podbradek

Ženske so dolga leta uporabljale ličila in druge trike, da bi ustvarile iluzijo, da je njihov obraz vitkejši kot je v resnici, vendar zdaj takšni ukrepi niso več potrebni – podbradek lahko preprečite z zdravo prehrano in vadbo. Še dva preprosta načina za dosego tega cilja sta postopek liposukcije vratu in lasersko neinvazivno odstranjevanje maščobnih celic. Nekaj pa je gotovo: povečanje telesne dejavnosti bo povzročilo, da se bo vaše telo znebilo maščobe na vratu, ki je eno od prvih mest, kjer ljudje pridobivajo težo.

podbradek2

Kaj povzroča podbradek?

Tudi vas moti podbradek? Vzroki za njegov nastanek so običajno posledica kopičenja maščobe v predelu grla zaradi staranja, menopavze, prekomernega uživanja alkohola in kajenja. S staranjem koža postopoma izgublja elastičnost, spodnje mišice pa oslabijo, zato se maščobne celice pod brado lažje širijo. Ženske v menopavzi lahko pridobivajo na teži tudi v predelu vratu, saj se v tem obdobju zniža raven estrogena, kar lahko po menopavzi povzroči, da se maščobne obloge okoli vratu povečajo. Če imajo vaši starši to težavo, jo boste verjetno imeli tudi vi; veliko je torej odvisno tudi od genetike. Alkohol povečuje raven estrogena pri ženskah in testosterona pri moških, zaradi česar se pod brado kopičijo maščobne obloge. Študije kažejo, da je kajenje še en dejavnik, ki povzroča pridobivanje telesne teže v predelu vratu.

podbradek1

 

Vaje za njegovo zmanjševanje

Obstaja učinkovit način za zmanjšanje te težave. Z rednimi vajami lahko tonizirate mišice predela vratu in zmanjšate podbradek. Pomembno je, da z vajami nadaljujete tudi po tem, ko opazite vidne rezultate, saj boste tako lahko ohranili svoj novi videz. Uporabite lahko naslednje vaje:

  • Vaja za čeljust – to se morda zdi nenavadna izbira za zmanjšanje te težave, vendar dejansko deluje. Preprosto odprite usta čim bolj na široko in jih zadržite približno pet sekund, preden usta zaprite. Ta postopek ponovite večkrat na dan. S tem boste zmanjšali tudi učinke staranja na obrazu.
  • Vaja za upogibanje vratu – eden najpomembnejših delov telesa pri vadbi za odpravo te težave so mišice upogibalke vratu. Preprosto povedano, to so mišice na sprednjem delu vratu, ki vam pomagajo zagotoviti močnejši videz, saj prispevajo k strukturnemu okviru vratnih mišic. Več kot jih imate, manj bo vaš podbradek izstopal in bo vrat videti bolj definiran.
  • Vaja za zategovanje brade – stojite pred ogledalom in glejte naravnost naprej z rameni in glavo obrnjeno naprej. Zdaj poskusite brado spustiti čim bolj proti prsnemu košu, pri tem pa jo ves čas držite potisnjeno navznoter. V tem položaju vztrajajte pet sekund, nato ga na kratko sprostite in ponovite še desetkrat, skupaj dve seriji.
  • Vrtenje vratu – še ena pomembna vaja, s katero se boste znebili ohlapne kože na predelu vratu. To vajo je treba izvajati previdno, saj tam delate z zelo občutljivimi mišicami. Preden začnete izvajati to vajo, se posvetujte s fizioterapevtom ali zdravnikom. To vajo je treba ponoviti dvakrat na dan.

vaje za podbradek1

Kako še dodatno zmanjšati podbradek? Vzroki te težave so ključ do rešitve.

Za hitro zmanjšanje težav je izjemno pomembno, da se prehranjujete zdravo; to pomeni, da čez dan pojeste manjše obroke namesto dveh ali treh večjih ter da iz prehrane izločite nezdravo hrano. Več kot je stresa v vašem življenju, višja je raven kortizola. Žal lahko kortizol povzroči tudi maščobne obloge okoli vratu. Zato poskusite izvajati sprostitvene vaje kot sta joga in meditacija.

vaje za podbradek

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja