Celje prvaki!

Pa jim je uspelo po 100 letih. V izdihljajih najbolj nenavadne sezone kar jih lahko pomnimo, polne prekinitev, kazni, kadrovskih prevetritev in ugibanj o prihodnosti samega športa, je največjo konstantnost v neposrednem spopadu Celje Olimpija za naslov, pokazala domača ekipa. Če bi pred sezono kdo napovedal da bodo Celjani v letu 2019/2020 državni prvaki v prve slovenske nogometne lige, bi se mu verjetno marsikdo posmehoval. Odločilni derbi Celje Olimpija je postregel z odlično predstavo obeh moštev, na koncu pa je slavila najbolj konstantna ekipa.
Dejstvo pa je je, da je bila v zadnjem delu sezone ravno ekipa Celja tista, ki je prikazala najbolj atraktiven nogomet.

Favorita Maribor in Olimpija sta bila v medsebojnih dvobojih s Celjem v zadnjem delu sezone popolnoma nemočna. Spopadu Olimpija Celje smo bili letos lahko priča kar 5 krat. Štiri dvoboji v okviru državnega prvenstva, ekipi pa sta se tudi srečali na prijateljskem obračunu v pripravnem obdobju 15. Februarja. Čvrsto strjena zadnja obrambna vrsta in pa hiter napadalen preskok in odlična napadalna forma Vizingerja in Lotriča v napadu so bili na koncu dovolj za prvo zvezdico celjskih grofov v njihovi zgodovini.

Zadnjih odločilnih 90 minut

Pred zadnjim krogom je bilo povsem jasno že pred začetkom zadnjega kroga, da bo o naslovu državnega prvaka odločal neposredni spopad Celje Olimpija. Vsekakor so bili v boljši poziciji Celjani, saj jim je za naslov zadoščala samo točka. Tako je večino pritiska padlo na goste iz Ljubljane, ki pa so tekmo pričakovano začeli dokaj napadalno. Po prvih 30 minutah je bilo nekaj lepih priložnosti na obeh straneh, več na strani Olimpije, ki pa priložnosti ni izkoristila. V 34. minuti je na stadionu prvič zadonelo, ko je Kerin z odbitim strelom prvič zatresel mrežo Ljubljančanov. Olimpija se je nato vrnila v igro šele v drugem polčasu, ko je v 57. Minuti mladi up Olimpije Elšnik, premagal vratarja Rozmana. V 64. minuti je takoj udarec vrnil Vizinger in vodstvo domačih povišal na 2:1.

Dobrih 10 minut za tem pa je še nekaj upanja gostom vlil ponovni zadetek Elšnika, ki je rezultat izenačil na 2:2. Olimpija je do zadnje sekunde pritiskala na vrata Celjanov, vendar tudi po štirih minutah sodnikovega podaljška, je rezultat na semaforju ostal nespremenjen. Kočni rezultat Celje Olimpija 2 proti 2. Zadnji sodnikov žvižg pa je sprožil pravo evforijo za domačine, ki so po neverjetnih 100 letih končno prišli do tako želenega naslova prvaka.

Kerin ponovno med strelci.

Kerin in Vizinger strelca za Celje.

Celje Olimpija – Številke ne lažejo

Čeprav je Celje začelo sezono sila neprepričljivo, saj so v prvih štirih krogih osvojili le 2 točki, se je forma rumeno belih iz tedna v teden stopnjevala. Ekipa je s solidnimi rezultati nekako prezimila večino dela sezone nekje med tretjim in četrtim mestom na lestvici, vendar nikoli niso dopustili da bi se sled za vodilnimi ekipami izgubila. Po nekaj mesečni prekinitvi sezone zaradi Covid epidemije, ki je očitno ekipi dobro dela, pa je Celje začelo z naskokom na sam vrh lestvice. Naj omenimo tudi prijateljsko srečanje Celje Olimpija, ki so ga dobili Celjani s 3 proti 0 v pripravljalnem obdobju. Izkoristili so nekaj spodrsljajev neposrednih tekmecev in si z dobrimi rezultati z direktnimi dvoboji proti Mariboru in Olimpiji priborili zaslužen naslov. Celjani so ne glede na očitke sojenja nekaterih drugih klub, na vrhu tudi kar se tiče zadetkov in prejetih golov.

S 74 zabitimi goli in le 36 prejetimi so bili tudi skozi sezono statistično občutno pred vsemi tekmeci. Pri analizah zabitih in prejetih zadetkov po polčasih so tako v povprečju v 1. in v 2. polčasu skozi celotno sezono bili druga najbolj uspešna ekipa po dobljenih polčasih. Bili so tudi najuspešnejša ekipa na domačem igrišču, medtem ko so na tretjem mestu kar se tiče izkupička točk na samih gostovanjih. Zadnje gostovanje Olimpija Celje so letošnji prvaki kronali z zmago 0 proti 1, kjer so po mnenju strokovnjakov dobili še dodatni zagon za stopnjevanje forme.

Prvaki izstopali tudi v posamičnih kategorijah

Poleg naslova, je kapetan celjskega moštva Mitja Lotrič tako proglašen tudi za najboljšega igralca v tej sezoni, medtem ko njegov soigralec Dario Vizinger, proglašen za najboljšega mladega igralca te sezone. Dušan Kosić pa je tako kot trener Nk Celja najbolj uspešen trener v letošnjem letu. V najboljši enajsterici sezone, smo tako lahko ponovno priča neposrednemu derbiju Olimpija Celje, saj prevladujejo večinoma igralci omenjenih klubov, sledita mu dva igralca Mure in en igralec Aluminija. Kot zanimivost lahko omenimo da Maribor ni zastopan niti z enim igralcev v prvi enajsterici. To samo priča o tem, da bodo v vijoličastem taboru potrebne velike spremembe, če se bodo ponovno hoteli vrniti na pota stare slave.

Najboljšh 11

Top enajsterica lige.

 

Ne glede na minimalno točkovno prednost pred zasledovalci, lahko odkrito priznamo da je Celje letos najboljša ekipa, ne glede na očitke in kritike na samo sojenje v zaključku sezone. Verjetno se v taboru Olimpije in Maribora krivdo sedaj zaman išče nekje drugje, namesto v svoji slačilnici. Dejstva in številke ne lažejo. Skupni izkupiček dvoboja Olimpija Celje za letošnjo sezono sta 2 remija in pa ena zmaga za vsako moštvo. Zmagala je torej najboljša napadalna in obrambna ekipa, sodeč po prikazani igri, točkah, gol razliki in statistiki.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja