Šesta bolezen pri malčkih

Otroci in dojenčki zbolevajo pogosteje kot mladostniki in odrasli, saj se njihov imunski sistem šele začenja razvijati in krepiti, zato so bolj dovzetni za obolenja. Obolenja se še posebej pogosta, ko se otroci vključijo v vrtec, kjer prihaja do stikov in druženja večjega števila otrok, zato se bolezni razširijo še hitreje. V tem obdobju starši enostavno morajo računati na to, da bo otrok domov prinesel več različnih obolenj in to lahko tudi v relativno kratkem časovnem intervalu. Ena od bolezni, ki je zelo pogosta in jo večina otrok preboli že v času vrtca, je šesta bolezen. Je pogosto, neprijetno, a relativno nenevarno obolenje.

 

Šesta bolezen

Bolezenski znali šeste bolezni.

Šesta bolezen je virusno obolenje, ki se prenaša predvsem s slino ter kašljem in izcedkom iz nosu, zato je tudi najpogostejša pri najmanjših otrocih, ki zelo radi predmete prijemajo, dajejo v usta, kašljajo in tudi kihajo na njih. Posledično s svojim zanimanjem virus prenašajo na druge predmete in tudi otroke in kar na enkrat cela skupina otrok v vrtcu preboleva enako bolezen.

Kako se kaže šesta bolezen in inkubacijska doba?

Od trenutka okužbe do pojavitve prvih znakov okužbe običajno mine približno 10 dni, ko se pri otrocih pojavi nenadno zvišanje temperature, ki se lahko dvigne tudi čez 39° Celzija. Tako stanje traja približno 3 – 4 dni, nato pa se pojavijo do 5 milimetrov veliki rdeči izpuščaji. Osip se najprej pojavi na trupu, nato pa se izpuščaji razširijo tudi na ude. Izpuščaji izginejo sami od sebe, zato zdravljenje ni potrebno.

Kako izgleda šesta bolezen

Kako izgleda šesta bolezen?

 

Spremljajoči simptomi so lahko:

• otekle bezgavke
• izcedek iz nosi
• kašljanje
• bruhanje
• driska ali
• bolečine v ušesih
Ni pa nujno, da se bodo ti simptomi tudi pojavili.

Kako naj ravnajo starši otroka ko se pojavi šesta bolezen?

Kot smo že omenili, šesta bolezen v večini primerov ni nevarna, zato posebni načini zdravljenja niso predvideni ali potrebni. Ker pa je obolenje za otroka lahko še vedno zelo neprijetno, mu je potrebno sproti lajšati vse simptome, ki se pojavijo.

Najpogostejši simptom je vročina, ki se običajno zelo močno in nenadoma zviša, zato jo je treba vztrajno zbijati, še posebej pri otrocih, ki so dovzetni za vročinske krče. Lajšati je treba tudi ostale morebitne znake, ki se pokažejo in lahko motijo otroka.

Zaradi bolezenskih znakov lahko otrok tudi manj pije, a zavedati se je treba, da v času, ko ima otrok vročino, potrebuje več vode. Zato bodite pozorni in mu skušajte dajati tekočino čim pogosteje, da ne pride do dehidracije. Ko vročina upade in se pojavi izpuščaj, je najhuje že mimo. Izpuščaj je nenevaren in ne zahteva posebne obravnave, saj bo izginil sam od sebe in ne bo pustil nobenih vidnih posledic.

Preventivni ukrepi za zmanjšanje verjetnosti okužbe

Šesta bolezen lahko nastane kot posledica številnih virusov, ki jo prenašajo številni prenašalci brez vidnih simptomov. Zato in zaradi dejstva, da večina otrok, ki zbolijo za to boleznijo, nima težjih bolezenskih znakov, posebna metoda za preprečevanje obolenja ne obstaja. Gre za eno od bolezni, ki jo otrok pač preboli v svojem otroštvu.

Kot standardna preventivna metoda se lahko uporabljajo ustrezni higienski ukrepi, kot je redno umivanje rok. Ker pa je bilo ugotovljeno, da osebe, ki so bile izpostavljene ali okužene s tem virusom, lahko virus na druge prenašajo celo življenje, trenutno ni nobenih veljavnih smernic, ki bi priporočale, da morajo otroci ostati doma oziroma da ne smejo obiskovati vzgojno-izobraževalnih zavodov.

Kot staršem se vam torej ni treba posebej ukvarjati s tem obolenjem, saj v veliki večini primerov mine brez posebnih zapletov in bodo splošni ukrepi več kot zadostovali. Velika verjetnost je, da bo šesta bolezen le ena od bolezni, ki jih bo otrok prebolel v svojem otroštvu in bo minila hitro.

Preventivni ukrepi

Kakšna je preventiva?

Kaj pa v primeru zapletov?

Najpogostejši zaplet, ki se lahko pripeti v primeru močno povišane temperature, so vročinski krči pri tistih otrocih, ki so k temu nagnjeni. V fazi povišane temperature je treba preprečiti nenadno izrazito povišanje temperature, saj lahko to privede do vročinskih krčev. Če se pojavijo vročinski krči, je treba poiskati zdravniško pomoč in takoj začeti izvajati zdravljenje. V primeru krčev zaradi šeste bolezni se odsvetujejo zdravila proti epilepsiji, saj lahko pride do neželenih posledic.

Zelo redko se pojavi tudi otekanje bezgavk, jeter in vranice, v izjemno redkih primerih pa tudi encefalitis oziroma vnetje možganov.
Zaključimo lahko, da je šesta bolezen zelo pogosta in relativno nenevarna, zato je potrebna pozornost le glede morebitnih simptomov poslabšanja in hitrega ukrepanja glede dviga temperature. Ko pa obolenje preide v izpuščaj, strahu ni več, otrok pa se lahko vrne med vrstnike.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja