mozolji na hrbtu.3

Mozolji na hrbtu so lahko zelo nadležni, še posebej v vročih poletnih mesecih, ko so bolj vidni drugim. Veliko informacij je na voljo o tem, kako se znebiti aken na obrazu, vendar pa se kožne tvorbe pojavljajo tudi na drugih delih telesa, kot so vrat, ramena in hrbet, kjer jih pogosto zanemarjamo pri negi kože. Zato je pomembno, da se zavedamo, da se akne lahko pojavijo kjerkoli na koži, in da moramo paziti tudi na nego kože na teh delih telesa, še posebej v poletnih mesecih. Hormonske spremembe so eden od glavnih dejavnikov pri nastanku, saj višja raven testosterona spodbudi delovanje lojnic, ki potem izločajo več maščob. To poveča možnost zamašenih kožnih por in posledično nastanka aken. Drug pomemben dejavnik so genetske predispozicije, saj nekateri ljudje proizvajajo več kožnih maščob in imajo večji nivo bakterij, ki povzročajo akne, na svoji koži kot drugi.

mozolji na hrbtu1

Po vadbi takoj slecimo mokra oblačila

Kako se znebiti mozoljev na hrbtu? Priporočljivo je, da takoj po vadbi slečemo mokra oblačila, saj znoj ustvarja idealne pogoje za razmnoževanje bakterij na koži, poleg tega pa lahko draži kožo in povzroči večjo proizvodnjo maščobe. Če je koža na hrbtu dovzetna za akne, je priporočljivo izbrati naravne materiale oblačil, kot je bombaž, namesto sintetičnih materialov, kot je poliester, ki lahko poslabšajo stanje kože med vadbo. Mozolji na hrbtu se lahko pojavijo zaradi znoja, ki se nabira med kožo in oblačili, kar ustvarja dobro okolje za rast in razmnoževanje bakterij. Te bakterije so lahko eden od vzrokov za nastanek aken. Obstajajo pa tudi drugi dejavniki, kot so hormonske spremembe in genetika, ki lahko prispevajo k pojavu na kateremkoli delu telesa.

mozolji na hrbtu.3

Nasveti za nego kože in prehranske navade

Če želite zmanjšati tveganje za njihov nastanek, je pomembno, da si vsakodnevno umivate kožo in uporabljate blage čistilne izdelke brez agresivnih sestavin. Priporočljivo je, da si dolge lase spnete v figo ali čop, saj tako preprečite, da bi se maščoba in umazanija prenesli na kožo in s tem povzročili akne. Poleg tega je pomembno paziti na prehranske navade, saj te lahko pomembno vplivajo na kožo. Sveža zelenjava, omega tri maščobe ter izogibanje predelanim sladkorjem in soli so koristni za zdravje in lepoto kože. Nekatere študije nakazujejo, da lahko pomanjkanje cinka v telesu povzroči vnetja, ki so povezana z izbruhi aken.

mozolji na hrbtu

Dovolj vode, prehrana in probiotiki vplivajo na zdravje in čisto kožo

Odgovor na vprašanje kako se znebiti mozoljev na hrbtu je tudi, da telesu zagotavljamo dovolj vode, ne samo s pitjem, ampak tudi z ustreznim prehranjevanjem, saj sadje in zelenjava organizmu zagotavljata tekočino, vitamine, minerale in antioksidante, ki vplivajo na zdravo in čisto kožo. Poleg tega je pomembno redno prati rjuhe, saj se na njih nabirajo bakterije in odmrle kožne celice, ki se lahko prenesejo na kožo. Tako bomo preprečili, da bi se na pojavili mozolji na hrbtu in druge težave. Probiotiki so prav tako pomembni za zdravje kože, saj imajo vpliv na primerno pH vrednost kože in lahko preprečijo pojav težav. Namesto prehranskih dodatkov, se lahko osredotočimo na živila, ki so bogata s probiotiki, kot so fermentirani mlečni izdelki, kislo zelje in kombuča.

mozolji na hrbtu2

Nasveti za izbiro izdelkov za nego telesa

Pri izbiri izdelkov za nego telesa je pomembno, da izberete kreme in losjone z lažjo teksturo, ki se dobro vpijejo v kožo in ne tvorijo sloja na njej, saj bi to lahko povečalo tveganje za akne. Poleg tega pa lahko suho ščetkanje hrbta od pasu proti ramenom pomaga izboljšati pretok krvi, odstraniti odmrle celice s površine kože in pozitivno vplivati na odpravljanje težav. Čeprav ste sprejeli vse potrebne ukrepe, kot so pravilno umivanje, prehrana in nošenje bombažnih oblačil, se lahko mozolji na hrbtu še vedno pojavijo na koži. V tem primeru lahko uporabljate izdelke za nego kože, ki vsebujejo glikolno ali salicilno kislino, ki nudijo blag kemični piling in lahko zmanjšajo vnetja ter preprečijo draženje kože.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja