Pravljični gradovi

Odgovor na vprašanje katera država je tista, ki se lahko pohvali z največ gradovi na svetu, bi se verjetno kar razlikovali če bi vprašanje zastavili naključnim izbrancem na cesti. Velika večina bi verjetno se odločila za Francijo, mogoče Nemčijo, morda celo Avstrijo ali Belgijo. Mogoče bi nekateri na vrh seznama držav, kjer med znamenitosti prevladujejo najlepši gradovi uvrstili celo kamnite palače iz angleškega podeželja ali pa škotskega višavja. Kje torej najdete destinacijo, v kateri vas najlepši gradovi na svetu popeljejo nazaj v zgodovino? Odgovor pa tiči nekje v bližini in to na skrajnem zahodu britanskega otoka.

Valežanski gradovi

Valežanski gradovi ki navdušijo

Najlepši gradovi so plod nemirne zgodovine

Verjetno ste že uganili katera država je absolutna zmagovalka z največjim povprečjem gradov na kvadratni kilometer. Kamnite palače Walesa se razlegajo od goratega severa Snowdon-ije pa tja do južnega dela zaliva Swansea. Wales velja za pravo malo zgodovinsko senzacijo, saj na zelo majhnem ozemlju najdemo neverjetno število zgodovinskih stopinj, med katere spadajo tudi najlepši gradovi na svetu. Če samo ozemlje primerjamo s preostankom britanskega otoka, v Walesu najdemo precejšno reliefno raznolikost in posledično tudi raznolikost samih tipov zgodovinskih ostankov. O tem priča že tudi sama strukturna raznolikost gradov. Na valežanskem ozemlju namreč najdemo tako koncentrične gradove zavarovane z naravnimi obzidji, kot gromozanske kamnite palače z velikanskimi vrati. Kar nekaj izmed njih lahko najdemo visoko na seznamu najbolj zaželjenih destinacij in posledično na seznamu z naslovom najlepši gradovi. Njihove razlike in sami nastanki posameznih struktur tako sovpadajo z različnimi obdobji prejšnjih stoletij katerim tudi pripadajo.

Kamniti stolp gradu

Kamniti stolp gradu

Definitivno je razlog za bogato zbirko zgodovinske preteklosti samega Walesa potrebno pripisati krvavi zgodovini te male otoške državice. Predvsem konstantno bojevanje za ozemlje med Normani, domorodci Valežani keltksih korenin in Angleži je glavni razlog, da na današnjem valežanskem ozemlju še vedno najdemo toliko mogočnih utrdb in zgradb. Te dandanes namreč še vedno kljubujejo tako času, kot ne ravno idealnim vremenskim pogojem britanskega otoka.

Kamen na kamen, palače za različne namene

Če si pojem najlepši gradovi, ponavadi razlagamo kot trdnjave na vrhu hribov z razgledi na otočke, katerih namen, izgradnja in razporeditev samih prostorov po celotnem ozemlju Evrope prav občutno ne odstopa, nas bo sama sestava gradov v Walesu tako šokirala kot ob enem očarala. Ti biseri zgodovinske arhitekture so bili prav zaradi krvave zgodovine uporabljeni za različne namene, zato se njihovi tipi, lokacije, materiali prepletajo s stoletji iz katerih izhajajo. Od stoletij bojevanj pred kamnitimi utrdbami in za hladnimi zidovi sivih vojaških štabov, smo lahko v kasnejših obdobjih priča tranziciji v bolj razkošne in tople domove kasnejših vladarjev valežanskega imperija obkroženimi z bahajočimi vrtovi. Najlepši gradovi na svetu, tako ne bodo razočarali tudi s svojo notranjostjo. Saj v njih vsekakor ne manjka umetnostnih zbirk in drugih zlatih zakladov, ki vas bodo osupnili s svojo lepoto.

Ostanki gradu v Walesu

Ruševine gradu v Walesu

Grad za vsako mesto, vasico, naselje

Težko je verjeti, vendar če bi sešteli vse še stoječe gradove, obzidja in še preostale ostanke gradov oz. razvaline jih namreč lahko zabeležimo preko 600 samo na ozemlju Walesa. Res fascinanten podatek, glede na velikost Walesa, ki je z malo več kot 3 milijoni prebivalci, po sami velikosti primerljiv s Slovenijo, saj ta namreč znaša 21.735 m2. Torej se po izračunu Valežani lahko pohvalijo z gradom na vsakih 35 prebivalcev.

Valežanskih top 6 najbolj obiskanih gradov

Med najbolj priljubljene destinacije in na seznam z naslovom najlepši gradovi na svetu nedvomno spadata grad Chepstow, ki je star kar 950 let in pa grad Caerphilly, ki velja za drugi največji grad po velikosti na celotnem britanskem otoku in se nahaja le nekaj kilometrov iz prestolnice Cardiff. Na seznamu najlepših in najbolj priljubljenih gradov se najdejo še grad Caregg, Conwy, Harlech in Dolbadarn, ki pa so malo bolj razkropljeni po državi. V kolikor ste ljubitelj gradov, zgodovine, pravljičnih sočnih zahodov s kančkom srednjeveškega duha, bo Wales vaša prava izbira za naslednjo avanturo, ki ste jo po vseh zapletih z letošnjimi potovanji že tako vneto pričakovali.

Najlepši gradovi na svetu

Najlepši gradovi na svetu

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja