lesene sestavljanke za otroke

Malčki se z igro ne samo zabavajo in kratkočasijo, temveč ima ta pomembno vlogo tudi pri njihovem kognitivnem in motoričnem razvoju v najzgodnejši dobi odraščanja. Čeprav se lahko za več ur zaposlijo z različnimi predmeti, pa ni čisto vseeno, kakšni so to in kaj delajo z njimi. Poznamo različne vrste didaktičnih  pripomočkov, ki spodbujajo malčkovo domišljijo, kognitivne funkcije, motorične funkcije, jih spodbujajo k igranju vlog in empatiji, reševanju problemov ipd. Že od nekdaj kot ene najbolj učinkovitih, primernih in varnih pripomočkov veljajo  lesene igrače za najmlajše. V nadaljevanju preberite, zakaj bi vašemu malčku morali omisliti ravno lesene sestavljanke za otroke.

lesene sestavljanke za otroke2

Lesene sestavljanke za otroke spodbujajo domišljijo

Puzzle so malčkom zabavne, obenem pa spodbujajo in razvijajo logično razmišljanje, prostorsko predstavo in fino motoriko. Poleg tega spodbujajo malčkovo domišljijo in kreativnost. Ker so velikokrat enostavne, lahko malček prosto uporablja svojo domišljijo ter jih uporablja na različne načine. Sestavljanje, eksperimentiranje in poskušanje malčku omogoča raziskovanje lastnih idej in reševanje problemov s pomočjo domišljije.

lesene sestavljanke za otroke...

Razvoj motoričnih spretnosti

Poleg razvijanja domišljije in preizkušanja meja mogočega, puzle spodbujajo motorične spretnosti, koordinacijo oči in rok ter koncentracijo. Pri iskanju in zlaganju pravih koščkov skupaj je potrebno povezati več funkcij, od razmišljanja, predstavljanja, prijemanja in zlaganja do razmišljanja o barvah, oblikah, postavitvi ipd. Takšni pripomočki pogosto zahtevajo večjo interakcijo in manipulacijo, kar je dobro za razvijanje fine motorike.

lesene sestavljanke za otroke3

Skrb za okolje in prihodnje generacije

Ena izmed ključnih prednosti, zakaj za izbrati lesene sestavljanke za otroke, je njihova trajnost in prijaznost do okolja. Prednost je tudi ta, da je takšne predmete mogoče enostavno reciklirati. Plastika pogosto vsebuje škodljive kemikalije in je težko razgradljiva, kar negativno vpliva na malčke in na okolje. Z izbiro naravnega materiala tako spodbujate trajnostno ravnanje ter pomagamo ohranjati čisto in zdravo okolje za prihodnje generacije.

lesene sestavljanke za otroke11

Varnost naj bo vedno na prvem mestu

Ko izbiramo pripomočke za malčke, je varnost visoko na lestvici prioritet. Kot smo že omenili, so  lesene sestavljanke za otroke trpežne in varne. Les je močan material, ki lahko prenese veliko grobega ravnanja, udarjanja, metanja in žvečenja, kar je zelo pomembno, saj se otroci pogosto igrajo na različne načine. Velikokrat so izdelani iz enega kosa in nimajo ostrih robov, na katerih bi lahko prišlo do poškodbe. Prav tako obstaja manjša verjetnost, da se bodo kakšni deli odlomili in s katerimi bi se lahko poškodovali ali zadušili.

lesene sestavljanke za otroke.

Kakšna lesene igrače za najmlajše je najbolj primerna?

Čeprav so lesene sestavljanke za otroke odličen način za preživljanje prostega časa, pa so poleg tega tudi drugi zanimivi predmeti iz tega materiala, ki imajo enako koristen učinek na razvoj osebnosti in telesa. Spodaj le naštetih le nekaj najpogostejših, pri izbiri pa vedno izberite takšne, ki so ustrezne za malčkovo starost, so varne in primerne njihovi stopnji razvoja.

  • kocke: kocke so klasična igrača, ki spodbuja ustvarjalnost in ročne spretnosti. Z različnimi oblikami in velikostmi kock ali oblik lahko ustvarja različne strukture, kot so hiše, mostovi, stolpi … Takšna igra spodbuja razumevanje vzorcev, uravnovešenje in prostorsko predstavo.
  • Igrače za igranje vlog: to so največkrat miniaturne kuhinje, trgovine, delavnice, vlakci in lutke, ki spodbujajo malčkovo domišljijo, socialne veščine in razumevanje vlog. Malček se prelevi v različne vloge, igra scenarije, razvija komunikacijske veščine in empatijo.
  • Glasbeni instrumenti: bobni, ksilofoni, tamburin in drugi podobni glasbeni instrumenti so odlični za spodbujanje ritmičnega občutka in glasbenega razvoja. Malček se lahko igra in ustvarja različne zvoke ter raziskuje melodije in ritem, obenem pa se navdušuje nad glasbo in igranjem inštrumenta.

Ustvarjalni pripomočki: barvice, svinčniki, škarje, table in vse, kar spodbuja malčkovo ustvarjalnost, izražanje in ročne spretnosti. Z risanjem, barvanje, izrezovanjem, lepljenjem, sestavljanjem ipd. razvijajo fino motoriko in občutek za estetiko.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja