakovanje dvorišč je najprej potrebno pripraviti okrog 40 cm globok izkop, da odstranimo vrhnjo plast zemlje s semeni, zaradi katere bi se kasneje lahko med kockami razraščala trava, mah ali plevel. Naslednji korak je priprava podlage, ki je obenem nosilna plast in drenaža, zato mora biti nekoliko nagnjena, da se na njih ne zadržuje voda. Poskrbite tudi za robnike, ki bodo preprečevali polzenje podlage. Ko je površina pripravljena, jo nasujemo z gramozom in utrdimo z valjanjem in nabijanjem. Šele nato se polaganje plošč ali kock lahko začne. Posamezne elemente lahko polagamo v različnih vzorcih in oblikah, seveda odvisno tudi od samih zidakov. Ko je polaganje končano, je potrebno še fugiranje in končno vibriranje, s katerim poskrbimo za stabilnost podlage.

Domiselne ideje za tlakovanje dvorišč

Omenili smo že, da so kocke na voljo v različnih oblikah (pravokotni, štirikotni, šestkotni, osemkotni …), velikostih in barvah (siva, rdeča, rumena, črna, bela …). Eden izmed načinov, kako popestriti okolico je, da spremenite vzorec polaganja posameznih elementov. Lahko se odločite za simetrično polaganje v ustaljeni mreži, lahko pa izberete kak vzorec, na primer ribjo kost. Seveda si lahko dovolite tudi malce umetniške svobode in med seboj kombinirate večje in manjše elemente ali temne in svetle. Monotonost lahko na različne načine razbijete z drugačnimi barvami, oblikami ali vzorci.  Z domiselnimi idejami lahko tlakovanje dvorišč naredite pestro, neobičajno in zabavno.

Travne plošče so bile vrsto let nazaj priljubljene na avtomobilskih dovozih, zdaj pa se ponovno vračajo, predvsem na dvorišča in vrtove ponovno. To so betonske plošče, ponavadi kvadratne oblike, ki imajo v notranjosti mrežast vzorec s praznimi polji, skozi katere raste trava. Takšne podlage so idealne za manjše vrtove, kjer želite kljub trdni podlagi ohraniti pridih narave. Polne talne plošče

Med priljubljenimi izbirami za vrtne stezice so tudi opečni tlakovci, ki se s svojo rdečkasto barvo in toplim izgledom odlično podajo na živo zeleno zelenico v angleškem stilu. Odlični so za vse vrste površin, dobro pa se ujamejo tudi z drugimi materiali, na primer lesom in kamnom. Čeprav lahko vzbujajo nekoliko bolj rustikalni pridih, pa lahko s pravim načrtovanjem in kombiniranjem dosežete tudi moderen izgled.

ideje za tlakovanje dvorišč

Alternative

V kolikor vam tlakovanje dvorišč ni pri srcu, se lahko odločite za številne alternativne možnosti. Med bolj popularnimi so keramika, tehnični kamen, betonske plošče in leseni podesti. V kolikor vam tudi ti niso všeč, pa vas bodo morda prepričale prane plošče, skrilavci ali prodniki. Še posebej slednji postajajo zelo priljubljeni pri ureditvi okolice stanovanjskih hiš in javnih prostorov.

prodniki2

 

Prodniki so odlična dopolnitev okolice

Prodniki so okrasno kamenje, na voljo v različnih barvnih kombinacijah in velikostih. Največkrat se uporabljajo kot dekorativni element pri ureditvah okolice stanovanjskih hiš ali javnih površih, vse pogosteje pa se jih uporablja tudi za zapolnitev drenažnih pasov pod coklom fasade ali za posip na ravnih strehah. Izbirate lahko med velikimi, majhnimi, naravnimi, poliranimi in lomljenimi prodniki.

Rožnati marmornati prodniki pridejo najbolj do izraza z betonskimi elementi, medtem ko beli marmornati prodniki pomirjajo in so pogosta izbira v bujnih vrtovih in rastlinjakih. Črni ali sivi prodnik je odličen kot dekorativni element ob robu sprehajalnih stezic, medtem ko lahko s pisanim kamenjem odlično popestrite domače ribnike ali cvetlične grede.

 

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja