urejanje zelenice

Večina lastnikov travnih površin je prepričana, da je za ustrezno nego le-teh dovolj, če opravijo redno košnjo. Sicer velja, da je ta potrebna za uspešno rast, toda za še boljši učinek je potrebno tudi redno zalivanje, poleg tega pa tudi dognojevanje. Skratka, za lepo urejeno zelenico je potrebno vložiti precej truda.

Da bi dosegli res lep končni videz travnatih površin pa je poleg truda potrebno predvsem tudi pravo znanje. Še posebej, če želite doseči končni učinek, ki spominja na tiste najbolj urejene zelene površine na golf igriščih. Vendar je za doseganje takšnih rezultatov skoraj nujno, da to delo opravijo ustrezno usposobljeni strokovnjaki. Za natančno in strokovno opravljena dela, kot sta košnja trave in urejanje zelenic, bodo znali poskrbeti pri podjetju Altituda, ki na svoji spletni strani https://www.altituda.si/kosnja-trave-in-urejanje-zelenice/ ponujajo mnogo koristnih nasvetov o tem, kako pravilno poskrbeti za travnate površine.

urejanje zelenice1..2

Voda je vir življenja, a pomembna so tudi tla

Eden od najpomembnejših dejavnikov za dobro rast je seveda ustrezna količina vode oziroma vlage, saj bo trava dobro uspevala le takrat, ko bo na voljo dovolj dežja. V Sloveniji zato tam, kjer raste samostojno, lahko lepo uspeva samo v deževnih mesecih.

Pomembno je tudi vedeti, da košnja trave in urejanje zelenic ne bosta učinkovita, če poleg tega ne boste redno odstranjevali plevela. Seveda je sama kakovost odvisna tudi od tega, katero vrsto ste posejali. A na to vplivajo tudi tla ter sam način opravljene setve. Ne gre pa zanemariti seveda predvsem klimatskih razmer, ki tudi zelo močno vplivajo na kakovost in rast vaše trate.

urejanje zelenice1.1

Da bosta košnja trave in urejanje zelenic enostavnejši

Prvi in najpomembnejši problem, ki ga morate rešiti še preden se lotite sajenja, je določiti mesto rastišča. Pri izbiri upoštevajte, da mora biti prostor odprt s stalnim dotokom dnevne svetlobe. Nekatere vrste uspevajo tudi na bolj senčnih mestih, a morate v tem primeru izbrati pravo mešanico semen, ki bodo zagotovile pravilno rast. Trata, ki raste v senci, običajno slabše prenaša večje obremenitve, saj ima bolj rahlo tkivo.

Ker po sajenju dobite novo zeleno površino, ki bo po vsej verjetnosti na izbranem mestu ostala z vami večji del življenja, morate ta korak dobro premisliti in poskrbeti že vnaprej za ustrezno predpripravo. Tudi to je eden od razlogov, da bosta kasnejša košnja trave in urejanje zelenic povzročali manj preglavic.

urejanje zelenice1

Kako ustrezno urediti rastišče pred sajenjem?

Preden začnete s sajenjem, je potrebno zemljo na grobo zravnati, potem še pretlačiti in na koncu pograbiti. Nato boste morali dodati plast šote, ki naj bo debela nekaj centimetrov. Dodate jo tako, da jo z grabljami vmešati v zgornjo povrhnjico prsti. Pri tem koraku je dobrodošla tudi uporaba naravnih gnojil, kot sta na primer vrtni kompost ali hlevski gnoj in podobno.

Če je teren dovolj zravnan in ustrezno prepusten, lahko zdaj razdrobite še tiste zadnje grude, ki so morda nastale med grabljenjem. Potem sledi ponovna plast šote in gnojila ter vnovično ravnanje. Na tak način bo prst postala bolj fina ter zato tudi bolj primerna za sajenje.

V primeru, da vam navedene informacije niso dovolj, da bi se sami lotili dela, vam priporočamo, da si podrobneje preberete o tem na spletnih straneh Altituda, kjer sta košnja trave in urejanje zelenic mnogo bolj podrobno opisani.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja