pomoč na domu ostarejših

Z vse večjim številom starejših, ki potrebujejo pomoč pri skrbi zase, vse bolj narašča potreba po storitvah pomoči na domu. Storitve vključujejo nego in oskrbo na domu, izvajanje delovne terapije in fizioterapije, mednje pa spada tudi strokovna medicinska pedikura, ki jo potrebujejo vsi gibalno ovirani, še posebej pa starejši.

Za vse, ki imajo bolečine v sklepih ali križu, ki so posledica kroničnih obolenj, kot so revma ali različne degenerativne spremembe na sklepih, pa je na voljo samoplačniška fizioterapija v Ljubljani, ki je namenjena vsem, ki potrebujejo hitro okrevanje. Vsaka bolezen ali nezmožnost normalnega gibanja zaradi starostnih težav lahko bistveno oteži življenje ostarelim osebam, ki potrebujejo pomoč negovalcev in drugega osebja, da bi lahko njihovo bivanje doma čim bolj podaljšali.

pomoč na domu ostarejših2

Komu so te storitve namenjene?

Kot že omenjeno, je fizioterapija v Ljubljani namenjena vsem, ki so v svojem gibanju zaradi različnih zdravstvenih razlogov omejeni, a imajo sicer zagotovljene primerne življenjske pogoje za bivanje doma in jih še ni treba namestiti v domu za upokojence. Tu poleg tistih s kroničnimi težavami pridejo v poštev vsi, ki imajo bolečine v mišicah, trpijo za posledicami nevroloških bolezni, na primer po možganski kapi, ali pa imajo težave z gibanjem in ravnotežjem.

Tudi vsi bolniki z multiplo sklerozo in Parkinsonovo boleznijo, ki so utrpeli zvine ali zlome potrebujejo ustrezno rehabilitacijo s izvajanjem storitev, kot je fizioterapija v Ljubljani, ki bistveno skrajšajo čas njihovega okrevanja. Izvajalci pa ob tej storitvi nudijo tudi skupinsko vadbo in prilagoditev bivalnega okolja, pomembna pa je tudi medicinska pedikura, ki se izvaja na domu.

fizioterapija11

Strokovna medicinska pedikura na domu

Za mlade in zdrave ljudi so opravila, kot je nega nohtov na nogah in stopal nekaj povsem običajnega, saj običajno nihče niti ne pomisli, kako bi bilo, če tega opravila sami ne bi zmogli. Svojcem starejših je zelo težko sprejeti odločitev, da njihova ljubljena oseba potrebuje pomoč pri osebni higieni zaradi bolezni ali starosti, zato je pomembno, da so pravočasno deležni primerne oblike svetovanja glede uporabe storitev pomoči na domu, kot sta oskrba na domu ali fizioterapija v Ljubljani.

Tistim starejšim, ki ne morejo optimalno poskrbeti za nego svojih stopal je tako na voljo medicinska pedikura, ki jo opravljajo usposobljeni pedikerji oziroma pedikerke. Vključuje pa nego diabetičnega stopala kot tudi nego kurjih očes, otiščancev in glivičnih nohtov.

profesionalna medicinska pedikura

Medicinska pedikura odpravlja težave na stopalih

Zelo pogosti težavi pri stopalih starostnikov, ki jih uspešno odpravlja medicinska pedikura, sta suha koža in odebeljeni podplati, do česar pride zaradi vsakodnevne obremenjenosti stopal, ki jih obremenjujemo med hojo, nanje pa s svojo mehansko silo vpliva tudi naša obutev.

Če pride do daljšega zanemarjanja nege stopal, se lahko koža posuši, nastanejo kurja očesa ali pa se na njih razvijejo glivice. Sčasoma se zaradi tega prizadeti nohti odebelijo, pogosto pa tudi vrasejo in povzročajo neprijetne bolečine. Tu nastopi medicinska pedikura, ki za razliko od klasične, kjer je večji poudarek na lepšanju videza nog in razvajanju, nudi predvsem medicinsko pomoč pri lajšanju in odpravljanju zgoraj opisanih težavah.

Razlika med obema vrstama postopkov je torej le v  tem, da z rednim klasičnim kozmetičnim postopkom lahko preprečite nastanek vseh težav. Če so stopala deležna redne nege vsaj enkrat na mesec, bodo lepšega videza, pa tudi starostnik se bo bolje počutil, ker ne bo trpel bolečin. Redna skrb in nega stopal vključuje odstranjevanje odmrle in poroženele kože, čiščenje nohtov in kože okoli nohtov, brušenje kože ter striženje in oblikovanje nohtov, da ne pride do neželenih težav. V primeru, da se vseeno pojavijo, pa je potrebna medicinska pedikura.

strokovna medicinska pedikura1

Kaj vključuje samoplačniška fizioterapija v Ljubljani?

Namen izvajanja pomoči na domu je pomagati starejšim, da ostanejo v svojem domačem okolju, kjer se zagotovo počutijo bolje, kot bi se, če bi bivali v ustanovi. Fizioterapevtske storitve lahko izvajajo samo diplomirani fizioterapevti, ki so pridobili dovolj izkušenj in znanj za opravljanje svojega dela. Le tako lahko izvajalci zagotovijo visoko učinkovitost, kakovost in varnost svojih storitev.

Pri tem se izvaja terapevtski postopek z rokami, kjer strokovno usposobljeni fizioterapevt z različnimi gibi, raztegovanjem in pritiskanjem doseže izboljšanje gibalnega stanja prizadete mišice oziroma sklepa. Pri tem je pomembno poudariti, da fizioterapija v Ljubljani ni le potrebna v primeru rehabilitacije po poškodbi ali ob kronični bolezni, temveč je ključnega pomena tudi v preventivni obliki, kar starostnim zagotavlja več možnosti za ohranjanje gibalnih sposobnosti in boljšega počutja.

fizioterapija1

Prednosti izvajanja teh storitev v domačem okolju

Namen izvajanja storitev, ki jih nudi fizioterapija v Ljubljani, je pomagati starejšim osebam pri izboljšanju njihove gibljivosti ter tako prispevati k njihovi večji samostojnosti in bivanju v domačem okolju. Predvsem pa je pomembno, da se jih na ta način tudi primerno motivira za premagovanje različnih omejitev, do katerih prihaja zaradi bolezni ali slabšega fizičnega stanja.

Z izvajanjem svojih storitev fizioterapija v Ljubljani starostnikom pomaga izboljšati regeneracijo mišic in preprečiti njihovo propadanje oziroma obrabo. Obenem pa jim nudi prepotreben občutek varnosti in skrbi za njihovo boljše počutje. Z boljšim počutjem starejši postanejo bolj samozavestni in samostojni pri skrbi zase in opravljanju vsakodnevnih opravil.

fizioterapija

0 replies

Pusti komentar

Se želiš pridružiti razpravi?
Sodeluj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja