Prihod novega družinskega člana je kljub edinstvenosti izkušnje pogosto naporen. Težave se utegnejo pojaviti že pri na videz preprostemu opravilu kot je prehranjevanje in v prvih mesecih po porodu pomoč pri dojenju potrebuje marsikatera mama. Kot pomoč pri navajanju otrok na gosto hrano se vse več staršev odloča za metodo, pri kateri si otrok na lastno pobudo kose hrano z rokami nosi v usta popolnoma sam, imenovano BLW metoda (ang. baby led weaning). Ustanovitelji spletne šole Veva se izzivov starševstva dobro zavedajo. Na strani https://veva.si/podpora-in-pomoc-za-dojenje so vam tako na voljo raznolika predavanja izkušenih strokovnjakov, ki vam bodo v pomoč pri dojenju in navajanju vašega novega družinskega člana na gosto hrano.

Kuhano korenje namesto pasirane hrane

BLW metoda (ang. baby led weaning) je sodobna prehranjevalna metoda, pri kateri si otrok kose hrano z rokami nosi v usta popolnoma sam in na lastno pobudo. S to metodo otroku omogočimo, da med spoznavanjem hrane uporablja in razvija vse čute ter hkrati izboljšuje svojo telesno koordinacijo ter motoriko. BLW metoda otroka nauči, da mora hrano najprej prežvečiti ter šele nato pogoltniti – znanje, ki ga otrok pri uvajanju goste hrane s kašicam ne osvoji. Prehranjevanje na tak način postane zabavna izkušnja, saj se ga otrok loteva na igriv in radoveden način.

blw metoda - kuhano korenje

Umazana kuhinjska tla? Pa kaj!

Sicer povsem varna metoda, prilagojena starosti razvijajočega otroka, ima za neprijetno posledico le pogosteje umazana kuhinjska tla, na katerih se hitro znajde kak košček hrane – problem, ki se ga s preventivno zaščito tal s podlogo ali polivinilom preprosto reši. Če ste torej že v obdobju, ko bi z dojenjem želeli prenehati in potrebujete nekaj podpore in vzpodbude, si skupaj s partnerjem oglejta predavanje Odstavljanje od dojenja ter preberita članke na temo baby led weaning (t. i. BLW metoda).

BLW metoda: nasveti izkušenih strokovnjakov in staršev

Na predavanju, ki ga organizira akademija Veva, se boste starši seznanili s podrobnostmi hranjenja otrok v njegovih prvih mesecih in letih življenja – v ospredju bo predvsem BLW metoda. Seznanili se boste, kako BLW metoda vpliva na otrokov razvoj, na kakšen način izbrati in pripraviti kose hrane, izvedeli več o primernih položajih otroka med hranjenjem ter možnih zapletih. Predavanje vodi Urša Repnik, svetovalka za dojenje in poporodna doula, ki poleg skupinskih in individualnih svetovanj ter delavnic s področja dojenja in uvajanja hrane nudi ženskam tudi strokovno ob porodno pomoč ter pomoč pri dojenju. Izvedeli boste več o razlikah med dojenimi in nedojenimi otroki ter primernem času kot tudi načinu uvajanja hrane pri otrocih.

Pomoč pri dojenju: ko preprosto ne steče

Četudi je dojenje lahko čudovita in hkrati najmočnejša vez med otrokom in mamo, pogosto, dobesedno, preprosto ne steče. Je nekaj, česar se moramo priučiti in v tem vztrajati, a zato potrebujemo tako znanje in zaupanje vase kot tudi podporo. Najbolje je, da se začne par na dojenje pripravljati že pred porodom, v nosečnosti, da tako bodoča mama kot oče vesta, kaj lahko pričakujeta in kako bodo izgledali njuni prvi tedni z novim družinskim članom.

Spletna šola za starše Veva

Spletna šola za starše novopečenim mamicam in očetom kot tudi tistim, ki to še nameravajo postati, nudi strokovno ter ljubečo pomoč pri dojenju ter drugih težav, s katerimi se znajo srečati v prvih tednih po porodu. Svetovalka za dojenje nosečnicam priporoča predavanje ABC dojenja, ki jih bo dobro pripravilo na vse prihajajoče poporodne izzive, tistim mamicam, ki potrebujejo pomoč pri dojenju, pa spletni tečaj Naj steče polno dojenje.

S članstvom do številnih ugodnosti

Šola je bila ustanovljena z namenom nudenja pomoči mladim staršem in tistim, ki se za starševstvo še odločajo. Kot član šole boste ob vpisu prejeli polleten povsem neomejen dostop do vseh predavanj, asistenco in mentorstvo strokovnjakov, ki bodo vsak dan odgovarjali na vaša vprašanja, raznolike bonus vsebine, dostopne samo članom, program za partnersko rast kot tudi ideje za zdrave in okusne obroke za vso družino ter raznolike družinske aktivnosti.

veva spletna šola za starše

Spletna predavanja za vso družino

Del predavanj je namenjen parom v pričakovanju novega družinskega člana in se dotika vsebin, kot so priprava na porod, pomoč pri dojenju ter opis sodobnih pristopov k hranjenju otroka, kot je omenjena BLW metoda, drugi del predavanj pa je namenjen staršem in v pomoč pri reševanju izzivov na področju tako vzgoje in zdravja kot tudi odnosov. Predavanja na akademiji potekajo preko spleta so vam na voljo 30 dni, povzetke ob predavanju pa dobite v trajno last. Prednost spletne šole za starše je prav to, da vam je omogočen daljši dostop do posnetkov – spremljate ga lahko kadarkoli in kolikor krat želite in če se vam zaradi takšnih ali drugačnih obveznosti predavanj ne uspe udeležiti tik po objavi, si jih tako lahko ogledate tudi kasneje.

Od nosečnosti in dojenja do vzgoje in družinskih odnosov

Članstvo v akademiji seveda ni obvezujoče in če želite, se lahko po ugodnih cenah udeležite tudi vsakega predavanja posebej. Vas zanima samo ABC dojenja in pomoč pri dojenju ali pa BLW metoda? Ali pa bi želeli izvedeti več o pomenu gibanja in igre na otrokov razvoj ter odgovorili na vprašanja, kako na njegove možgane vpliva sodobna tehnologija? Morda pa vas bolj zanimajo teme s področja vzgoje in družine – ali pa vprašanja, vezana na zdravo hrano tako za vas kot za vaše najmlajše? Med delavnicami, predavanji in članki na spletni strani bo vsak starš ali pa tisti, ki se za starševstvo še odloča, našel kaj zase.

Zanesljivi odgovori na vaša vprašanja

S predavanji in članki kot tudi delavnicami in nasveti so ustanovitelji šole pomagali že številnim staršem. Ob pojavu strahu in dvoma ter morebitnih zapletih vam izkušeni in razumevajoči svetovalci pomagajo na strokoven in čuteč način – naj gre za pomoč pri dojenju, boleče dojke po hranjenju novorojenčka ali težave pri črpanju mleka kot tudi težave v partnerskih odnosih po prihodu novega družinskega člana. Namesto večurnega iskanja po spletnih forumih obiščite uradno stran spletne šole in prebrskajte med številnimi predavanji in članki o porodu, dojenju, zdravju, uvajanju hrane, razvoju otrokovih možganov, motoriki ter o partnerskem odnosu in vzgoji otroka ter dovolite, da izkušeni strokovnjaki – in starši – odgovorijo na vprašanja, ki jih imate.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja