divje kampiranje

Tisti, ki radi potujete brez rezervacij hotelov ali apartmajov, brez dvoma med svojim raziskovanjem dežel radi prenočite v avtodomu, prikolici ali kar v avtu. Slovenija je ena izmed izredno lepih in zanimiv držav, kar pomeni, da je idealna destinacija za tako potovanje. Običajno je za tako vrsto potovanj nekje v bližini voda, na voljo pa je tudi ogromno znamenitosti vrednih obiska.

Je divje kampiranje v Sloveniji dovoljeno? Žal ne, v naši državi, je to uradno prepovedano. Kar ne pomeni, da se tega ne počne, vendar je vedno prisotno določeno tveganje.

Regulirano je preko občinskih predpisov. V občinah z turističnimi območji imajo specifične predpise na tem področju (gorska območja, Triglavski narodni park, obala). Ne turistična območja navadno nimajo potrebe po takšnih predpisih. V kolikor tam najdeš miren in odročen kotiček, boste najverjetneje prespali brez problemov.

divje kampiranje4

Alternative

Ker pa je divje kampiranje v Sloveniji uradno prepovedano, vseeno obstajajo 3 različne alternative. Prva so uradni kampi. Take, kot jih že poznamo najdemo po vseh turističnih točkah. Druga alternativa so postojanke za avtodome. V naši državi najdemo več kot 160 takih postajališč. In tretja so kmetije in domačije. Ta možnost ponuja unikatno izkušnjo saj ponuja enostaven način za vzpostavljanje stika z domačini in nakup lokalnih produktov.

divje kampiranje1

Uradni kampi

Ti so raztreseni po celotni državi. So načeloma čisti in varni. Pogosto jih najdemo na obrobju mest, v naravi na podeželju, ob rekah, jezerih, gorah in morju, kjer so še posebno praktični za ljubitelje vodnih športov in ribarjenja.

Vsi imajo klasifikacijo v obliki zvezdic (1-5), večje kot je število, bolj kvaliteten je. So malce dražja opcija od drugih dveh naštetih zgoraj, vendar ponujajo več udobja in luksuza na poti (vroča voda, kuhinja, wifi, stranišča in tuši, itd.). Ažuren in pregleden seznam s cenami, mnenji in usmeritvami najdeš na spletu.

divje kampiranje3

Postojanke za avtodome

Z vse tiste, ki ste na malce manjšem počitniškem proračunu bo ta alternativa prava izbira. Kot že omenjeno imamo pri nas več kot 160 takih postajališč, kjer lahko prenočite brezplačno ali za zelo nizko ceno. Na nekaterih izmed teh lokacij je možno tudi napolniti zalogo vode, se priključiti na elektriko,… Ali pa vsebujejo informacijsko tablo z idejami za obisk in raziskovanje zanimivosti v bližini.

Ne pozabite, da te postojanke ne ponujajo dodatnih možnosti kot so recepcija, tuši, vroča voda. So preproste, dobro vzdrževane postojanke za prenočitev.

divje kampiranje2

Kmetije in domačije

Še ena možnost je prenočitev pri domačinih, kateri nudijo tudi hrano ali izdelke za nakup. Taka izkušnja je brez dvoma vsakič drugačna, saj ste v stiku z domačini, kateri imajo drugačne pristope in ponudbo. Je odličen način za spoznavanje domačinov in vzpostavljanje odnosov. Mrežo takih lokacij najdete na spletu.

 

Divje kampiranje v Sloveniji je prepovedano

Kot že omenjeno je to v Sloveniji prepovedana nočitev. V kolikor pa se vseeno odločite za tako tveganje morate biti pripravljeni prislužiti kazen med 80€ in 100€ na osebo. Priporočljivo je, da si za tako potovanje izberete eno izmed ostalih naštetih možnosti, saj so zagotovljive in brezskrbne. Bolje, da vas zbudi kava kot kazen.

Divje kampiranje v Sloveniji je najmanj tvegano v ne turističnih mestih in naseljih, kjer omenjenih predpisov za prenočitev ni. V kolikor na takem območju najdete miren kotiček, bo Vaša noč najbolj mirna in brezskrbna.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja