kronična utrujenost.2

Po prvem valu epidemije covid so se začele pojavljati poročila o dolgotrajnih težavah, ki sledijo preboleli okužbi. To se imenuje dolgi covid in lahko traja tudi do 12 tednov po okužbi ali pa simptomi postajajo vse bolj intenzivni. Opisane težave v tej skupini bolnikov so podobne mialgičnemu encefalomielitisu, ki se lahko pojavi po okužbi z virusi. Simptomi so značilni po tem, da se kronična utrujenost pojavlja po izvedenih aktivnostih ali stimulacijah, ki jih zahtevajo dnevne rutine. Vpliv kronične utrujenosti na življenje se kaže v tem, da se telesna aktivnost ali opravljanje običajnih dnevnih dejavnosti, ki običajno ne povzročajo težav, zdaj pojavi kot intenzivna moteča telesna simptomatika.

kaj je kronična utrujenost

Raznoliki simptomi po virusnem obolenju

Simptomi, povezani s covid, so zelo raznoliki in vključujejo izčrpanost, težko dihanje, zmanjšane telesne zmogljivosti, rahlo povišano telesno temperaturo, glavobole, bolečine v mišicah in sklepih, težave s koncentracijo, delovnim spominom, motnje spanja in tesnobnost. Te znake lahko čutite v različnih kombinacijah, vendar ni pravila, kako dolgo bo trajalo, da se vaše stanje izboljša. To lahko povzroča zmedo, saj ni jasno, ali obstaja dolgi covid, ali pa gre samo za podskupino fibromialgije ali mialgičnega encefalomielitisa. To vprašanje bomo lahko rešili šele, ko bomo imeli zanesljive biološke kazalnike, ki bodo razločevali med njimi. Vendar pa so ugotovili, da lahko strojno učenje pomaga pri analizi citokinskega podpisa delovanja imunskega sistema posameznika, kar omogoča razlikovanje med bolniki mialgičnega encefalomielitisa, katerega glavni simptom je kronična utrujenost, dolgim covidom po okužbi ali po cepljenju ter bolniki s posledicami borelioze.

kronična utrujenost

Natančna analiza in rehabilitacija ključni za uspešno zdravljenje

Natančna analiza bi bila zelo dobra v začetnih fazah zdravljenja. To bi pomagalo usmerjati zdravljenje in doseči najboljše možne rezultate. Vendar pa analiza ni potrebna le za potrditev, da si bolnik ne izmišljuje svojih težav. Za to zadostuje kakovosten pogovor v ambulanti, ki nam omogoča, da preverimo avtentičnost posameznikove izkušnje. Ne glede na vrsto bolezni, ali je fibromialgija, kronična utrujenost ali dolgi covid, so rehabilitacijski ukrepi ključni. Težave s simptomi teh bolezni se lahko izboljšajo z vključitvijo programov, ki pomagajo posameznikom pri prilagajanju in spreminjanju vedenjskih vzorcev za običajno vsakodnevno telesno in duševno dejavnostjo.

Pomembnost ustrezne ureditve za bolnike

Pomembno je opozoriti, da vzroki teh bolezni niso v posameznikovem ukrepanju. Ljudje se različno odzivajo na nenadne spremembe bolezenskega stanja, ki vplivajo na toleranco za psihofizične obremenitve. Pogosto lahko srečamo ljudi, ki so bili aktivni pred boleznijo, a so sedaj funkcijsko zelo prizadeti zaradi bolečine ali izčrpanosti. Približno polovica bolnikov je zelo omejena pri gibanju, kar je pomemben vidik pri pomoči bolniku. Vendar pa sodobne ureditve otežujejo ustrezno opremljanje za gibalno ovirane posameznike s to boleznijo. Stopnjevana vadba, ne glede na odziv telesa, lahko predstavlja travmatično izkušnjo za ljudi s to boleznijo, in je lahko neučinkovita ali celo škodljiva.

kronična utrujenost1

Postopno stopnjevanje treninga je ključno

Pretežno mirovanje pa je prav tako škodljivo, saj to lahko postane nepravilna strategija. Zato je pomembno, da se ljudje postopoma izpostavljajo vadbi in s tem spodbujajo biološko plastičnost organizma, da postane bolj odporen na obremenitve. To bi moralo potekati vztrajno in zanesljivo, da bi dosegli najboljše rezultate. Fizioterapevti, ki so posebej usposobljeni za varno stopnjevanje treninga, so pomembni v postopku zdravljenja za ljudi, pri katerih je kronična utrujenost glavni simptom. Vzporedno s tem procesom lahko bolniki občasno koristijo tudi manualne terapije in druge fizioterapevtske postopke za odpravljanje trenutnih poslabšanj zaradi mišično-fascialne disfunkcije. Napredovanje bolnikov na tem področju je odvisno od izboljšanja kakovosti spanja, zato je nujno preverjati in ustrezno obravnavati težave s spanjem med procesom rehabilitacije.

kronična utrujenost1.1

Življenjski dogodki vplivajo na proces okrevanja in rehabilitacije

Vpliv kronične utrujenosti na življenje je precejšen. Življenjski dogodki, ki posameznika prisilijo, da prekorači svoje meje prilagajanja obremenitev, lahko vplivajo na proces okrevanja in motijo proces rehabilitacije. Vendar pa so ti dogodki tudi izkušnja, ki bolnikom pomaga pri sprejemanju odločitev, prilagajanju pričakovanj in ustvarjanju pogojev za nadaljnjo krepitev. Ti dogodki se pogosto pojavljajo v procesu prestrukturiranja posameznikovega poklicnega življenja, ko se ocenjuje, ali je oseba še zmožna opravljati delo.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja