otroci

Če smo opazili, da se je pojavila rdečica pod očmi pri otroku, bodimo brez skrbi, saj gre za pogost pojav, najprej pa preverimo, kaj bi lahko bil vzrok. Otroška koža je bolj občutljiva kot odrasla, očesni predel pa je še dodatno izpostavljen, zato se na njem hitreje odrazijo spremembe. Morda nas nenavadno drgnjenje očesnega predela, izpuščaji ali rdeči podočnjaki pri otroku opozarjajo, da je nekaj neobičajnega v njegovi prehrani, okolju ali pri uporabi različnih preparatov in higienskih proizvodov ter podobno. Vsekakor moramo najti izvor ter ga poskusiti odpraviti.

rdečica pod očmi1

Rdečica pod očmi pri otroku ima več povzročiteljev

Eden prvih vzrokov, ki ga moramo pobliže pogledati, so različne alergije. Lahko gre za alergijo na hrano, kot je:

 • mlečni izdelki,
 • žita, ki vsebujejo gluten,
 • jajca,
 • arašidi ter izdelki iz njih,
 • soja,
 • morski sadeži,
 • gorčica,
 • volčji bob

in drugi znani alergeni. Naslednja je alergija na cvetni prah ali tudi prah v našem domu oziroma na pršice ter na živalsko dlako, perje, parfume ali cigaretni dim. Sledijo raznovrstni okoljski faktorji, kot so onesnaženost, izpusti, hlapi, smog itd. Zanemariti pa ne gre še številnih preagresivnih čistil, pralnih praškov, različnih krem, šamponov in raznih kemičnih produktov, ki povzročajo neželene reakcije. Tudi v samih oblačilih, ki so pobarvana z agresivnimi pigmenti, se lahko nahaja krivec. Nadaljnji razlog so lahko še bakterije, ki lahko povzročijo srbečico, izpuščaje, otekline ipd. Včasih gre lahko za t.i. ječmen / hordeolum ali pa akutno vnetje očesne veznice / konjuktivitis, ki ga povzročajo tako virusi kot bakterije.

Pri novorojenčkih se lahko pojavijo zamašeni solzni kanali, ki se običajno odmašijo v roku nekaj tednov brez kakršnih koli ukrepov, toda če opazimo, da ima dojenček dodatne težave in bolečine, odidimo takoj do zdravnika. Lahko pa gre tudi zgolj za suho kožo, saj ta pri najmlajših še ni tako oljnata kot pri odraslih. V izjemno redkih primerih morda stanje nakazuje na avtoimuno bolezen lupus.

rdečica pod očmi2

Rdeči podočnjaki pri otroku so rešljivi

Rdečica pod očmi pri otroku načeloma ne predstavlja pretiranih razlogov za skrb, seveda pa moramo opazovati tudi morebitne spremljajoče znake, kot so utrujenost, vročina, težave z vidom, koprivnica, oteženo dihanje, prebavne motnje in podobno, ter spremljati, če stanje traja več dni in se ne spreminja. Tedaj se vselej nemudoma posvetujmo z zdravnikom. Opazujmo tudi to, če se rdečica pod očmi pri otroku pojavlja zgolj v določenih obdobjih ali na določenih krajih ali po obiskih.

rdečica pod očmi

Ostali ukrepi so naslednji:

 • Če ugotovimo s testiranji, da gre za alergijo, se dogovorimo za ustrezno prehrano v vrtcu oziroma jo takoj prilagodimo tudi doma. Izločimo vsa živila, ki niso ustrezna in preverjajmo stanje.
 • Izberimo nežno ekološko kozmetiko in čistila ter detergente, ki ne vsebujejo dražečih snovi, in preizkušajmo, katera ugodno učinkujejo.
 • Sintetična oblačila in oblačila, barvana s strupenimi barvili, nadomestimo z bolj naravnimi iz eko bombaža, bambusa ali lana (poiščimo na primer tista z oznako EU Ecolabel ali EU Flower oziroma okoljska marjetica ter ÖKO-TEX Standard 100). Čeprav so dostikrat dražja, se marsikatero dobi tudi za vse bolj primerno ceno, predvsem pa nam mora biti pomembno to, da odstranimo vzroke.
 • Tako naša osebna higiena kot higiena malčka mora biti dosledna. Pred vsako pripravo jedi ali stikom si umijmo roke, da preprečimo širjenje patogenov.
 • Otroška soba naj bo redno zračena, po potrebi pa kupimo tudi zračni filter.

Pri konjuktivitisu, ki je izjemno nalezljiv in ga malčki lahko dobijo v vrtcu, moramo čim prej ukrepati. Da bi preprečili nadaljnje širjenje, moramo vsak dan čistiti veke s predpisanimi preparati, nanašati obkladke, na voljo so tudi antibiotične kapljice, pazimo pa tudi pri uporabi skupnih predmetov in površin, ki jih razkužujmo. Če ga ne zdravimo, lahko pride do resnejših zapletov.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja