vzroki za nabiranje vode v telesu

Nabiranje vode v telesu, ki ima tudi drugo ime – edem, ni prijetna tegoba in je lahko zgolj začasno stanje ali pa tudi znak resnih obolenj. Gre za kopičenje tekočine v tkivu med celicami. Razlogov za to je več, zato velja podrobneje pogledati, kaj je v ozadju, ter ustrezno ukrepati. Pogosti simptomi nabiranja vode v telesu so naslednji:
voda v telesu

 • otekle noge, gležnji in stopala;
 • napihnjen trebuh;
 • zabuhel obraz;
 • nihanje teže;
 • otrdeli sklepi in drugo.

vzrok zatekanja nog

Vzroki za nabiranje vode v telesu

Vzroki segajo od povsem nenevarnih do tistih, ki nam sporočajo, da imamo morda resno bolezen. Bodisi smo predolgo sedeli ali stali, zaužili preveč soli, leteli z letalom, ženske poznajo oteklost v času menstruacije oziroma v predmenstrualnem obdobju ter v nosečnosti ali v času jemanja nekaterih kontracepcijskih tabletk, hormoni nasploh pa so tudi lahko odgovorni za naše stanje. Vse našteto je večinoma rešljivo in po določenem obdobju minljivo in velikokrat te znake lahko blažimo z nekaterimi ukrepi. Če podrobneje pogledamo tiste bolj resne vzroke, pa mednje sodijo:
zadrževanje vode v teledu

 • odpovedovanje srca – ker srce ni zmožno več dobro črpati krvi, se to pokaže na tak način;
 • kronična bolezen ledvic – ledvica ne zmorejo več filtrirati odvečne tekočine;
 • ciroza jeter;
 • venska tromboza – povzroči jo strdek, ukrepati pa moramo nemudoma;
 • miomi ali fibroidi na maternici – sicer benigne tvorbe, ki pa povzročajo številne težave;
 • debelost (in po drugi strani tudi podhranjenost, če gre za ekstremno pomanjkanje beljakovin);
 • težave z limfnim sistemom – kakršne koli poškodbe, okužbe ali rak na njem se lahko odražajo na ta način;
 • zdravila za visok pritisk, Parkinsonovo bolezen ali raka ter protibolečinske tablete ipd.;
 • alergije;
 • okužbe;
 • poškodovane kapilare idr.

Da je nekaj narobe v tej smeri, bomo prepoznali po tem, da nabiranje vode v telesu vztraja oziroma nikakor ne mine ter seveda z drugimi spremljajočimi znaki.

nabiranje vode v telesu

Kako si lahko pomagamo?

Na prvem mestu je sprememba načina življenja, posežemo pa lahko po nekaterih metodah, ki nam bodo zmanjšale nabiranje vode v telesu:

 1. Začnimo s spremembami pri hrani, in sicer zmanjšajmo vnos soli oziroma odstranimo jedi, ki so zelo slane. Odrasli naj ne bi zaužili več kot 6 gramov soli na dan.
 2. Če imamo preveliko težo, je v vseh pogledih koristno tudi najprej na zdrav način shujšati.
 3. Posezimo po živilih, ki so naravni diuretiki – mednje spada predvsem zelenjava, kot je peteršilj, beluši, zelena, kumare, koromač, česen itd. Nadalje obogatimo jedi z B vitamini, še posebej vitamini B1, B5 in B6, ter pojejmo zadosti beljakovin.
 4. Poskrbimo za dovolj gibanja, nadenemo pa si lahko tudi kompresijske nogavice, ki bodo preprečevale kopičenje tekočine. Če imamo zelo sedeče delo, ki ga nekateri strokovnjaki postavljajo ob bok kajenju cigaret glede na dolgoročne posledice, pazimo na to, da večkrat vstanemo in se na kratko razgibamo ter sprehodimo.
 5. Če imamo probleme s hormoni, obiščimo specialista, da jih pričnemo ustrezno uravnavati.
 6. Posvetujmo se tudi glede tistih zdravil, ki nam povzročajo tovrstne težave, če je možna menjava s takimi, pri katerih nam ne bo potrebno skrbeti za to.
  naravna rešitev za nabiranje vode v telesu

Zdrav način življenja bo preprečeval tudi druge naštete hude bolezni, ki se razvijajo skozi daljši čas.

naravna rešitev za nabiranje vode v telesu

Kdaj simptomi nabiranja vode v telesu zahtevajo pregled pri zdravniku?

Če se nabiranje vode v telesu pojavi iznenada oziroma v razponu do 72 ur in v le eni okončini, gre morda za življenjsko ogrožujoče stanje, kot je že omenjena tromboza, zaradi česar se moramo takoj oglasiti pri zdravniku. Podobno je v primeru, ko težko dihamo, izkašljujemo kri ali imamo bolečine v prsnem košu, vse skupaj pa morda spremlja še vročina – mogoče se nam je nakopičila tekočina v pljučih. Sum nam mora vzbuditi tudi koža, ki je rdeča in topla na dotik.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja