rdeča koža1 (1)

Izpuščaji pri dojenčku so relativno pogost pojav, ki se pojavljajo v različnih oblikah kot so na primer plenični in atopijski dermatitis.  Izpuščaji na obrazu pri otroku imajo različne vzroke. Najpogostejši vzrok je alergijska reakcija. Drugi vzroki so virusne okužbe, bakterijske okužbe, glivične okužbe ter izpostavljenost dražljivim snovem ali alergenom. Najpogostejši simptom je rdeča, srbeča in vneta koža. Drugi simptomi so lahko tudi oteklina, izbokline, mehurji, kraste in luščenje. Če je tovrstna težava posledica okužbe, ima malček lahko tudi vročino in druge sistemske simptome. Večina teh težav bo z domačim zdravljenjem izzvenela sama od sebe. Pomembno je, da se izogibate praskanju, saj lahko to poslabša simptome in povzroči sekundarne okužbe.

plenični dermatitis

Plenični dermatitis

Gre za pogosto kožno obolenje, za katerega je značilna rdeča, razdražena koža na območju plenic. Izpuščaji pri dojenčku se pojavijo lahko zaradi več vzrokov, vključno z mokrimi ali umazanimi plenicami in zaradi trenja same plenice. Zdravljenje običajno vključuje vzdrževanje čistega in suhega območja, čiščenje kože z blagim milom in vodo ter uporabo zaščitne kreme ali mazila na prizadetem območju. V hujših primerih so morda potrebni peroralni ali lokalni antibiotiki. Preprečite ga lahko s pogostim previjanjem, uporabo kreme ali mazila in izogibanjem tesno prilegajočim se plenicam. To stanje je lahko boleče in neprijetno za vašega malčka, če pa ga ne zdravite, lahko povzroči nadaljnje zaplete. Za najboljši način zdravljenja se posvetujte s pediatrom ali zdravstvenim delavcem.

Candida albicans

Candida albicans je kvasovka, ki se običajno nahaja na koži. Pri zdravih ljudeh ta kvasovka ne povzroča težav. Pri nekaterih ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom pa se kandida lahko razraste in povzroči okužbe. Plenični dermatitis je pogosto posledica prekomernega razraščanja te kvasovke. Povzroči lahko rdečico, srbenje in luščenje kože. V hujših primerih lahko izpuščaji pri dojenčku napredujejo do tega, da koža razpoka in krvavi. Če menite, da ima vaš malček to bolezen, je pomembno, da obiščete zdravnika in ga zdravite. Če dermatitisa plenic ne zdravite, lahko pride do resnejših okužb kože. Ni povsem jasno, ali ima njeno povečanje na koži za posledico vnetje kože ali je obratno. Pustite, da se prizadeto območje zrači.

otroci

Atopijski dermatitis

Gre za bolezen, ki lahko povzroči suho, srbečo in razpokano kožo. Stanje je znano tudi kot ekcem ali izpuščaji pri dojenčku. Gre za pogost pojav in pogosto izgine, ko postanejo starejši. Vendar se pri nekaterih otrocih bolezen nadaljuje tudi v odrasli dobi. Obstaja več stvari, ki jih lahko storite, da bi olajšali njegove simptome in preprečili poslabšanje stanja. Če ima vaš malček to bolezen, je njegova koža suha, srbeča in razpokana. Opazite lahko tudi, da je njegova koža rdeča ali vneta. Srbenje je lahko tako močno, da moti njegov spanec. V nekaterih primerih lahko srbenje povzroči, da se praska po koži, dokler ta ne začne krvaveti. To lahko poslabša stanje in poveča tveganje za okužbo.

Kako izboljšati simptome?

Obstaja več stvari, ki jih lahko storite, da bi olajšali otrokove simptome in preprečili poslabšanje stanja. Izpuščaji na obrazu pri otroku se lahko olajšajo na naslednje načine: redno nanašanje vlažilne kreme na njegovo kožo. S tem boste poskrbeli, da bo navlažena, in zmanjšali resnost simptomov. Izogibanje sprožilcev, ki lahko povzročijo poslabšanje otrokovih simptomov. Ti sprožilci so lahko nekatere tkanine, mila, detergenti in celo stres. Njegovi nohti naj bodo kratki in čisti. Tako boste preprečili, da bi si po nesreči opraskal kožo in povzročil nadaljnje draženje. Kopajte ga v mlačni vodi z blagim milom. Izogibajte se grobemu drgnjenju kože, saj lahko to stanje še poslabša. Če menite, da ima vaš malček to bolezen, je pomembno, da obiščete zdravnika, da se stanje pravilno diagnosticira in zdravi. V večini primerov lahko atopijski dermatitis učinkovito obvladamo z domačim zdravljenjem in spremembo življenjskega sloga. V nekaterih primerih pa je lahko zdravljenje bolj agresivno.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja