znaki sladkorne bolezni pri otrocih1

V zadnjih časih je vse več diabetikov, ne le med odraslimi, ampak tudi med otroki. Teh naj bi bilo danes kar dvakrat več kot leta 2020. Narašča tudi število žensk z diabetesom, ki rojevajo dojenčke, pri katerih se že takoj ob rojstvu kažejo znaki sladkorne bolezni pri otrocih tipa 1. To pa obenem pomeni, da se dedni zapis prenaša in širi naprej na naslednje generacije.

Vse več strokovnjakov vzroke, zaradi katerih naj bi nastala sladkorna bolezen pri otrocih, išče med različnimi dejavniki, kot so okužbe z določenimi virusi, stres in škodljivi vplivi onesnaženosti v okolju, a so za zdaj te teorije še nepotrjene. Med glavnimi vzroki za to pa je predvsem pomanjkanje telesne aktivnosti, preveč zaužite predelane hrane in hrane s preveč sladkorja ter stres.

znaki sladkorne bolezni pri otrocih

Kako prepoznate prve simptome?

Podobno kot pri odraslih se sladkorna bolezen pri otrocih lahko kaže v obliki povečane žeje in obenem zelo pogostega odvajanja vode. Lahko so tudi zelo utrujeni in začnejo nepojasnjeno hujšati. Če se vaš malček počuti slabo, pogosto podnevi in ponoči hodi na stranišče in je stalno žejen, lahko upravičeno sumite na diabetes. Sami lahko v lekarni oziroma v specializirani prodajalni kupite merilnik glukoze v krvi in jo izmerite.

Vendar je vseeno priporočljiv obisk pri zdravniku, ki bo poskrbel za ustrezno diagnozo in preprečil možnost komplikacij. Lahko se namreč zgodi, da zaradi prenizke ravni inzulina nastopi diabetična ketoacidoza oziroma akutna komplikacija diabetesa. Gre za zelo hudo komplikacijo, pri kateri je običajno potrebno zdravljenje v bolnišnici.

znaki sladkorne bolezni pri otrocih3

Sladkorna bolezen pri otrocih vpliva na celotno družino

Tako kot je to v primeru katerekoli bolezni, tudi pri diabetesu velja, da ko prizadene enega družinskega člana, vpliva na vse ostale. Vendar je še posebej tu potrebno zdravljenje in izobraževanje celotne družine, saj bo oboleli družinski član potreboval podporo vseh. Zato je še posebej pomembno ohraniti pozitiven odnos in spodbujati sodelovanje med vsemi, ki si z njim delijo skupno gospodinjstvo.

Prvi korak je seveda urejena prehrana v obliki več majhnih obrokov in vpeljava redne telesne vadbe. To pa posredno pomeni pravzaprav konkretno spremembo življenjskega sloga. Pri malčkih je morda to lažje, saj so običajno bolj vodljivi. Pri najstnikih pa je zdravljenje lahko zahtevnejše, saj zaradi mladostniškega uporništva, načete samopodobe in ostalih pubertetniških muh, pogosto ne želijo sodelovati pri zdravljenju in uvajanju novosti v njihov vsakdan. Podpora družine je ravno zato ključnega pomena.

znaki sladkorne bolezni

Zapleti v primerih previsoke ravni glukoze v krvi

Glukoza je najpomembnejši sladkor v človeškem telesu. Pri diabetesu gre za stalno povišano koncentracijo glukoze v krvi. Zdrava količina le-te znaša pri osebi s praznim želodcem nekje med 4 in 6 mmol/l. Za optimalno stanje je potrebno zagotoviti čim manjša nihanja ravni glukoze. Nalogo uravnavanja glukoze v krvi pa opravljajo različni hormoni, eden od teh je inzulin.

Če je v telesu premalo inzulina, nastopi sladkorna bolezen pri otrocih, saj je nivo glukoze v krvi stalno povišan. To pa lahko sčasoma povzroči številne zaplete, med drugim lahko pride tudi do okvare žil oziroma arterij, po katerih se kri pretaka od srca na periferne dele. Ravno žilne okvare so najpogostejši vzrok za kasnejše kronične zaplete, ki lahko vodijo do hudih okvar na organih, predvsem na ledvicah, perifernih živcih in očeh.

znaki sladkorne bolezni pri otrocih2

Kako se kažeta ketoacidoza in hipoglikemija?

Eden od možnih hujših zapletov, ki jih lahko povzroči sladkorna bolezen pri otrocih, je diabetična ketoacidoza. Do te pride ob previsoki koncentraciji glukoze v krvi, ki je posledica pomanjkanja inzulina. Pojavi se lahko huda dehidracija, poruši pa se tudi ravnovesje elektrolitov v telesu. Stanje je lahko smrtno nevarno, zato je nujno zdravljenje v bolnišnici.

Ko je v krvi premalo glukoze, pa lahko pride do hipoglikemije. Simptomi so lahko zaspanost, razdražljivost, lakota in nemir. Lahko pride tudi do krčev ali napadov in nezavesti. Za preprečevanje hiper- in hipoglikemičnih stanj je nujna samokontrola in redno merjenje glukoze v krvi.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja