karies na sprednjih zobeh

Karies na zobeh oz. gniloba je ena najbolj razširjenih bolezni ustne votline, ki prizadene tako otroke kot odrasle in je eden najpogostejših vzrokov za obisk zobozdravnika. Za njegov nastanek je več dejavnikov, najpomembnejša med njimi sta uživanje sladke hrane in slaba ustna higiena. Sladkor v hrani je namreč hrana za bakterije, ki pri svojem delovanju sproščajo kisline in s tem razgrajujejo sklenino in povzročajo poškodbo. Ker bolezen v začetni fazi ne boli, začne pa se na težje dostopnih in manj vidnih mestih, je poleg redne higiene ključno, da redno obiskujete zobozdravnika. Marsikdo začne težavo reševati šele, ko opazi karies na sprednjih zobeh.

karies

Kako nastane karies na zobeh?

Bolezen je dolgotrajna in obloga se na sklenini nalaga postopoma. Za njegov nastanek so v prvi vrsti odgovorne mehke obloge, v katerih se nahajajo bakterije, ki se hranijo s sladkorji iz hrane. Bakterije tvorijo kisline, ki raztapljajo sklenino, kar povzroči nastanek drobnih luknjic. To je začetno stanje bolezni, na mestih, kjer pa se sklenina razgradi, pa bakterije prodrejo do dentina, tkiva v notranjosti, ki je veliko manj odporen na bakterije in kisline. In ker je dentin povezan z notranjostjo, pulpo in živcem, lahko gniloba hitro napreduje in povzroča neprijetno bolečino, oteklino in druge težave. Okužba se lahko iz pulpe razširi tudi na kost, v tem primeru ob korenini nastane ognojek oz. absces.

karies na zobeh

Najprej opazimo karies na sprednjih zobeh

Največkrat se karies na zobeh pojavi tam, kjer jih je težje očistiti in velikokrat ravno tam, kjer ga ne opazimo. Največkrat ga opazimo šele, ko se pojavi na veliko bolj vidnih mestih, kar je lahko že prepozno. Ker nastane kot posledica ostankov hrane, ni presenetljivo, da nastane tam, kjer s ščetko ne moremo zraven, zato je nitkanje prav tako pomemben del higiene ustne votline. Pogosto se gniloba pojavi tudi ob starih plombah, ki ne tesnijo več dovolj dobro ali ob neustreznih protetičnih nadomestkih. Čeprav lahko za njim zboli vsak, pa ta najpogosteje nastaja pri otrocih, najstnikih in starejših. Gniloba je prisotna kar pri dveh tretjinah otrok in pri veliki večini odraslih.

karijes

Kako ga prepoznamo?

Karies na zobeh prepoznamo po drugačni barvi tkiva kot običajno. V začetni fazi bolezni se na sklenini kaže kot bel madež, ko pa napreduje, pa se barva sklenine spremeni v temnejšo in bolj rjavkasto barvo. Ob rednih obiskih zobozdravnika ga bo ta odkril pravočasno, kasneje pa si pomaga z rentgenskim slikanjem ali markerji, ki obarvajo ranjene zobe.

karies na zobeh1

Kaj ga povzroča?

Največji vpliv na nastanek oblog ima hrana, predvsem sladka in takšna, ki se lepi na površino, npr. sladoled, mleko, med, suho sadje, piškoti, sladice ipd. Sladkorji iz hrane in pijač so namreč hrana za tovrstne bakterije, ki se na tak način množijo in obenem proizvajajo kislino, ki so odgovorne za razgradnjo oz. demineralizacijo sklenine in ostali tkiv. Ni pa samo sladka hrana tista, ki je kriva za bolezen, temveč kombinacija te s slabo ustno higieno. Dvakrat dnevno ščetkanje, nitkanje in redni obiski zobozdravnika so bistveni za zgodnje odkrivanje in preprečevanje bolezni, veliko pa bomo naredili tudi za zdravje ustne votline z odrekanjem sladkarijam in uživanjem zdrave hrane.

karies na zobeh2

Zdravljenje

Stanje na začetku ne boli. Bolečina se pojavi šele, ko bakterije prodrejo do notranjosti oz. dentina. Sprva je bolečina blaga, skeleča in neprijetna ob uživanju sladke hrane, pojavi se tudi občutljivost na hladno, vroče, sladko ali kislo. Ko bakterije prodrejo do pulpe, se pojavi izrazita bolečina.

Površinski karies na zobeh se ob vzpostavitvi dobre ustne higiene lahko pozdravi sam. Začetne poškodbe sklenine je mogoče zaustaviti tudi s fluoridnimi premazi. Ko pa je bolezen napredovala in prišla globje, je treba odstraniti spremenjeno zobovino in manjkajoči nadomestiti z zalivko ali plombo. Če bolezen napreduje vse do živca, je treba zdraviti tudi živec. Če je bolezen preveč obsežna in ni več rešitve, preostane le še puljenje.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja