gradnja bazena

Ali radi plavate? Če ste lastnik hiše s prostornim, praznim dvoriščem in ste si že od nekdaj želeli imeti svoj lastni bazen, pa ne veste, kako bi se tega lotili, potem se udobno namestite in preberite podrobneje o vseh različnih možnostih, med katerimi lahko izbirate, ter o tem, na kaj je potrebno paziti pri izbiri materialov.

Največ koristnih informacij o tem, kako poteka gradnja bazena, boste lahko našli na spletni strani podjetja Aquagrad, kjer so podrobneje opisane tudi posamezne tehnike. Če bi radi izvedeli le nekaj splošnih podatkov, ki vam bodo v pomoč pri odločitvi o tem, kateri bazenski tip bo najprimernejši za vas in vaše potrebe, pa si o tem lahko preberete v nadaljevanju.

greadnja bazena

Možni so različni pristopi in tehnike

Na začetku je potrebno poudariti, da je gradnja bazena predvsem odvisna od posameznega bazenskega tipa, ki ga želite imeti. Pri zidanih tipih je za temelj najustreznejša armiranobetonska plošča, na katero se postavijo betonski kvadri, ki služijo kot stene bodoče končne strukture. Stene so lahko iz betona, lahko pa se uporabijo votli zidaki stiropool, ki jih kasneje napolnijo z betonom.

Pri takšnem načinu gradnje je nujno, da so stene ustrezno armirane, saj morajo biti postavljene tako, da prenesejo pritisk vode. Pri zidanem tipu gradnja bazena predvideva, da bo tesnjenje prevzela PVC-obloga, medtem ko sama bazenska školjka ne zahteva vodotesnosti.

Na splošno sicer za betonske tipe velja, da če so izdelani pravilno, vam bodo lahko še dolgo služili, ne da bi pri dolgotrajni in redni uporabi bistveno spremenili svoj videz. Vendar še posebej pri teh tipih velja, da je gradnja bazena ustrezno izvedena lahko le s pazljivo izbranim vodotesnim betonom s polnili in dodatki za nabrekanje.

Poleg tega pa je izredno pomemben še statični izračun jeklene armature, kot tudi to, da so spoji med stenami in dnom ustrezno obdelani. Ob vsem tem pa nikakor ne smejo biti spregledana tehnološka priporočila, ki jih je treba dosledno upoštevati. To so glavni pogoji, ki morajo biti izpolnjeni, če želite, da bo vaša gradnja bazena dala končni rezultat, s katerim boste zadovoljni še leta in morda tudi desetletja.

gradnja bazena1.2

Vse bolj zaželena je naravi prijazna gradnja bazena

Za vse bolj okoljsko osveščene, ki bi radi plavali v naravnih bazenih, betonske stene verjetno ne bodo preveč privlačne, zato bo za vas najbolj primeren peščeni bazenski tip. Če ob tem upoštevamo še pomembno dejstvo, da s klasičnimi armiranobetonskimi tipi, ki so zgrajeni z masivnimi temelji in cementnim vezivom, trajno posegamo v okolje in ga s tem močno zaznamujemo, je zelo dobrodošla naravna gradnja bazena, ki jo omogoča podjetje Aquagrad.

Pri takšnem načinu so s pomočjo tehnologije Biodesign za temelje uporabljeni naravni materiali, kot vezivo pa so namesto invazivnega cementa na voljo tehnološko napredne smole. Končni rezultat takšnega sodobnega pristopa so peščeni bazeni, ki so na videz podobni prečudovitim peščenim plažam vaših najljubših eksotičnih krajev ali pa vas spominjajo na neokrnjeno naravo gorskih jezer. Njihova največja prednost pa ni le dovršen estetski vtis, temveč predvsem to, da vam je s takšno izbiro zagotovljeno popolno prilagajanje vašim željam.

gradnja bazena1.1

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja