IR panel

Izbira,  kam montirati IR panele v vašem domu, ni težka, ko enkrat veste, kako delujejo. Za razliko od klasičnih oblik ogrevanja ti namreč ogrevajo prostore na popolnoma drugačen način, s pomočjo infrardečih žarkov, ki ogrevajo predmete v prostoru, ki nato oddajajo toploto. Načeloma so IR paneli stropni, kjer je največji izkoristek, najbolj neovirano širjenje toplote in kjer so najmanj vpadljivi. Zaradi takšnih ali drugačnih razlogov pa jih lahko namestite tudi na steno. Predvsem pri slednjem se pojavlja veliko napak, zaradi katerih grelne plošče ne bodo delovale tako, kot pričakujete. Kako jih pravilno namestiti, kaj upoštevati in katere so najpogostejše napake, pa preberite v nadaljevanju.

kam montirati IR panel

Toplota sončnih žarkov v vašem domu

Ne glede na to, kam se odločite montirati IR panel, bo ta v najboljši možni meri posnemal naravno segrevanje, sonca. Za razliko od podobnih naprav ne segreva zraka, ki se hitreje hladi, temveč predmete v prostoru, ki bolje zadržujejo in dalj časa oddajajo toploto. Toplota je vedno enakomerno razporejena, delovanje pa ne dviguje prahu in pršic, ki lahko dražijo dihalne poti. Prednosti so tudi hitro segrevanje, popolna tišina med delovanjem, hitra montaža, upravljanje preko pametnih naprav in ničelni ogljični odtis pri proizvodnji. Tudi cena grelne enote je relativna, odvisna od zmogljivosti in velikosti, občutno nižja pa bo položnica za ogrevanje.

IR paneli

IR paneli, stropni ali stenski?

Kam montirati IR panel, da bo čim manj izgub in največji možni izkoristek? Za neovirano in enakomerno širjenje toplote, je najbolj optimalna namestitev na stropu. Usmeritev infrardeče toplote navzdol proti tlom zagotavlja, da toploto absorbirajo vsi predmeti (tla, stene in pohištvo), ki jo ponovno oddajajo v prostor. Dodatni razlog za takšno nameščanje je zavzemanje manj prostora. Je pa pri takšni namestitvi potrebno upoštevati pravilno razporeditev grelne moči. To pomeni, da je treba skupno grelno moč, ki jo soba potrebuje, enakomerno porazdeliti po prostoru.

Na splošno se priporoča, da se v vseh prostorih nad površino 10 m2 uporablja takšna namestitev na sredini prostora, še posebej če so tla obložena s keramiko ali lesom. Oba materiala namreč dobro vpijata toploto, s čimer se ustvari učinek talnega gretja. Priporočljivo je, da je grelna plošča približno enako oddaljena od vseh sten, da se toplota enakomerno razporedi po prostoru. V primeru, da je višina prostora večja od 3 m, je za boljši grelni učinek ploščo potrebno spustiti nižje.

IR PANELI1

Kam montirati IR panel na steni?

Kam montirati IR panel,  če namestitev nad glavo ni mogoča? V tem primeru lahko grelno ploščo pritrdite na steno. Pri stenski montaži se grelna plošča praviloma namešča na zunanjo steno, da se ogrevajo notranje stene. Nikar je ne namestite nasproti oken, saj le-ta ne akumulirajo toplote, v kolikor res niso izjemno toplotno izolirana. Spodnji rob grelne plošče na steni naj bo približno 1,3 m od tal in ne več kot kot 4 m od nasprotne stene.

kam montirati IR panel1

Najpogostejše napake pri namestitvi

Ko se ljudje odločajo, kam montirati IR panel v svojem domu, velikokrat razmišljajo pretežno iz vidika estetike. Ravno zato prihaja do spodnjih najpogostejših napak:

  • namestitev v prizidke in niše v prostorih – zaradi ozkega prostora, ki ga obdaja stena, bodo večino toplote prejele ravno te, zato skrivanje v dele stanovanja samo zato, da bi zapolnili mesta, ni najbolj optimalna.
  • namestitev nasproti oken – na splošno se nameščanje proti oknu odsvetuje, saj se toplota pri zasteklitvi izgubi hitreje. Za novejše domove, ki imajo kakovostna in dobro izolirana okna, takšna postavitev ni problem.
  • nameščanje grelnih plošč neposredno nad mesto, kjer se zadržujete več ur (npr. nad posteljo, nad delovnim mestom ipd), saj lahko pod njo postane prevroče.

pri stenski namestitvi je neposredno pred grelno ploščo potrebno odstraniti vse večje predmete, ki bi infrardečim žarkom lahko preprečili širjenje po prostoru.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja