migrena

Se tudi vi soočate z nadlogo, ki ji pravimo migrena? Gre za izjemno neprijetno nevrološko bolezen, ki se najbolj pogosto manifestira kot izjemno hud glavobol oziroma serija le teh. Nevrologi vam bodo znali bolj natančno povedati, da gre z znanstvenega vidika za začasno povečanje vzdraženosti živčevja, kar nato vodi v sproščanje nevroprenašalcev, ki so vpleteni v patofiziološke mehanizme.

Migrena ni tako zelo redek pojav, kot si morda predstavljate. Redne napade namreč doživlja kar vsak sedmi človek na svetu. Znanstveno dokazano je, da je ta nevrološka bolezen bolj pogosta pri ženskah, kot pri moških; pojavljati pa se prične v drugi polovici 20-ih let, lahko pa tudi veliko kasneje, šele po srečanju z Abrahamom.

Kako se migrena kaže pri posameznikih pacientih?

Tako kot pri večini drugih bolezenskih stanj, tudi tukaj simptomi niso enaki pri vsakem posamezniku. Njeno dojemanje je v veliki meri odvisno od tega kakšen prag bolečine ima bolnik. Pri nekaterih je napad tako močan, da ga preprosto ni mogoče obvladati. Bolečina jih popolnoma onesposobi, zato so se primorani odpovedati vrsti aktivnostim v vsakdanjem življenju, tudi najbolj preprostim, kot je lahek sprehod ali klepet ob kavi.

zdravila proti migreni

Prav tako se med posameznimi osebami zelo razlikujejo dolžine trajanja. Migrena pri nekaterih individualnih bolnikih namreč traja le nekaj ur, medtem ko drugi v bolečninah trpijo tudi po več dni. Enako težko je napovedati pogostost pojavljanja napadov, saj se tudi njihova frekvenca zelo razlikuje od človeka do človeka. Pri nekaterih so napadi zelo redki in se zgodijo le vsakih nekaj mesecev ali pa celo let. Drugi, manj srečni, bolniki pa se z njimi soočajo tudi večkrat tedensko.

Kako jo prepoznamo in ločimo od običajnega glavobola?

Migrena se največkrat pojavi v obliki enostranskih glavobolov znotraj določene frekvence. Intenzivnost bolečine je najpogosteje opisana kot zmerna do zelo močna, bolniki pa jo večkrat označijo kot kljuvajočo ali utripajočo in skrajno neprijetno.

migrena znaki

Žal bolečina pogosto ni edini simptom, saj jo večkrat spremlja še slabost, ki nemalokrat vodi celo v bruhanje. Prav tako bolniki večkrat povedo, da jih zelo moti močna svetloba, hrup ali intenzivne vonjave. Poleg tega bolečine niso omejene samo na glavo, temveč lahko prizadenejo tudi številne druge dele telesa, zlati vrat in ramenski obroč. Obstaja tudi denimo trebušna migrena, ki prizadene trebuh, kot pove že njeno ime.

Kaj so njeni sprožilci?

Žal je tako, da to bolečino lahko sproži praktično karkoli. Ponovno ni mogoče določiti skupnega imenovalca, saj se vzroki med posamezniki izjemno razlikujejo. Pri nekaterih se bolečina lahko pojavi ob spremembi vremena, pri drugih gre lahko za reakcijo na zaužito hrano.

zdravila za migreno

Eden od pogostejših vzrokov je lahko tudi močna čustvena preobremenjenost, med katere štejemo denimo stres, tesnobne občutke, depresijo, ipd.. Prav tako med bolj pogoste sprožilce prištevamo povečano fizično obremenitev, sploh če bolnik ni v dobri kondicijski pripravljenosti.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja