izdelki iz kozemitke

Lepotna industrija in kozmetični izdelki so v zadnjem desetletju doživeli korenite spremembe. Tako kot pri modi je vzpon socialnih omrežij skupaj z drugimi digitalnimi inovacijami spremenil način, kako potrošniki odkrivajo blagovne znamke in kupujejo produkte, kar marketing strokovnjake sili k nenehnim prilagajanjem.

Digitalne tehnologije so utrle pot spletnim trgovinam in družabnim medijem ter omogočile nove poslovne modele in komunikacijske kanale, ki jih lahko uporabljajo blagovne znamke. Za potrošnike ne gre več samo za produkt. Namesto tega so se osredotočili na izkušnje, pri čemer vloga socialnih omrežij še naprej narašča.

Kozmetični izdelki na spletu – kaj pravi statistika?

Nedavna raziskava je pokazala, da 82% žensk meni, da socialna omrežja najbolj vplivajo na lepotne trende, katerim nato potrošniki sledijo. Za oblikovanje strategije digitalnega trženja na spletu pa so zanimivi tudi naslednji podatki:

  • 95% ljudi, ki iščejo lepotne nasvete ali kakršnokoli vsebino o kozmetiki in ličenju, se odpravijo na YouTube.
  • Od leta 2016 je na YouTubu kar 15 milijard posnetkov, povezanih s kozmetiko.
  • 92% uporabnikov dobi informacije o produktih za ličenje pri vplivnežih na Instagramu ali blogerjih na YouTubu.
  • Najboljši influencerji oziroma vplivneži za lepoto imajo 115-krat več naročnikov kot vrhunske blagovne znamke, ki izdelujejo produkte.

Privlačna vsebina, ki je prilagojena uporabnikom

Vsak tržnik razume, da je boj za pridobitev pozornosti ciljnega občinstva še kako resničen. Vsakdo lahko ustvarja vsebino, toda če bi želeli uspešno doseči kupce, je potrebna odlična zgodba. Uporabniška vsebina zajema verodostojne poglede in občutke kupcev, ki so že preizkusili produkte. Za potencialnega kupca je takšna vsebina veliko bolj dragocena.

Zabavna in kratka navodila za uporabo

Blagovne znamke izobražujejo sledilce s pomočjo navodil o tem, kako se na primer naličiti, nanašati serum na obraz, uporabiti druge produkte v kombinaciji in drugo. Takšna kratka navodila predstavljajo privlačen medij, kjer so kozmetični izdelki prikazani na zabaven način, ki mu lahko sledijo vsi uporabniki.

 

Manjša darilca in nagradna tekmovanja na socialnih omrežjih

Poklanjanje manjših darilc v zameno za to, da uporabnik pod objavo označi svojega prijatelja, ter tekmovanja za pridobitev nagrade predstavljajo način, kako spodbuditi nove sledilce in nagraditi obstoječe. Ni zastonj, da so objave, kjer se podarjajo kozmetični izdelki v nagradni igri, najbolj všečkane in komentirane pri številnih blagovnih znamkah.

 

Uporaba hashtagov določa doseg objav v družabnih omrežjih

Uporaba hashtagov oziroma ključnikov po slovensko pomaga blagovni znamki videti, kako se objavljena vsebina širi na kanalih socialnih medijev. Hashtagi tudi pomagajo določiti doseg objav in odkriti negativne komentarje o blagovni znamki.

Trženje preko video posnetkov

YouTube je mesto, kjer veliko uporabnikov aktivno išče vsebino, ki jo potrebuje. Zato ustvarjanje video posnetkov predstavlja odlično priložnost, da se kozmetični izdelki blagovne znamke predstavijo na drugem najbolj uporabljenem kanalu za iskanje informacij. Čeprav gre za nekoliko bolj zapleten proces, kot je objavljanje na Facebooku in Instagramu, je priložnost prevelika, da bi jo zamudili.

 

Spletni blog kot priložnost za odgovore na vprašanja

S pisanjem spletnega bloga lahko blagovna znamka zagotovi poglobljene podrobnosti o določenih produktih, kar pomaga k bolj utemeljeni odločitvi o nakupu. Blog je pri digitalnem trženju kot nekakšno jedro, ki pri kupcih ustvarja zanimanje, jih vključuje v proces, prepričuje in sčasoma poskrbi za pretvorbo v ustvarjanje prihodkov.

Optimiziranje urnika lansiranja produktov

Blagovne znamke lahko svoj urnik lansiranja produktov prilagodijo glede na trende, ki v določenem obdobju veljajo v družabnih omrežjih, ali glede vrzeli, ki jih je mogoče zlahka prepoznati, ko sledilci sprašujejo po določenih produktih. Tako se ni več potrebno zanašati le na božične praznike ali Valentinovo, saj se kozmetični izdelki lahko zelo dobro prodajajo tudi izven tega tradicionalnega časovnega okvirja.

 

Marketing socialnih omrežij je odlično orodje za lepotno industrijo

Združevanje in aktivno prepletanje kanalov v družabnih omrežjih skupaj s povezavami na osnovno spletno stran ali spletno trgovino predstavlja odlično orodje za oglaševanje v lepotni industriji, pri čemer so kozmetični izdelki lahko del Facebooka, Instagrama, TikToka, YouTuba in drugih kanalov.

 

Ciljno usmerjena platforma Facebook

Facebook velja za eno izmed najboljših platform za lepotno industrijo, saj gre za ciljno usmerjeno platformo za digitalni marketing. Z oglasi na Facebooku se kozmetični izdelki lahko najbolj približajo tistim, ki so zelo verjetno pripravljeni kupiti takšne produkte.

Pomembno je, da uporabljamo vsa orodja, zato da Facebook oglaševanje približamo ciljni publiki, kar pomaga pri ustvarjanju odličnih rezultatov. Podrobno je potrebno analizirati ciljno skupino in njene nakupne navade, zato da kozmetiko in produkte za nego lahko ponudimo tistim, ki to iščejo, so že iskali v preteklosti in podobno. Analizirati moramo tudi konkurenco in sprotne merljive rezultate oglaševanja na Facebooku.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja