skrite napake pri nakupu rabljene nepremičnine1

Ko gre za nakup nepremičnine, se marsikateri kupec sprašuje, ali kupiti staro ali novo. Odgovor na to vprašanje je odvisen predvsem od želja in finančne zmožnosti kupca, pa tudi od ponudbe na želeni lokaciji. Nova je praviloma dražja, medtem ko je stara cenejša, vendar običajno potrebuje obnovo in vzdrževanje, kar lahko predstavlja dodaten strošek. Na primer, samo eno novo okno stane nekaj sto evrov, pri menjavi strehe pa strošek preseže deset tisoč evrov. Zato je pomembno, da kupci premislijo o svojih prioritetah in finančnih zmožnostih, da bodo lahko izbrali najbolj primerno možnost zase.

nakup nepremičnine

Kako se izogniti morebitnim napakam?

Posebej pomembno vprašanje, ko gre za nakup nepremičnine starejšega letnika, so skrite napake pri nakupu rabljene nepremičnine. Že na podlagi zakona mora  nepremičninski posrednik svoje stranke opozoriti na morebitne pravne in dejanske napake. Pri rabljenih objektih so pomembni tudi podatki o komunalni opremi in standardih gradnje, kar je pri novejših običajno manjši problem. Zato je pomembno temeljito preveriti vse informacije, preden se odločite za nakup nepremičnine. Če se odločite za rabljen objekt, se lahko kmalu izkaže, da so potrebni popravki in prenova, ki so lahko zelo dragi. Slaba izolacija, električna napeljava in vodovod so le nekateri primeri težav, ki jih lahko odkrijete kasneje. Poleg tega rabljeni objekti pogosto zahtevajo več energije, kar pomeni višje stroške za ogrevanje in hlajenje.

nakup nepremičnine1

Izbira je odvisna od naših prioritet in želja

Če nam je lokacija izjemno pomembna, lahko dilema, ali staro ali novo, ko gre nakup nepremičnine, odpade, saj morda na tisti lokaciji ni novih ali so izredno visoke cene. Če pa je pomembna energijska učinkovitost stavbe, bomo najverjetneje gledali novejše objekte. Seveda je izbira odvisna od naših prioritet in želja. Starejši objekti imajo običajno stabilno ceno, kar je v nasprotju z drugimi dobrinami, na primer avtomobili. Manj tveganja za težave je pri novejših, saj imajo garancijo in so zgrajena po najnovejših standardih, kar pomeni, da bodo potrebna samo manjša vzdrževalna dela v prihodnosti. Na dolgi rok lahko prihranite veliko denarja, če se odločite za novejši objekt, saj se lahko stroški prenove in popravil pri starih hitro kopičijo. Stroški popravil se pa lahko zmanjšajo, če znate veliko sami popraviti in postoriti pri hiši.

Kaj moramo upoštevati pri razmišljanju o okolici objekta?

Pri nakupu novega objekta je pomembno razmišljati o tem, kako se bo okolica spreminjala v prihodnosti, saj vas lahko doleti neprijetno presenečenje. Stari objekti pa  lahko imajo veliko pomanjkljivosti pri notranji razporeditvi prostorov, ki jih je zelo drago in zamudno spreminjati. To je lahko ključni dejavnik za kupce, ki jim je notranja razporeditev zelo pomembna. Stari objekti praviloma ne dosegajo cene novih, vendar obstajajo izjeme – stara hiša je lahko dražja od nove, če je bolj kakovostna in/ali se nahaja na boljši lokaciji. Razlika v ceni mora biti utemeljena in ne sme biti prevelika. Če je stara enako kakovostna kot nepremičnina na isti ali primerljivi lokaciji, ni logično, da bi bil kupec pripravljen plačati več za staro. Vendar se lahko razlika v ceni pojavlja na elitnih lokacijah, kjer so le stare hiše, saj za novogradnjo ni prostora.

skrite napake pri nakupu rabljene nepremičnine

Izbira je odvisna od vaših potreb

Pri izbiri doma gre predvsem za osebne preference in želje, ki se lahko zelo razlikujejo med ljudmi. Glavni dejavniki, ki vplivajo na odločitev so cena, lokacija, velikost, videz, razporeditev prostorov in okolica. V splošnem so starejše hiše cenejše, vendar pa so lahko potrebne prenove, ki so lahko drage in omejene, pojavijo pa se lahko tudi skrite napake pri nakupu rabljene nepremičnine. Zato je pomembno, da se odločite premišljeno in ne hitite s svojo odločitvijo. Preverite vse pomembne podatke in informacije o objektu ter se po potrebi obrnite na nepremičninskega posrednika, ki vam bo pomagal pri sprejemanju prave odločitve, da ne bi prišlo do morebitnih neugodnih presenečenj v prihodnosti. Nakup nepremičnine je namreč največja investicija v življenju, zato je pomembno, da se odločite premišljeno in preudarno.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja