pulzni oksimeter1 (1)

Če ste športnik, astmatik ali imate katero izmed kroničnih pljučnih bolezni, ste zagotovo že kdaj pri zdravniku vstavili vaš prst v majhno napravo, ki je izmerila nasičenost kisika v vaši krvi. Ta naprava se imenuje pulzni oksimeter, z njeno pomočjo pa lahko hitro in neboleče preverimo, če je raven kisika v vaši krvi zadostna za normalno funkcioniranje. Nekdaj so bile tovrstne naprave dostopne samo v zdravniških ambulantah, v zadnjem času pa je tovrstna naprava postal precej pogost tudi v domači rabi. Čeprav merjenje kisika v krvi omogočajo že nekatere pametne ure, pa je najbolj zanesljiv način še vedno klasična naprava. V nadaljevanju preberite vse o tej majhni napravici, ki lahko bistveno spremeni vaše življenje.

Kaj je pulzni oksimeter in za kaj se ga uporablja?

Oksimeter je majhna, preprosta naprava, s katero hitro in enostavno izmerite nasičenost krvi s kisikom in vrednost srčnega utripa. Nasičenost krvi s kisikom pove, koliko kisika je v naši krvi, z merjenjem pa tako ugotovimo, če je raven ustrezna. Zdrav človek ima v normalnih pogojih SpO2 med 90 in 100 %. Če je kisika v krvi premalo, nastopi stanje hipoksemije, telo ne more več normalno delovati, pojavijo pa se lahko resne zdravstvene težave. Prvi znaki so kratka sapa, hitro dihanje, piskanje v pljučih, kašljanje, zmedenost, hiter srčni utrip in spremenjena barva kože. Kronično hipoksemijo je zaznati veliko težje, simptomi pa so visok krvi tlak, srčno popuščanje in policitemija.

oksimeter (1)

Kako deluje?

Oksimeter je majhna naprava, ki se jo kot ščipalko natakne na prst (kazalec), lahko pa tudi na blazinico ali uho. Naprava deluje s pomočjo svetlobnih žarkov. Snop svetlobe posveti skozi kri v prstu in izmeri svetlobno absorbcijo v hemoglobinu. S tem v le nekaj sekundah natančno izmeri raven kisika v krvi. Postopek je hiter, neinvaziven in neboleč.

pulzni oksimeter (1)

Kakšne vrste naprav za merjenje kisika v krvi obstajajo?

Obstaja več vrst naprav za merjenje kisika v krvi, ki se med seboj razlikujejo glede na način uporabe in funkcionalnosti. Nekatere najbolj pogoste so:

  • najpogostejša oblika je prstna naprava, ki se pritrdi na kazalec in preko tega zaznava nasičenost kisika v krvi in srčni utrip. Takšne naprave so običajno majhne, prenosne in enostavne za uporabo.
  • za specifične namene ali uporabnike, na primer športnike, obstajajo namenske naprave za merjenje kisika v krvi, ki omogočajo spremljanje nasičenosti kisika med vadbo.
  • prenosni merilci kisika v krvi so, kot že ime pove, zasnovani tako, da so enostavni za uporabo na terenu ali med gibanjem. Velikokrat so opremljeni še z dodatnimi funkcijami, kot sta shranjevanje podatkov ali brezžično povezovanje z drugimi napravami, npr.  pametnimi telefoni.
  • namizni merilci so večji, običajno jih uporabljajo v zdravstvenih ustanovah. Opremljeni so z večimi funkcijami, kot so sledenje trendov, snemanje podatkov ali večkanalno merjenje za spremljanje več oseb hkrati.

pulzni oksimeter2 (1)

Komu se priporoča merjenje kisika v krvi?

Naprava za merjenje kisika v krvi je primerna za različne skupine ljudi. Med njimi so tako osebe s kroničnimi pljučnimi boleznimi, srčnimi boleznimi in astmo kot tudi športniki, ki želijo spremljati svojo telesno pripravljenost. Velikokrat se uporablja tudi pri osebah z motnjami dihanja, spanja ali pri spremljanju bolnikov v zdravstvenih ustanovah. Spremljanje kisika v krvi se tako priporoča tudi posameznikom, ki imajo natrpan urnik, delajo dolge ure brez ustreznega počitka; vsem, ki delujejo na visoki nadmorski višini; starejšim, ki lahko imajo oslabljen srčno-žilni sistem in slabo oskrbo s kisikom ter vsem, ki smrčijo in trpijo za spalno apnejo.

Kje ga kupiti?

Merilne naprave so vam na voljo v različnih spletnih trgovinah, lekarnah in specializiranih prodajalnah. Predlagamo, da vedno kupujete od pooblaščenih prodajalcev, za nasvet pri izbiri naprave za domačo rabo lahko povprašate vašega zdravnika ali drugo zdravstveno osebje, ki vam bodo znali najbolje svetovati glede na vaše potrebe.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja