emulgatorji v prehrani (1)

Emulgatorji v prehrani so snovi, ki preprečujejo ločevanje dveh ali več tekočin. V hrani se dodajajo izdelkom, kot so solatni prelivi in majoneza, da preprečijo ločevanje olja in vode. Uporabljajo se lahko tudi v pecivu, da izboljšajo teksturo in podaljšajo rok uporabnosti. Običajne spojine, ki se uporabljajo v živilih, so mono- in digliceridi, lecitin in polisorbat 60. Na vprašanje kaj so emulgatorji in ali so varni, lahko odgovorimo, da so te sestavine na splošno priznane kot varne. Vendar pa so nekatere študije pokazale zaskrbljenost zaradi morebitnih škodljivih učinkov na zdravje črevesja. V eni od raziskav so na primer ugotovili, da je hranjenje miši z karboksimetilcelulozo, porušilo strukturo črevesne mikrobiote in povečalo črevesno vnetje. Te spremembe so bile povezane s povečanim tveganjem za debelost in presnovne motnje.

Priporočljivo je omejiti njihovo uživanje

Druga študija je pokazala, da je polisorbat 80 spremenil sestavo črevesne mikrobiote pri podganah, kar je povzročilo nizko stopnjo vnetja in odpornost na inzulin. Glede na te ugotovitve je priporočljivo omejiti uživanje živil, ki vsebujejo tovrstne spojine. Ko kupujete predelana živila, na seznamu sestavin preverite, če so na njem navedene te sestavine. Solatne prelive in majonezo lahko pripravite tudi doma z uporabo preprostih sestavin kot so olje, kis in gorčica. Tako boste čim manj izpostavljeni morebitnim škodljivim učinkom teh molekul.

lecitin

Lecitin se nahaja v rastlinah in živalih

Prvi med emulgatorji v prehrani je lecitin. Najdemo ga v številnih rastlinah in živalih. Uporablja se v proizvodnji hrane, saj pomaga ustvariti stabilne mešanice olja in vode. Pogosto se uporablja tudi v kozmetični industriji kot mehčalec in sredstvo za nego kože. V industriji se lecitin uporablja kot mazivo in površinsko aktivno sredstvo. Gre za fosfolipid, sestavljen iz holina, maščobnih kislin in glicerola. Je pomembna strukturna sestavina celičnih membran, saj pomaga ohranjati prožnost in tekočnost membrane. Sodeluje tudi v številnih biokemičnih procesih, kot so prenos signalov, presnova lipidov in celični transport. Pridobimo ga lahko iz rastlinskih in živalskih virov. Najpogostejši vir je soja, lahko pa ga pridobimo tudi iz sončničnih semen, jajc, mleka in govejih jeter. Komercialni izdelki pogosto vsebujejo mešanico teh spojin rastlinskega in živalskega izvora.

kaj so emuglatorji

Polisorbat 60

Drugi med emulgatorji v prehrani je polisorbat 60. Pogosto se uporablja v predelani hrani. Najdemo ga v različnih izdelkih, vključno s pecivom in začimbami. Običajno je varen za večino ljudi, vendar je treba biti pozoren na nekaj možnih neželenih učinkov. Ti vključujejo težave s prebavili in alergijske reakcije. Znano je tudi, da deluje na nekatera zdravila, zato je pomembno, da se pred uživanjem izdelkov, ki vsebujejo to sestavino, posvetujete z zdravstvenim delavcem. Povzroči  lahko tudi prebavne motnje, vključno z diarejo, slabostjo in bruhanjem. Če se ti simptomi pojavijo po uporabi izdelka, ki vsebuje to spojino, ga prenehajte uporabljati in se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. V redkih primerih lahko povzroči resnejše neželene učinke kot je poškodba jeter. Če se po uporabi izdelka, ki vsebuje to sestavino, pojavijo kakršni koli nepojasnjeni simptomi kot so utrujenost, zlatenica ali temen urin, takoj poiščite zdravniško pomoč.

soja

Moni in gliceridi

Tretji med emulgatorji v prehrani so mono- in digliceridi, ki omogočajo bolj konsistentno teksturo in okus izdelkov kot so solatni prelivi, pecivo in sladoled. Uporabljajo se tudi kot stabilizatorji, kar pomaga preprečevati spremembe v teksturi ali okusu živil. Uporabljajo se tudi v kozmetiki in farmacevtskih izdelkih. Naravno so prisotni v številnih živilih, vključno s sojinim, kokosovim in palmovim oljem. Proizvedemo jih lahko tudi sintetično iz glicerola in maščobnih kislin. Nadzorni organi, kot je ameriška Uprava za hrano in zdravila jih na splošno priznavajo kot varne. Pri nekaterih ljudeh pa lahko pride do neželenih reakcij kot so prebavne težave ali draženje kože. Če se po zaužitju izdelkov, ki vsebujejo te spojine, pojavijo kakršni koli negativni učinki, priporočamo, da poiščete zdravniško pomoč. Tako smo odgovorili na vprašanje kaj so emulgatorji, Ugotovili pa smo, da se nekateri uporabljajo tudi kot stabilizatorji.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja