kvinoja

Kako skuhati kvinojo je med ljubitelji zdrave prehrane prava skrivnost, saj je poznana tudi kot »superživilo«, saj vsebuje veliko oksidantov, vlaknin in ostalih snovi, ki pomagajo pri prebavi in bogatijo metabolizem. Med drugim vsebujejo veliko beljakovin, pomembnih za izgradnjo mišic in ostalih telesnih struktur. Poznali so jo že stari Andi in iz nje pripravljali polnovredne obroke v času suše in v ostalih težavnih obdobjih. Pravilno kuhanje kvinoje sicer ni zapleteno, a vseeno je dobro poznati nekaj trikov, ki bodo zagotovili, da bo to žito zares dobro skuhano in pripravljeno za vaše telo. V nadaljevanju si lahko preberete nekaj odličnih in uporabnih nasvetov!

 

Zdravo živilo z dolgo dobo hranjenja

Kako skuhati kvinojo je dobro vedeti zato, ker ima številne pozitivne lastnosti, kot je velika vsebnost beljakovin in antioksidantov, prav tako vsebuje veliko vitaminov (B6 in E), folno kislino, magnezij in železo. Okus je nekoliko bolj grenak kot pri ostalih žitih, še posebej, če uživate divjo različico s trdo in grenko lupino. V vsakem primeru je podatek o tem, kako pravilno skuhati kvinojo izredno uporabno. Uživa se v solati ali v obliki priloge. kvinoja

Enostavno jo lahko kombiniramo tudi z ostalimi okusi, kot sta meso in ribe, je odličen dodatek tudi narastkom in ostalim zdravim jedem. Je psevdožito, ki v primerjavi z drugimi žiti vsebuje do 30 % več proteinov. Pred kuhanjem jo je potrebno nujno dobro oprati, da se izluščijo vse odvečne luščine, ki povzročajo grenak priokus. Zaužite kakovostne ogljikove hidrate s počasnejšo zmožnostjo prebavljanja.

 

Pravilno kuhanje kvinoje vključuje namakanje v vodi

Preden se lotite kuhanja, se mora dobro oprati z vročo vodo. Prvi razlog, zakaj je temu tako, je ta, da se na ta način odstranijo vse luščine in ostala umazanija ter ohrani pristen zemeljski okus žita. Na drugi strani je pranje pomembno tudi zaradi higienskih razlogov. Žito se pred predelavo in pakiranjem namreč shranjuje v velikih silosih, ki niso vedno 100 % higiensko neoporečni. Pri pripravi je pomembno tudi razmerje, ki mora biti 1 : 0,75.V groben to pomeni, da eno skodelico žita skuhate z dvema skodelicama vode. To je sicer bolj usmeritev kot pravilo, ki vedno ne drži 100 %. Kako skuhati kvinojo, da je popolna vsakič? Če se vam zdi, da je presuha, med kuhanjem dodajte še pol skodelice vode. Opran material pretresemo v vodo in jo zalijemo s pripravljeno vodo. Celotna zadeva se kuha 15 minut.

 

Ali se lahko namaka čez noč?

Glede na to, da gre za specifično vrsto žita, ki ima trdo lupino, ki služi kot zaščita pred škodljivci, je namakanje čez noč priporočljivo, a ne nujno. V večini primerov se bo dobro skuhala že po eni uri namakanja, a ne škodi, če ta čas podvojite in celotno zadevo namakate tudi čez noč. Za prilogo vam priporočamo, da se odločite za zelenjavo ali meso, odvisno od vaših preferenc.

namakanje kvinoje

Vsekakor je to dobra izbira tudi v solati in je v kombinaciji s kislimi sestavinami, odličen dodatek k prehrani. Veliko telovadite in niste ljubitelji mesa? Potem bo to žito prava izbira za vas in informacija, kako skuhati kvinojo izredno uporabna in prava izbira za vas, saj ni samo zdrava, ampak tudi dobro prebavljiva. Na voljo je več vrst žita, najbolj grenka različica je rdeče žito, ki mu sledi mešanica belega in črnega žita.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja