vitamin c hiša zdravja

Vitamin C, ki ga s strokovnim izrazom označujemo tudi kot L-askorbinska kislina je eden tistih pomembnih elementov, ki ga naše telo žal ni sposobno samo pridelovati. Potreben je tako reden vnos. Zanj velja, da ga največ dobimo s svežo zelenjavo in sadjem. Najbolje je, da so ti pridelki lokalnega izvora in ustrezno skladiščeni, saj v nasprotnem primeru vsebnost hranljivih snovi, med katere spada tudi vitamin C, hitro vpada. Gre za eno najpomembnejših snovi, ki jo naše telo redno potrebuje, še posebej pa tisti posamezniki, ki se bolj aktivno ukvarjajo s športom ter nosečnice. Zelo priporočljivo je, da po njem pogosteje posegajo tudi redni kadilci.

Zakaj je vitamin C najboljši vitamin?

Poglejmo si sedaj katere funkcije ima ta za mnoge najboljši vitamin. Spodaj naštetim lastnostim prikimavajo tudi znanstveniki zbrani pod okriljem Evropske agencije za varnost hrane. Ena od najbolj splošno znanih funkcij, ki jih ima vitamin C je prav gotov vzdrževanje dobrega imunskega sistema. Kot že omenjeno, to velja za vse ljudi, še posebej pa za aktivne športnike. Znano je, da deluje tudi kot antioksidant in sicer samostojno ali pa v kombinaciji z vitaminom E. Na tak način ščiti naše telo pred prostimi radikali, ki lahko povzročajo številne tegobe, tudi raka.

HIŠA ZDRAVJAVITAMIN C

Velika vloga pri nastajanju kolagena v telesu

Poleg tega ima izjemno pomembno vlogo pri nastajanju kolagena v našem telesu. Slednji je potreben za normalno delovanje številnih organov, kot so žile, kosti, hrustanec, dlesni, zobje in predvsem koža. Vsi našteti organi se bodo zelo hitro odzvali, če bo v vašem telesu na enkrat premalo tega elementa. Zelo mogoče je, da vam bodo celo odpadli zobje, možna pa je celo smrt, kot se je to denimo v zgodovini večkrat zgodilo mornarjem. Ti so preživeli veliko časa na morju in zato niso imeli dostopa do sveže zelenjave in sadja, kar je vodilo v razvoj bolezni imenovani skorbut, ki ji poznamo tudi kot bolezen mornarjev.

Katere se še druge funkcije, ki jih ima vitamin C?

Poleg zgoraj naštetih vlog, ki jih ta element igra pri zagotavljanju normalnega delovanja številnih organov, pa mu pripisujemo še mnoge druge:

• prispeva k sproščanju energije pri presnovi hrane
• pomaga pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom
• ima velik prispevek k obnovi reducirane oblike vitamina E
• ima veliko vlogo v normalnem delovanju možganov in živčnega sistema
• je zelo važen element za normalno psihološko delovanje
• povečuje absorbcijo železa, kar vodi v zmanjševanje utrujenosti in izčrpanosti
• nudi zaščito pred prostimi radikali v organizmu
• vpliva na zmanjšanje oksidativnih poškodb DNK
• zmanjšuje oksidacijo LDL holesterola

liposomlani vitamin c hiša zdravja

Ali se z njim lahko predoziramo?

Načeloma se z njim ne moremo predozirati, saj presežke le tega izločamo z urinom. A ob tem strokovnjaki opozarjajo, da preveliki odmerki lahko dražijo želodec in celoten prebavni trakt. Zato je tudi tukaj, kot pri vseh stvareh v življenju, potrebna zmernost. Ena od resih posledic prevelike koncentracije te snovi v našem telesu je lahko nastanek ledvičnih kamnov. Prav tako prevelika koncentracija vpliva na absorbcijo bakra. Tega naše telo namreč ne more sprejeti v zadostni količini, če se v njem vitamin C pojavlja v prevelikih odmerkih.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja