ključavničarski primeži

Za kakršna koli ročna dela, pri katerih morajo predmeti mirovati, bodo primeži eden naših najbolj koristnih pripomočkov v delavnici. Z mirujočo in premično čeljustjo lahko vanje po ustrezni širini umestimo različne predmete, kot so cevi, les in drugi materiali, ki jih bomo obdelovali. Ključavničarski primeži so nekoliko bolj dodelani in primerni za obdelavo kovin, tako trših kot mehkejših, umetnih mas ter drugega.

ključavničarski primeži2

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu?

Preverimo, ali imamo možnost montaže na terensko mizo in kakšne širine čeljusti obstajajo (npr. nad 100 ali nad 200 mm itd.). Nekateri so vrtljivi okoli svoje osi za 360 stopinj in imajo možnost nastavitve naklona do 90 stopinj, kar nam omogoča obdelavo pod različnimi koti in je tako to priročna lastnost, kadar se moramo poslužiti drugačnega pristopa. Če je vrtljiv, moramo imeti tudi možnost zaklepanja v vse smeri. Predmete morajo držati tako, da le-ti pri tem ne morejo biti poškodovani, torej potrebujejo različne blazinice, ki jih je možno odstraniti, vpenjalni pritisk pa mora biti enakomerno razporejen. S tem se bomo izognili morebitnim praskam oziroma odrgninam. Naše delo bo zelo olajšal tudi dodatek vodil, s katerimi bomo lahko delali natančne pomike. Pozanimajmo se tudi glede teže, ki bo primerna za našo delovno površino.

ključavničarski primeži1

Kakšni so dobri ključavničarski primeži?

So lahko dražji kot ostali primeži, saj cene segajo od 150,00 in tudi do nad 600,00 EUR, seveda pa s popusti pri ponudnikih utegnemo občasno dobiti tudi določene ugodnosti in tako nekoliko prihranimo. Da bomo izbrali kakovosten produkt, glejmo na to, da so čeljusti kovane, nadgrajene z ogljikovim jeklom in protikorozijsko naoljene ter da je vreteno zaščiteno pred poškodami. Ohišje mora biti lakirano, ostali deli pa cinkani. Povprašajmo trgovce glede priporočil in glede na materiale, s katerimi največ delamo, skupaj z njimi poiščimo ustrezen model, ki nam bo lahko dolgo služil.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja