ultrazvok vratnih žil.1

Ultrazvok vratnih žil je osnovna preiskava pri odkrivanju zgodnjih in napredovalih ateroskleroznih sprememb na stenah vratnih arterij. Zožitve arterij namereč motijo prekrvavitev možganov, kar je pogosti vzrok za možgansko kap. Poleg ugotavljanja sprememb na stenah in v svetlini arterij lahko zanesljiv ultrazvok vratnih žil meri pretok v krvnih žilah, s pomočjo česar odkrivamo vzorke za bolečine. Na tem področju se preiskava izvaja zaradi najlažje izvedljivosti in najboljše diagnostike. Bistveno je, da se vse spremembe odkrijejo dovolj zgodaj, še prede se razvijejo klinični znaki bolezni, saj lahko le tako ustavimo in upočasnimo njeno napredovanje.

ultrazvok vratnih žil

Kako poteka zanesljiv ultrazvok vratnih žil in kako se pripraviti na pregled?

Gre za zelo enostavno, nebolečo in povsem neškodljivo preiskavo, se jo priporoča izvesti ob vsaki zaznani težavi. Preiskovanec med pregledom leži na hrbtu z nekoliko dvignjenim vzglavjem in odpetim ovratnikom. Na ultrazvok vratnih žil predpriprava ni potrebna, ravno zaradi tega in zaradi neškodljivosti postopka pa se preiskabo lahko opravlja večkrat zaporedoma ter se spremlja napredek in učinek zdravljenja. Sama preiskava se izvaja ambulantno in traja okrog 30 minut, čakalne dobe v zdravstvenih domovih so od dva meseca naprej. V primeru samoplačniške preiskave v različnih diagnostičnih centrih ali medicinsko alternativnih centrih čakalnih vrst ni. Najkvalitetnejše storitve so izvajane z najsodobnejšimi napravami, ki zagotavljajo vrhunsko storitev in učinkovito diagnostiko.

ultrazvok vratnih žil1

Za koga je priporočljiv pregled?

Preiskavo lahko opravite  na napotnico ali samoplačniško. Kot preventini pregled arterij je preiskava priporočljiva pri moških nad 40 let in pri ženskah nad 50 let, še posebej pri kadilcih in tistih s povišano vrednostjo holesterola v krvi. Velikokrat zdravnik na pregled napoti tiste, ki jih mučijo vrtoglavica, omotica ali pogosto izgubljanje zavesti. Ob normalnem izvidu se priporoča ponovna preiskava vsakih 5 let. V kolikor pa vas pestijo težave ali vaš zdravnik sumi na bolezensko spremembo, pa vas bo na pregled napotil že prej.

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja