aditivi2 (1)a

Vsi pakirani izdelki, ki jih najdemo na trgovskih policah, imajo na zadnji strani priložen opis, ki vsebuje elemente sestave samega izdelka. To so po večini procentualno navedene številke, ki prikazujejo, koliko razni aditivi in emulgatorji v prehrani skrbijo, da izdelek ohranja primerno strukturo čim dlje časa. Če še ne veste, kaj so emulgatorji in kako posamezni delujejo, boste to, kaj kmalu izvedeli.

dodatki prehrani (1)

Emulgatorji v prehrani in njihova uporaba

Zagotovo ste že slišali za snovi, ki ohranjajo homogene mešanice, dveh ali več, medsebojno nezdružljivih faz, kot sta to, na primer voda in olje, v živilu. Seveda se te dve sestavini naravno, nikakor ne mešata in zmeraj ostajata kot dve ločeni snovi: olje plava zgoraj, voda počiva spodaj. No, s pomočjo emulgatorjev pa je to mogoče, saj se potem olje, v obliki drobnih kapljic lahko razprši po vodi. Temu drugače rečemo tudi emulzija.

So pa te snovi zadolžene kot stabilizatorji in sredstva za zgoščanje, ki dajejo živilom ustrezno teksturo. Spet druga pomagajo nadzirati kislost, alkalnost in okus živil. Uporabljajo se v obdelavi, predelavi, proizvodnji, pakiranju ter prevozu živil.

Sama po sebi in v normalni količini niso nevarna za telo, vendar lahko ob pretirani uporabi pride do prebavnih težav, slabenju koncentracije in spomina ter nato tudi do začetka odpovedi kakšnih vitalnih organov. Zato svetujemo zmerno (občutljivi ljudje minimalno ali nično) uporabo nekaterih izdelkov z dodano številko E128, E151, E153, E160, E218, E220, E264, E281, E319, E334.Zdaj torej vemo, kaj so emulgatorji. Poglejmo si še nekaj dobrih snovi, ki niso škodljive in pomagajo našemu telesu.

emulgatorji v prehrani (1)

Znani lecitin E322

Je naravna maščoba ter površinsko aktivna snov, ki jo najdemo v jajčnem rumenjaku, žitih, soji in mesu. Naravno je usidrana v človeških, rastlinskih in živalskih celicah. Ta se velikokrat uporablja kot aditiv, saj daje živilu kremasto strukturo.

Zanimivo dejstvo je, da ga telo potrebuje prav vsak dan, saj ga imamo za 2/3 maščobe v jetrih ter kar 30 % dehidrirane teže v možganih. Našemu telesu namreč pomaga vsrkavati maščobe ter izboljšati metabolizem lipoproteinov v prebavnem sistemu.Zdravi bolezen jeter, izboljšuje koncentracijo ter spomin.

lecitinee322

Mono in digliceridi maščobne kisline (E471)

So izvlečki rastlinskih maščob ter glicerina, ki se pogosto uporabljajo v živilski industriji zaradi dostopnosti, ker podaljšujejo rok uporabnosti, dajejo gostoto, viskoznost ter vsebnost maščob. Videti je kot prozorna, kremasta masa, ki je brez okusa in vonja.

Kar pa je pri njem najboljše, pa je to, da ne vpliva na okus in je sestavina številnih priljubljenih dobrot, kot so sladoled, jogurt, čokolada, piškoti in pekovski izdelki. Najdemo ga tudi na embalaži različnih omak, krem ter v nekaterih izdelkih otroške hrane.

Pri tem bodite zelo pozorni, saj v velikih količinah povzroča večje nalaganje maščob, zavira presnovne procese in vodi do motenj v vitalnih organih, kot so trebušna slinavka, ledvice in jetra. Tudi če otroka hranite z velikimi količinami hrane s tem emulgatorjem, lahko to pozitivno vodi k pridobivanju telesne teže, lahko pa tudi vpliva na povzročitev debelosti.

aditivi (1)

Estri mlečne kisline E270

Najdemo jo predvsem v izdelkih iz kislega mleka, kot na primer v: jogurtu, kefirju in nekaterih vrstah mlečnih sirov. Je tudi snov, ki poskrbi za kiselkast okus (na primer: kruh, sir, kislo zelje, pivo) ter samo izboljšanje okusa predelane, konzervirane hrane (gazirane pijače, olive, siri, solatni prelivi, zamrznjene sladice in podobno).To so emulgatorji v prehrani, ki koristijo našemu zdravju, vpijanju hranil in imunosti. Včasih ob večji količini zaužite sestavine lahko pride do poslabšanja s prebavnimi težavami, kot so napenjanje in plini, moten spomin ter koncentracija.

Emulgatorji v prehrani so seveda dobrodošli zaradi številnih stvari, vendar pa je treba biti pri njih tudi zmeren in previden, saj lahko ob neprimerni uporabi povzroči ravno nasproten učinek. Zagotovo pa je resnica ta, da se danes že zelo težko izognemo raznim aditivom in ostalim dodatkom v predelani in konzervirani hrani, saj je to postal življenjski slog.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja