vitamini

Naše telo je prava uganka in njegovo delovanje je odvisno od tega, kaj mu damo »mleti«. To pomeni, da naj bo vsa zaužita hrana čim bolj bogata z vitamini in minerali, ki jih lahko zlahka absorbira in ga nahrani. Tako bodo delovanje in vsi pomembni procesi v telesu, potekali nemoteno in uravnovešeno.

Kadar se naše počutje poslabša, takoj pomislimo na to, katera makrohranila in najpomembnejši vitamini so potrebni v naši prehrani, da se bo stanje in delovanje telesa izboljšalo. Zakaj pa ne bi že preventivno uporabili teh snovi in tako telesu omogočili nemoteno, zdravo delovanje, ki drži gor imunski sistem in vse potrebne procese?

vitamini2

Pravljično število 7

Poglejmo si, kateri so najpomembnejši vitamini in druge snovi, ki imajo pomembno vlogo za zdravje in so najpogosteje manjkajoče v našem telesu. Te smo vam v spodnjih vrsticah razdelili in primerno opisali.

  • Prvi na seznamu je železo, ki je pogosti vzrok za slabokrvnost žensk in otrok. Njegova vloga je prenašanje kisika iz pljuč, preko krvi, v celice in organe. Pomanjkanje vodi v omotičnost, slabo počutje in bledoličnost, medtem ko previsoke količine le-tega povzročajo nastanek raka in bolezni srca.
  • Drugi je vitamin A, ki ima pomembno vlogo pri zdravju zob, kosti, vida in kože. Njegova funkcija je vzdrževanje celovitosti celičnih membran. Njegovo pomanjkanje je vodilni vzrok za slepoto.
  • Tretji je E: s katerim v telesu podpremo imunski sistem ter močno antioksidativno stanje. Najdemo ga v mnogih živilih, kot so brokoli, mandlji, avokado in podobno. Njegova naloga je pomagati celicam v medsebojni komunikaciji.
  • Kot četrtega imamo D, saj veste, vitamin sonca. Ta primanjkuje številnim ljudem in povzroča povečanje vzrokov za razvoj prehlada, gripe, ekcema, alergij, astme in podobno. Pogoste žrtve pomanjkanja so nosečnice ter otroci z atopijskim dermatitisom.
  • Peti je Magnezij: zelo potreben za normalno delovanje živčevja, mišic, tvorbo in uravnovešanje energije, genetsko sintezo ter vpijanje ključnih hranil (joda, vitamina C). Pomemben je tudi za kakovosten spanec, normalno delovanje endokrinih žlez ter zaščito pred težkimi kovinami. Njegovo pomanjkanje je tvegano z nastankom raka, boleznimi srca ter kognitivnimi motnjami.
  • Kot šestega uvrščamo vitamin C, ki je močan antioksidant, pomaga pri celjenju ran in tvorbi kolagena. Naše telo ga potrebuje za pravilno delovanje imunskega sistema, srca ter ožilja, saj je potreben za absorpcijo železa iz hrane. Telo ga ne proizvaja samo, zato ga vnesemo z dodatki in hrano.
  • Zadnji ali sedmi pa je B12. Pomemben je za normalno delovanje živčnega sistema ter možganov. Pomanjkanje lahko privede do depresije, duševnih motenj, izgube vonja, okusa, anemije ter bolezni srca in ožilja. Najpomembnejši vitamini v tem primeru so v kar osmih vrstah in skupaj vplivajo na skoraj vsak proces v naših telesih.

vitamini1

Opozorilo!

Nikar na pamet ne kupujte in uživajte prehranskih dopolnil, ki se vam zdijo, da so za vas primerna. Takšna uporaba je lahko nevarna, zato vam priporočamo, da za najboljše poizvedbe obiščete strokovnjaka za bioresonanco, ki vam bo preko zanesljivih preiskav povedal, če vam v telesu primanjkujejo najpomembnejši vitamini ali minerali.

vitamini 2

Najpogostejši vitamini in kako poskrbite za zadosten vnos?

Zadovoljiv vnos nudijo tisti, ki jih dobimo s pravilno prehrano. Da bi pa vedeli, da smo resnično na dobi poti, pa je dovolj, da na dan zaužijemo 3 enote zelenjave ter do 2 enoti sadja. Le-ti naj bodo raznih barv, vendar naj prevladuje zelena. Tako boste telesu zagotovili vsa potrebna mikro hranila, za zdravje.

V primeru, kadar pa je potreba po teh snoveh večja, pa je potreben vnos prehranskih dopolnil. Če niste prepričani o potrebi le-teh, se posvetujte z zdravnikom ali opravite bioresonančni test. Glavno je, da so najpomembnejši vitamini »pod streho« in da je vaše počutje relativno.

najpomembnejši vitamini

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja