zagnojena rana na prstu2

Naši stresni vsakdani in predvsem pospešen življenjski slog je velikokrat razlog za brezglava dejanja in hitre odločitve, ki pa lahko hitro pripeljejo do nesreče ali pa pustijo posledice, če nanje hitro ne reagiramo. V mislih imamo akutne rane, katerih primer je zagnojena rana na prstu. Ta se lahko zgodi ob slabi oskrbi, ob ne oskrbi ali drugih dejavnikih.

Vsi vemo, da kak dan v tednu enostavno ni naš dan, smo morda malenkost zaskrbljeni, neprevidni ali pa prehitri. S tem povzročimo nenadne akutne rane, ki se najpogosteje dogodijo ravno na rokah. Da bi znali pravilno reagirati in jih oskrbeti, je nujno, da poznate nekaj pravil.

dnevna odškodnina3 (1)

Zagnojena rana in pravilen pristop

Kadar pride do nenadne poškodbe, ki je ne morete v istem trenutku popolnoma oskrbeti, vam svetujemo, da jo le osnovno sperete s fiziološko raztopino, pod toplo vodo ali z blago milnico, nato pa razkužite z jodom ali razkužilom. Nanjo nalepite obliž, in če je treba zaradi delovnih razmer, jo lahko povijete prav tako s povojem.

Če tega ne naredite in jo oskrbite samo na hitro, brez razkuževanja ter nanjo položite gazo in povoj, s katerim še delate naslednjih nekaj ur, se ogrožate za nastanek zagnojitve.

Ker so že v osnovi na rokah in na predmetih, s katerimi delamo, prisotne bakterije, lahko le-te takoj vstopijo v rano in se začnejo množiti. To spodbudi k nastanku gnoja.

zagnojena rana na prstu1

Reagirajte hitro in pametno

Če je prizadetost dela majhna in če želimo, da se le-ta hitro zaceli in se ne vname, je treba vedeti 3 osnovne korake prve pomoči:

  • prvi korak: nujno očistiti prizadeto mesto,
  • drugi korak: zaustaviti krvavitev, če je prisotna,
  • tretji korak: primerno povite z anti-vnetnim trakom ali gazo ter povite s povojem.

Velikokrat je dobro tudi, da v primeru manjših ureznin, vbodov in podobno, mesto skušamo dvigniti višje od srca, da malenkost zaustavimo krvavitev.

zagnojena rana

Zagnojena rana in kako jo samo-oskrbeti

Glede na to, kako velika je nastala ureznina, vbod, ali podobno, je treba primerno pristopiti. Če ste se torej urezali v prst in nastale poškodbe niste primerno oz. dovolj hitro oskrbeli, ste utrpeli za vnetjem ali drugače rečeno: zagnojena rana.

To se zgodi, kadar je globoka in se ne celi. Za to, da se začne celiti in da je ta postopek uspešen, je v igri mnogo dejavnikov. Če je oseba zdrava in vodi zdrav življenjski slog, tukaj ni skrbi, če pa je oseba s pridruženimi boleznimi, morda diabetesom, povišanim krvnim tlakom, srčnimi boleznimi ali kakšno kronično boleznijo, pa je nevarnost za počasno celjenje in hitro ognojitev hitro tukaj.

Celjenje takšnih stanj oskrbimo enako kot druge, saj je koža en organ, ki na vseh mestih reagira enako. Edino, kar je tukaj malenkost sporno, je, da če je prizadeto območje locirano na roke, je morda samo celjenje dolgotrajnejše že zaradi tega, ker smo z njimi nenehno aktivni, lahko pride veliko prej do gnojnih obolenj.

zagnojena rana naprstu

Kako se zdaj lotiti in kakšne so možnosti za oskrbo?

Kakršnakoli je situacija, je treba ob priložnosti, kot je zagnojena rana, nujno obiskati zdravnika, ki stanje pregleda in vas ob nujnosti tudi pošlje k specialistu, ki odredi potrebno zdravljenje. V večini primerov lahko že sam zdravnik vnetje očisti in oskrbi, včasih pa je za to že prepozno in so na vrsti urgentne ekipe, ki to uredijo s posegom.

Svetujemo vam, da se ob nezmožnosti samooskrbe takoj obrnete na zdravniško pomoč, ki lahko položaj še pred izrednimi primeri primerno uredi. Vnetja, takšna ali drugačna lahko na delih kože pustijo tudi brazgotino, saj so po navadi malenkost globlja in se dlje časa celijo. Enako velja za opekline in razne vbode.

Roke so naše zelo aktivne okončine, zato bodite nanje pozorni in ob neprijetnem položaju reagirajte odgovorno in hitro.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja