krema za sončenje (3)

Za zaščito svoje kože pred soncem je na voljo naravna krema za sončenje, ki ponuja alternativo običajnim kemičnim izdelkom. Namesto kemičnih UV-filtrov tovrstna krema za sončenje vsebuje mineralne filtre. Preprečijo lahko alergijske reakcije ali draženje kože, ki jih lahko povzročijo kemični filtri. Mineralni filtri na koži takoj fizikalno odbijajo sončne žarke, zato so takojšnji in učinkoviti. Z njihovo uporabo boste poskrbeli za vašo kožo in obenem prispevali k ohranjanju narave.

krema za sončenje3

Fizikalni filtri in negovalni učinki rastlinskih olj in izvlečkov

Naravni izdelki za zaščito pred soncem uporabljajo mineralne UV-filtre, znane kot fizikalni filtri, izdelane iz titanovega dioksida in cinkovega oksida. Ti filtri ne delujejo na koži, ampak se kot ščit razpršijo po njej in odbijajo sončno svetlobo. Tovrstna kozmetika vsebuje tudi rastlinska olja in izvlečke, ki imajo dodatne negovalne učinke. Brez prisotnosti škodljivih sestavin, kot so parabeni, silikoni, konzervansi, dišave, mikroplastika in endokrini motilci, so tovrstni izdelki primerni tudi za ljudi z alergijami, nosečnice in otroke. Krema za sončenje z mineralnimi filtri zagotavlja takojšnjo zaščito kože pred soncem, za razliko od izdelkov s kemičnimi filtri, ki se morajo najprej vpiti v kožo.

krema za sončenje1 (1)

Zakaj je potreben ponovni nanos?

Vendar pa podobno kot pri klasični zaščiti, tudi mineralna zaščita izgubi svojo učinkovitost, če se koža zmoči ali če jo obrišete z brisačo. Zato morate izdelek nanesti večkrat, tudi če se ukvarjate z vodnimi športi. Priporočljivo je uporabljati vodoodporne izdelke, kar bo zagotovilo daljšo in bolj stabilno zaščito pred soncem. Ko se posušite, je treba nanesti dodatno plast, da se koža ponovno zaščiti pred sončnimi žarki. To priporočilo velja ne samo za otroke, ampak tudi za odrasle. Še pred nekaj leti so beli filmi, ki jih je pustila uporaba naravnih izdelkov za zaščito pred soncem, skrbeli mnoge. Vendar pa so bile sčasoma razvite novejše in izboljšane različice teh izdelkov, da ne puščajo tako močnih belih sledi na koži, ki izginejo po nekaj minutah. Nekateri proizvajalci uporabljajo tudi nanodelce v sončni kozmetiki, da bi se izognili belim sledem.

krema za sončenje2

Priporočila za uporabo zaščitnih sredstev, ki nudijo širok spekter zaščite

Bliža se poletje, zato je pomembno, da se zavedamo, kako je treba zaščititi svojo kožo pred sončnimi žarki. Prekomerno izpostavljanje soncu lahko povzroči trajno škodo kože in podkožju. Za zaščito kože pred soncem priporočajo uporabo zaščitnih sredstev. UVA žarki povzročajo prezgodnje staranje in gubanje kože, vplivajo na podkožje in lahko povečajo tveganje za nastanek malignega melanoma, medtem ko lahko UVB žarki povzročijo opekline kože. Nekateri izdelki ščitijo samo pred UVA žarki, ki lahko prodrejo globoko v kolagenska vlakna in povzročijo staranje kože, starostne pege, pigmentne madeže in gubanje kože, medtem ko UVB žarki povzročajo opekline in poškodbe kože. Ustrezna krema za sončenje nudi širok spekter zaščite, ki preprečuje škodljivo izpostavljanje UVA in UVB žarkom.

krema za sončenje4

Celovita zaščita kože pred soncem in okoljskimi dejavniki

Čeprav je SPF faktor zagotovo pomemben pri zaščiti kože pred soncem, pa dejavniki okolja, kot so smog, onesnaženje zraka in cigaretni dim, lahko tudi škodujejo koži in jo pospešeno starajo. Ti dejavniki delujejo sproščanje prostih radikalov, ki škodujejo koži, kar pa lahko preprečimo z uporabo izdelkov, ki vsebujejo antioksidante. Za najbolj celovito in učinkovito zaščito kože pred soncem in drugimi dejavniki okolja, mora ustrezna naravna krema za sončenje vsebovati SPF faktorje in antioksidante. Pred nakupom je pomembno preveriti, ali zagotavlja zaščito proti obema vrstama UV žarkov.

Ali so nanodelci v izdelkih varni za uporabo na koži?

Nekateri ljudje so zaskrbljeni, da bi lahko uporaba nanotehnologije, pri uporabi titanovega dioksida in cinkovega oksida (delcev velikosti od 1-100 nanometrov), škodovala koži, saj bi se lahko ti delci vsrkali. Vendar pa nekateri izdelki ne uporabljajo nanotehnologijo in zato ne vsebuje delcev, ki so dovolj majhni, da bi lahko predstavljali tveganje. Namesto tega uporabljajo delce, ki so dovolj veliki, da ostanejo na površini kože in učinkovito odbijajo obe vrsti UV žarkov. Izdelki s SPF zaščitnim faktorjem so varni za uporabo, učinkoviti in ne povzročajo mozoljev.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja