holesterol1.1

Povišana maščoba v krvi je počasna in tiha bolezen, ki se je pogosto sploh ne zavedamo in jo v najboljšem primeru pokaže laboratorijski izvid krvi, v najslabšem pa zdravstveni zapleti. Samo v Sloveniji za tem trpi kar 2/3 odraslih, predstavlja pa enega najbolj ogrožujočih dejavnikov za nastanek srčnih in žilnih bolezni. Kot najbolj učinkovita metoda za zniževanje vrednosti maščob v krvi je hrana proti holesterolu, izogibati se je potrebno mastnim, slanim in sladkim živilom. Čeprav marsikdo dieto povzuje s pustimi jedmi, pa hrana za znižanje holesterola nikakor ni dolgočasna.

holesterol1.2

Kaj je holesterol?

Gre za voskasto, maščobi podobna snov, ki se nahaja v celicah, živčnem tkivu in žolču. Je nepogrešljiva snov v človeškem telesu, iz katere nastanejo številne druge snovi, ki so nujne za življenje, tudi nekateri hormoni in vitamin D. Nastane v jetrih, kar nekaj pa ga telo dobi s hrano. Nahaja se tudi v krvi in kadar je koncentracija teh škodljivih maščob v krvi povečana, govorimo o hiperlipidemiji. Več kot je škodljivih maščob v krvi, večja je možnost za nastanek bolezni srca in ožilja.

Največkrat se povečana maščoba v krvi pojavi zaradi neustrezne prehrane, prekomerne teže, in telesne nedejavnosti, lahko pa je vzrok tudi dednost, kajenje, sladkorna bolezen ali stres.

holesterol2

Zakaj je nevaren?

Zvišana raven škodljivih maščob v telesu je najpogostejši vzrok za nastanek srčnih in žilnih bolezni. Namreč, pri povečani vrednosti maščob se le-te začnejo odlagati na stene srednje velikih in velikih žil, kar je poznano kot ateroskleroza. Ker stena žile ni več gladka, se premer postopoma zoži, s tem pa se zmanjša pretok krvi do organa ali tkiva. Sprva so obloge mehke in lahko počijo, ko pa se to zgodi, pa se na razpoko prilepijo trombociti, kar lahko povzroči nastanek krvih strdkov. Krvni strdki lahko zamašijo žilo, kar vodi v angino pektoris, srčni infarkt, možgansko kap, periferno arterijsko bolezen nog ali gangreno.

holesterol1

Zdrava hrana za znižanje holesterola

V boju proti povišanim maščobam v krvi lahko največ naredimo z zdravim načinom življenja. Uravnotežena dieta je poleg telesne aktivnosti in izogibanju slabim razvadam, kot so kajenje, alkohol, sladkarije ipd., ključnega pomena. Seveda k temu sodi še redno merjenje in spremljanje maščob v krvi, v naprednih primerih pa se bolezen zdravi tudi z zdravili.

Kot najboljša hrana proti holesterolu velja:

 • tista, ki je bogata s steroli in stenoli (zelenjava, stročnice, oreščki),
 • tista, ki je bogata z vlakninami (fižol, stročnice, ovseni kosmiči),
 • neslani oreščki (mandlji, orehi, arašidi),
 • soja v kakršni koli obliki (sojino mleko, oreščki, topfu, jogurti ipd.),
 • oljčno olje ali olje oljčne repice.

Izogibajte se:

 • nasičenih maščob (jetra in drobovina, maslu in masti, rdečemu mesu, predelanim mesnim izdelkom),
 • sladkim živilom (čokoladnim namazom, slaščicam, čokoladi ipd.),
 • sirnim izdelkom iz polnomastnega mleka,
 • kokosovemu olju,
 • ocvrti hrani,
 • predpripravljeni hrani.

holesterol

Hrana proti holesterolu ne rabi biti dolgočasna

Najboljše orožje v boju proti bolezni je hrana proti holesterolu, za katero pa ima marsikdo napačno prepričanje, da je pusta in neokusna. Morda se morate res odreči nekaterim najljubšim živilom, ampak morda je to priložnost, da poskusite kaj novega. Najpomembnejše je, da uživate uravnotežena in raznovrstna živila, primerno razporejena skozi cel dan.

Konkretni nasveti za pripravo zdravih jedi:

 1. Zelenjavo kuhajte na sopari.
 2. Zmanjšajte količino soli za polovico. Pri živilih, ki ne rabijo biti dodatno soljene, je ne uporabite.
 3. Živila zavijte v aluminijasto folijo ali posebno folijo ter jih kuhajte v vodi ali pečici. Tako bodo obdržala vse hranilne snovi.
 4. Za pripravo jedi uporabljajte ekonom lonec, ki skrajša čas kuhanja ter ohrani hranila in okus.
 5. Uporabljajte malo olja, le-to naj bo rastlinsko, najbolje hladno stiskano oljčno ali repičino.

Izogibajte se cvrtju, namesto cvrtja v olju lahko enako dobro (če ne še boljše) panirane jedi pripravite v pečici na suhi zrak.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja