hiperaktivnost pri otrocih

Malčki so živahna in razigrana bitja, ki se nenehno gibljejo, raziskujejo in igrajo. Kako ločiti, kdaj gre samo za nedolžno navihanost in kdaj ta pomeni hiperaktiven otrok? Hiperaktivnost pri otrocih je ena pogostejših nevropsihiatričnih motenj, za katero v prvih petih letih življenja trpi med 2 in 20% malčkov. Motnja je trikrat pogostejša pri dečkih, čeprav še ne obstajajo nobene raziskave, ki bi potrdile povezanost spola z razvojem ADHD. Simptomi se največkrat kažejo v povečani aktivnosti, impulzivnosti in znižani pozornosti, vzroki zanjo pa so lahko genetske, nevrološke ali socialne narave. Zanjo je značilno je, da stanje traja vsaj 6 mesecev, se kaže v vsaj 2 okoljih.

hiperaktivnost pri otrocih6

Kakšen je hiperaktiven otrok?

Ni vsak razigran ali neposlušen malček že hiperaktiven otrok. Znaki oz. simptomi ADHD motnje se kažejo na raznovrstne načine, ki so odvisni od številnih bioloških in psihosocialnih dejavnikov v okolju. Največkrat se motnja diagnosticira pri tistih, ki:

  • ima potrebo po nenehnem gibanju, tudi ko sedi pri miru, na primer mencanje z rokami ali nogami,
  • veliko govori, pogosto nepovezano, nepozorno posluša ali skače v besedo,
  • se prehitro odzove na situacijo v dejanjih in besedah, brez predvidevanja, premisleka in upoštevanja možnih posledic,
  • je nepotrpežljiv,
  • ima težave z ohranjanjem pozornosti, na primer slabo posluša in si ne zapomni, ne dokonča zadanih nalog, pozornost mu hitro vzamejo stvari, ki se zgodijo medtem ko dela eno nalogo,
  • je zaradi živanosti velikokrat poškodovan.

hiperaktivnost pri otrocih1

Kako pride do motnje pozornosti?

Čeprav se ADHD motnja pokaže predvsem pri dečkih v prvih letih življenja, tudi deklice niso izjema. Vzrok motnje še ni popolnoma pojasnjen, predvidevajo pa, da gre za kombinacijo genetskih in okoljskih dejavnikov.

Med genetske dejavnike sodijo prirojene motnje v družini, in sicer, če ima motnjo starejši bratec ali sestrica, je možnost, da jo bo razvil tudi mlajši, 30-odstotna. Drugi dejavniki so lahko nevrofiziološki oz. razlike v sprednjih delih možganov ali nevrokemični oz. moteno delovanje nevrotransmiterjev, ki vplivajo na delovanje izvršilnih funkcij. Okoljski dejavniki so lahko prenatalni, na primer kajenje, uživanje alkohola in drog v nosečnosti, prezgodnje rojstvo, anemija matere, pomanjkanje joda … Med psihosocialne dejavnike pa sodijo stresni dogodki, anksioznost, čustvena prikrajšanost ali zahteve družbe.

ADHD motnja je dolgo veljala za motnjo otroštva, ki tekom odraščanja izzveneva in je med odraslimi ni. Žal temu ni tako, motnja z leti ne izzveni, temveč se v odraslosti kaže v nekoliko drugačni obliki. Pomembno je omeniti, da malček ni takšen zaradi pomanjkljive ali napačne vzgoje, cepiva ali uživanja preveč sladkorja.

hiperaktivnost pri otrocih3

Kako se blaži hiperaktivnost pri otrocih?

Simptomi se začnejo kazati v predšolskem obdobju, ko se pokaže visoka raven živahnosti malčka, omejen obseg pozornosti, nemir, nizka tolernaca, težave z odnosih z vrstniki, raztresenost, pretirano vznemirjenje ipd. Spremembo v vedenju malčka največkrat opazijo starši, ki skupaj s zdravnikom ocenijo, ali ta potrebuje dodatne preiskave. V izogib napačni diagnozi je pomembno, da se preuči vse možne stresne dejavnike, ki bi lahko povzročili podobne simptome. Na podlagi kliničnopsihološkega pregleda se postavi diagnoza, malčka pa pri lajšanju motnje obravnava in spremlja multidisciplinarna ekipa strokovnjakov, ki sodelujejo s starši in učitelji.

Z ustrezno obravnavo se lahko malčki z ADHD lahko načijo regulirati simptome in z njimi precej uspešno živeti. Čeprav se poskuša veliko narediti z vedenjsko-kognitivno terapijo, je včasih potrebna tudi obravnava z zdravili.

hiperaktivnost pri otrocih5

Življenje z malčkom, ki ima ADHD motnjo

Ne bomo olepševali, hiperaktiven otrok je naporen za obvladovanje in vzgajanje, zato je s strani strašev potrebne veliko energije, napora in potrpežljivosti. Zato je še toliko bolj pomembno, da se motnja čimprej diagnosticira ter da se malčku in staršem nudi vsa potrebna pomoč. Dandanes obstajajo številne skupine za pomoč staršem in malčkom z diagnosticirano motnjo, ki jim pomagajo obvladovati vednjske in čustvene izzive.

hiperaktivnost pri otrocih2

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja