Starševstvo je naporno in poleg pomanjakanja spanca, dojenja, otroškega joka in vseh ostalih gospodinjskih opravil je težko najti še energijo za šport in telesno aktivnost. Čeprav je hujšanje po porodu odsvetovano oz. je z njim dobro počakati toliko časa, da se zadeve vrnejo na svoje mesto, pa je to obdobje kljub vsem izzivom najboljši čas za ustvarjanje zdravih navad. Začnete lahko z majhnimi aktivnostmi, kot so redni dnevni sprehodi in uravnotežena in zdrava prehrana, postopoma pa nadaljujete z drugimi aktivnosti, ki bodo postale del vašega vsakdana. Ko bo gibanje in zdrav način življenja postal vaš vsakdan, bo izguba teže po porodu mačji kašelj. V nadaljevanju preberite, kako se lotiti topljenja kilogramov in katere vaje so najbolj primerne za aktivacijo po 9 mesecih velikih telesnih sprememb.

hujšanje po porodu

Izguba teže po porodu je mačji kašelj

Naj vas nikar ne skrbijo kilogrami, pridobljeni v nosečnsti. Ko bo otrok enkrat prišel na svet, se bodo ti kar začeli topiti. Že samo z dojenjem mati porabi 300-500 dodatnih kalorij, če k temu prištejete še zdravo in uravnoteženo dieto, ki jo boste prakticirali zaradi dojenja, bo hujšanje po porodu steklo samo od sebe, brez kakršnega koli večjega napora.

Seveda pa nimajo vse mamice takšne sreče, nekaterim kilogrami nikakor ne želijo stran. V tem primeru sta ključna potrpežljivost in vztrajnost. Nobena sprememba čez noč ni zdrava, zato se nikar ne poslužujte ekstremnih diet. Zaradi teh lahko mleko postane manj hranilno, počutile s boste še bolj utrujene, v skrajnem primeru lahko pride do odsotnosti laktacije. Pomembno je, da date telesu svoj čas, da se po številnih spremembah postavi v svoje stare tirnice. Čeprav je zmerno gibanje takoj po rojstvu priporočljivo, saj preprečuje nastanek venske tromboze, pa lahko pretirana telesna aktivnost telesu naredi več škode kot koristi.

hujšanje po porodu.1

Kako naj izgleda hujšanje po porodu?

S telovadbo je priporočljivo počakati vsaj do 8. tedna. Do takrat lahko kondicijo pridobivate z dnevnimi sprehodi. Vadba novopečenih mamic mora biti prilagojena njihovemu stanju. Vsakršni poskoki ali trebušnjaki lahko rezultirajo v diastazi oz. razmiku trebušnih mišic, kar dolgoročno povzroča bolečine v križu in inkontinenco. Hujšanje po porodu ni hec, zato je pravilen pristop in pomoč izkušenega strokovnjaka popolnoma na mestu, še posebej, če pred rojstvom niste bile aktivne in se aktivnosti želite lotiti šele zdaj. Za mamice, ki so bile športno aktivne že pred rojstvom in med, pa bodo strokovnjaki pripravili poseben program vadbe.

hujšanje po porodu1.1

Preizkusite to enostavno vadbo

Pilates je dolgo časa veljal kot ena izmed najboljših aktivnosti za kopnenje kilogramov nosečnic, čeprav se dandanes nekateri strokovnjaki ne strinjajo s tem. Nekatere mamice začnejo tudi z jogo, ki seveda, mora biti prilagojena. Številni strokovnjaki priporočajo, da naj mlade mamice začnejo vadbo z aktivacijo globokih notranjih mišic.

Prva takšna vaja je aktivacija mišice medeničnega dna (MMD), to so notranje enote globokih trebušnih mišic in njihova krepitev je ena najpomembnejših začetnih vaj po rojstvu. Vajo izvajate tako, da se usedete na pete, poravnate hrbtenico, se primete za trebušček in z vdihom stisnete mišice medeničnega dna do maksimuma, z izdihom pa jih sprosite. Podobno kot Keglove vaje. Ta vaja ne samo, da bo okrepila vaše trebušne mišice, pomagala bo tudi pri uhajanju urina ali celo zdrsu organov. Vajo ponovite 10 krat v treh serijah, enkrat ali dvakrat na dan.

Te vaje lahko nadgradite v aktivacijo globoke trebušne mišice, ki je del stabilizatorjev trupa. Krepitev te mišice vam bo pomagala pri osnovnih vsakdanjih opravilih, kot je dvigovanje otroka in prenašanje otroške opreme. Vajo izvajate tako, da se na podlago postavite na kolena in roke, stegnjenje pod pravim kotom ter dihate. Pri vsakem izdihu stisnite popek proti hrbtenici. To ponovite 10 krat v treh serijah, enkrat ali dvakrat na dan.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja