nepravilnosti na koži dojenčka33

Do pojava izsušene kože pride pogosto pri nedonošenčkih, rojenih do 40. tedna nosečnosti. Tak malček še potrebuje pomoč za življenje, je zelo občutljiv in ima na površini kože še veliko verniksa (zaščitna plast maščobe, proti okužbam). Njegova koža je v primerjavi z malčkom, rojenim po 40. tednu, veliko hitreje in lažje izsušena. Zato ji je treba nuditi veliko več pozornosti in nežnosti.

Če ste mamica in želite za svojega otroka le najboljše, ste prišli na pravo mesto. Poglejmo si, kako lahko v primeru težav, omogočimo varno in nežno čiščenje kože pri dojenčku. Vedite pa, da za vsakim stanjem zadaj stojita vzrok in rešitev. Zato ne obupajte, saj se koža pri dojenčku hitro uredi in zaceli.

pravilno negovanje kože dojenčka

Vzroki za nastali pojav

Koža pri dojenčku je v primerjavi z našo, veliko tanjša in občutljivejša na zunanje dejavnike. Zato jo veliko lažje doletijo številni pojavi. Razlog tukaj je, da so ob rojstvu njegove lojnice še premalo razvite in se zato kot posledico, navaja suhost. Ni pa to seveda edini vzrok za nastanek tega pojava.

Pogosteje se to dogaja tudi zaradi:

  • pogostega kopanja,
  • uporabe različnih mil: mila odstranijo naravno naoljenost kože,
  • vpliv vremena: nizke in visoke temperature z nizko ravnijo vlažnosti.

Drugi vzroki pa so lahko tudi genetske bolezni, vnetja ali ihtioza: izsušena, groba na dotik in luskasta koža pri dojenčku. Kadar jo spremlja še srbečica, pa je pogosto razlog atopijski dermatitis.

koža dojenčka

Pravilno negovanje in čiščenje kože pri dojenčku

V času zime, kadar je v ozračju manj vlage in je hladno, se lahko hitro pojavi izsušitev, zato posezite po preventivi in otroku zagotovite nežno in navlaženo kožo. Kako?

Ne kopajte ga v prevroči vodi, izogibajte se prepogostemu umivanju z močnimi čistilnimi sredstvi in ga po končanem umivanju z mehko brisačko le popivnate in ne brišite ali drgnite. Odlično je, da ga, ko je čist, namažete s kremo, ki je vlažilna in dovolj mastna, da ga zaščiti.

Dobro je, da vsak dan zaužije dovolj nesladkane tekočine, in ko boste šli ven, ga za dejavnosti dobro oblecite, namažite obrazek s kakovostno mastno kremo in prav tako poskrbite, da boste imeli v hladnih mesecih v stanovanju vlažnosti od 50 do 60 %. Tukaj si lahko pomagate tudi z vlažilnikom zraka.

pravilno negovanje kože dojenčksa

Koža pri dojenčku in njeni izzivi

Po rojstvu in ob odraščanju je dobro, da ste pozorni na spremembe. Ker se koža pri dojenčku spreminja, boste seveda opazili vsak znak ter tako tudi primerno ukrepali.

Predstavili vam bomo nekaj pogostih pojavov, ki pestijo kožo novorojenega otroka:

  • Toksični eritem

Rdeči madeži z malimi belimi zatrdinami ali rumenkastimi mozoljčki, ki se pojavijo po celem telesu. To izgine v roku 14-ih dni.

  • Luskasta in lisasta koža

Povrhnjica se pogosto rada lušči, vendar se tudi sama nato obnovi in celi. Na koži se rade pojavijo bele ter rdeče do vijolične lise. To pa pomeni, da se krvni obtok še ustaljuje, vendar je to povsem nenevarno, saj se hitro uravna.

nepravilnosti na koži dojenčka

  • Štorkljin ugriz in žilnjak ali hemangiom

Je pogost pojav na čelu ali zatilju, v obliki svetlo rdečih madežev ali modro-rdeče dvignjeno in napolnjeno vozličasto krvno tkivo. To je povsem nenevaren pojav in izgine sam. Če bi se pojavil na zelo motečih mestih, kot so okrog oči ali ustnic, se lahko lasersko odstrani.

  • Mongolske lise

Prirojena znamenja v obliki modrih lis, ki se pojavijo na hrbtu ali ritki in samostojno sčasoma zbledijo.

  • Plenični dermatitis

Pogost pojav, saj so telesni izločki agresivni in vsebujejo amonijak. Ker je plenica zaprta in zadržuje vlago, se vnetje pojavi kar pogosto. Rešitev je, da na očiščeno ritko nanesete otroško olje z ognjičem.

  • Rumena polt ali zlatenica

Bilirubin ali žolčno barvilo pri razgrajevanju nastaja skozi pljuča in prehaja v žolčevod ter se izloča skozi črevesje. Ker pa ima malček še premajhna jetra, da bi sprejela vse barvilo, se le to odlaga v podkožnem tkivu. Velike količine le-tega lahko zmanjšamo z obsevanjem z UV svetlobo.

koža dojenčka3

Imeti malčka je čudovita izkušnja, naj bodo tudi vsi izzivi in stanja tisti, ki jih boste reševali brez panike in težav.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja